Laktoz İntoleransı ile Başa Çıkma Yolları !

  • GÖGÜS HASTALIKLARI
  • Laktoz İntoleransı ile Başa Çıkma Yolları ! için yorumlar kapalı
  • 1.592 kez görüntülendi

Laktoz İntoleransı ile Başa Çıkma Yolları !

Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünlerinde birincil şeker olan laktozu sindirmede yetersizlikle karakterizedir. Süt veya süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra mide ağrıları, şişkinlik , gaz, bulantı, kusma, ishal, gaz, mide gurultusu ve diğer gastrointestinal sorunlara neden olur .

Genellikle, laktoz adı verilen ve laktozun parçalanmasına yardımcı olan yetersiz düzeyde bir enzimin bir sonucudur. Belirtiler ince bağırsakta üretilen laktaz miktarına bağlı olarak hafif ila şiddetli olabilir.

Laktoz intoleransının yaygın nedenleri genetik ve Crohn hastalığı, çölyak hastalığı, ülseratif kolit ve gastroenterit gibi sindirim problemlerini içerir. Sorun, ince barsak laktazı daha az hale getirmeye başladığında, yaşla birlikte doğal olarak gelişebilir.Laktoz intoleransı sıklıkla süt alerjisi ile karıştırılır. Süt alerjisi, bağışıklık sisteminin sütteki proteinlere aşırı tepkisidir.

Süt için alerjik olanlar aksine, laktoza toleranslı olan çoğu insan, herhangi bir problem olmaksızın az miktarda laktoza sahip olabilir. Bununla birlikte laktoz eşiği  kişiden kişiye değişir.Laktoz intoleransı için herhangi bir tedavi yoktur. Bununla başa çıkmanın en iyi yolu süt, süt ürünleri ve laktoz içeren gıdaları almanızın sınırlandırılmasıdır. Süt ve laktozun, süt koridorunda olmayan, tahıllar, kremalı çorbalar, süt, kaymaklı ve şerbetli  krep ve diğerleri gibi pek çok hazır gıdada olduğunu da unutmayın.

Ayrıca Laktoz intoleransı semptomları şiddetlendiğinde mutlaka doğru tanı ve tedavi için doktorunuza danışmalısınız.

Laktoz intoleransı ile baş etmenize yardımcı olacak en iyi  yollar ;

1. Laktoz Eşiğini Bulmak

Laktoz intoleransının derecesi kişiden kişiye farklılık gösterir.Rahatsızlığı değerlendirmek için 3-4 hafta boyunca laktoz tüketmemelisiniz. Ardından, diyetinize az miktarda süt veya peynir eklemeye başlayın ve herhangi bir problem yaşamayacağınız miktarı belirlemek için vücuttaki belirtilerini  dikkatle izleyin.

Yapılan bir araştırmada, laktoz intoleransı veya laktoz maldestansiyonu olan insanların çoğunun, özellikle de diğer gıdalarla alındığında, tek bir doz olarak 12 grama kadar laktozu tolere edebileceği bulundu. Bu nedenle, süt ürünleri yerken veya içerken, her seferinde 4 gram veya yarım fincan kadar küçük porsiyon tüketin. Gastrointestinal problemlere neden olma olasılığı daha düşüktür ayrıca diğer gıdalar ile süt içmek de sindirim sürecini yavaşlatarak sorunları azaltabilir.


2.Kefir

Yoğurt gibi kefir de sağlıklı bir sindirim sistemi için probiyotik olarak kullanılabilir. Yayınlanan bir araştırmada araştırmacılar, yoğurt ve kefirin laktoz sindirimini geliştirmesine ve laktoz intoleransının semptomlarını azaltmasına yardımcı olabileceğini keşfetti.

Katılımcılar, içilen kefirin süt ile karşılaştırıldığında gazın sıklığını yarı yarıya azalttığını bildirdi.

Kefir, sindirim sisteminde laktozun parçalanmasına yardımcı olan canlı, aktif bakteri kültürlerine sahiptir. Ayrıca, iyi bir kalsiyum, potasyum ve protein kaynağıdır.

Günlük yarım fincan kefir sütü içmek ve sorun çıkarmadan ne kadar tolere edebildiğinize bağlı olarak miktarı yavaş yavaş artırın.


