Lazerle Yüz Gerdirme, Yüz Gençleştirme Ameliyatı ve Riskleri
Lazerle yüz gerdirme, gençleştirme ameliyatı nedir?
Lazerle yüz gerdirme gerçek anlamda bir “gerdirme operasyonu” değildir aslında. Ama özellikle ağız ve göz çevresindeki cilt kırışıklıklarını azaltan bir tedavi şeklidir. Kırışıklıkların azalmasıyla beraber cilde bir parlaklık da kazandırıyor ve yüz daha genç görünüyor. Karbondioksit gazıyla cildin üzerindeki zarar görmüş ve dolayısıyla kırışıklığa sebep olan deri soyuluyor. Kişi kırışıklıklarından tamamen kurtulmasa dahi elde edilen sonuç “çok daha az kırışık ve parlak bir cilt“. Amerika’da en çok kullanılan Thermage ve Titan adı verilen yöntemler. Genelde lazer tedavisi, yüz kaldırma ya da gerdirme operasyonları ile birleştiriliyor. Sonuçlar çok daha şaşırtıcı ve güzel oluyor. Sarkan cilt cerrahi yöntemle düzeltilirken, lazer de çok ince kırışıklıkları ortadan kaldırıyor ve cildi yeniliyor.
Lazerle elde edilen en çarpıcı sonuçlar cilt iyileşirken gözüküyor. Çünkü o esnada yeni cilt eski cildin yerini alıyor ve daha genç görünüyor.
Lazerle cilt yenileme ya da soyma, İngilizcede “resurfacing” diye geçiyor. Bu çok hafif de yapılabilir, yani sadece en üst tabakadaki deri soyulur. Çok derin de yapılabilir, yani birkaç tabaka deri soyulur. Sıklıkla uygulanan aslında ikisinin de beraber kullanılması. Hastanın çok derin kırışıklıklarının olduğu bölgede daha derin soyma işlemi yapılır. Daha az iz ya da ince çizgilerin olduğu yerlerde ise hafif soyma işlemi uygulanır. İşlem birkaç dakikadan bir buçuk saate kadar sürebiliyor. Bu süre, tedavi edilecek alanın büyüklüğüne ve ne kadar derin soymak istediğinize bağlı.
Hangi Cilt Lazerle Yüz Germek İçin Uygundur?
Lazerle yüz gerdirmenin en iyi sonuç verdiği hasta grubu ince yüzlü olanlar ve daha ameliyatla yüz gerdirme işlemine ihtiyaç olacak kadar yüzde sarkıklığı ya da kırışıklığı olmayanlar. Uzmanlar lazerle cilt yenilemeyi koyu tenli kişilere önermiyor çünkü onlarda tedavi sonrası hiç istenilmeyen koyu renklenmeler daha sık görülüyor. Aktif sivilce problemi olan kişilere yüz germe operasyonu yapılmıyor. Çünkü lazer birçoğunda akneyi daha da aktif hale çeviriyor ve iz kalmasına neden oluyor. Ama eğer hastanın sivilce problemi tedavi edilmiş, sadece izleri kalmışsa ve o izleri azaltmak için lazer yaptırmak istiyorsa, tabii ki lazer yapılması uygundur.
Lazerle Yüz Soyma İşleminden Sonra Ne Beklenir?
İşlemden sonra alttan yepyeni bir deri çıkıyor ve o sırada ciltte çok enflamasyon gözüküyor. Enflamasyon ciltte kollajen oluşumunu uyarıyor ve cilt daha genç ve gergin gözüküyor. İşlem sonrası ortalama olarak insanların cildi 15-20 sene daha genç gözüküyor. Enflamasyon giderek azalıyor ama cildin ne kadar süre içerisinde iyileşeceği lazerin ne kadar derine indiği ile direk olarak ilişkili. O yüzden bu süreç tedavi şekline göre değişiyor. Birkaç günden birkaç aya kadar sürebiliyor.
Güneşten Korunmak
İyileşme süreci boyunca cilt güneşin zararlı etkilerine karşı çok hassas oluyor. Cilt tamamen iyileşmeden hatta iyileştikten sonra bile hastalar güneşten korunmalıdır. Uzmanlar en az 50 koruma faktörlü bir güneş koruyucu öneriyor. Aslında güneş koruyucu kelimesini kullanmak hatalı. Çünkü 100 faktörlü güneş koruyucular bile sadece ışınların etkisini azaltıyor. En iyi koruyucuyu kullansalar bile aslında güneşten korunmuş sayılmazlar. Lazer sonrası vurgulanması gereken hastaların mümkün olduğunca en az sürede güneşe maruz kalmalarıdır. Vitamin D sentezlemek içinse cildiniz sadece bir bölümünün her gün sadece 5 dakika güneş görmesi yeterlidir. 5 dakikadan sonra kollara güneş koruyucu sürülebilir. Eğer hasta Ankara gibi mevsimsel değişikliklerin olduğu bir yerde yaşıyorsa lazer işlemini kış aylarında yaptırmak daha akıllıca olur.
Güneş Lekelerinden Başka Riskler Var mı?
Deriyi ilgilendiren her tedavi şeklinde olduğu gibi enfeksiyon riski de taşıyor hastalar. Ama bu risk hasta hijyenine dikkat çok değil. Eğer tedavi sonrası iki gün içerisinde yüzdeki şişlik artarsa, bununla beraber kırmızılık, ateş ya da ağrı meydana gelirse hasta hemen doktoruna başvurmalıdır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.