3.Yoğurt ve Peynir

Laktoz intoleransı olan çoğu insan düşük laktoz seviyesine sahip oldukları için hafif derecede yoğurt ve sert peynir gibi ürünleri tolere edebilir. Tam yağlı süt ürünleri, genellikle az yağlı ve yağsız çeşitlere kıyasla daha düşük miktarda laktoza sahiptir. Yağ, sindirim sisteminde laktozun geçişini yavaşlatır.

Probiyotik yoğurdu canlı kültürlerle yiyin . Canlı, aktif bakteri kültürleri, laktozun parçalanmasına yardımcı olur ve gastrointestinal rahatsızlığı hafifletir.
Ayrıca tam yağlı peynir ve kaşar peynirleri de yiyebilirsiniz.

4. Elma Sirkesi

Elma sirkesi özellikle başlangıç ​​aşamasında sindirimi kolaylaştırdığı için laktoz intoleransını azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca mide asidini ve laktoz intoleransının neden olduğu diğer sindirim problemlerini nötralize etmek için etkili bir çaredir. Her gün 1 çorba kaşığı çiğ elma sirkesini bir su bardağı suya karıştırıp içiniz.

5.Zencefil

Zencefil, mide bulantısı ve abdominal gazı azalttığı için laktoz intoleransı veya basit hazımsızlıktan kaynaklanan mide bağırsak problemlerinden kurtulmak için mükemmel bir seçimdir. Bir fincan kaynar suya 1 çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil ekleyin. Bir taşım kaynatın.  Ayrıca biraz limon suyu ve bal da ekleyebilirsiniz.
Semptomları gidermek için günlük 3 bardak zencefil çayı içiniz.


6.Papatya

Papatya çayı  laktoz intoleransının neden olduğu rahatsızlıktan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Mide asidini etkisizleştirir ve şişkinliği azaltır. Ek bir başka yararı, rahatlamayı teşvik etmesidir.

Bir fincan sıcak suya 2 çay kaşığı kuru papatya çiçeği ekleyin.Kapağını kapatın, yaklaşık 5 dakika demleyin ve süzün,bu  bitki çayını günde birkaç kez içiniz.

7.Farklı Süt tüketimi

Hindistan cevizi sütü, soya sütü, badem sütü, pirinç sütü, yulaf sütü tercih edilebilir.. Bu alternatiflerin tadına alışık değilseniz, bunlardan herhangi birini pudinglerinizde ve diğer yiyeceklerinize süt yerine tercih ederek başlayın. Artı küçük miktarlarla başlayın ve kalsiyum ve D vitamini takviyeli bitki bazlı sütleri tercih edin. Hindistancevizi yağı   tereyağının yerini alabilir .

Süt ve süt ürünleri birçok besin öğesinin, özellikle de kalsiyumun önemli bir kaynağı olduğundan, alımlarını sınırlamak beslenme ihtiyaçlarınız için bir dezavantaj olabilir. Kalsiyum, sağlıklı dişler ve kemikler için gereklidir. Dolayısıyla, diyetinize diğer besin kaynakları da dahil etmek için diğer seçenekleri keşfetmeniz ve akıllı yiyecek tercihleri ​​yapmanız gerekir.

Vücudunuzu, gerekli vitaminler, mineraller ve yağ asitleri ile zenginleştirmek için tahıl, fasulye, mercimek, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, yeşillik ve brokoli gibi), soya ürünleri, pekmez, kuruyemiş ve tohumları, kurutulmuş meyveler ve kalsiyum katkılı meyve suları yiyin. Buna ek olarak, kalsiyum ve D vitamini takviyeleri almak konusunda doktorunuza danışın.

Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalarda gizli laktoz kaynakları olabilir. Beslenme etiketlerini süt ve  sütün yan ürünleri , yağsız kuru süt tozu olup olmadığını görmek için yakından kontrol edin. Hazır çorbalar, kahvaltılık tahıllar, şekerlemeler, süt şekerli kremalar, salata sosları, margarin, işlenmiş etler, ekmek ve diğer pişmiş ürünler genellikle süt ve laktoz içerir. Artı, çoğu süpermarkette bulunan laktoz içermeyen veya laktozla zenginleştirilmiş ürünler için tercih yapabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.