Kuzu Kulağının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

  • ALTERNATİFTIP
  • Kuzu Kulağının Faydaları ve Zararları Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.244 kez görüntülendi

Kuzu Kulağının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen kuzu kulağı Latince isiyle ‘’Rumex acetossella’’ halk arasında yaygın olarak ekşimlik, ekşikulak, ebem ekşisi, turşu otu, oğlak kulağı gibi değişik isimlerde bilinmektedir.

Türkiye’de en çok Tokat’ta yetişmektedir. Kuzu kulağı bitkisi çok yıllı bir bitki olmakla birlikte özellikle haziran ve eylül arası çiçek açar ve bahara doğru 40 ile 60 cm boylarına kadar büyüme göstermektedir. Genellikle humuslu toprakları seven bu bitki nemli bölgelerimizde daha çok yetişmektedir.

Ülkemizde ise yetiştiriciliğine gerek olmaksızın doğal olarak bir çok noktada kendiliğinden yetişmektedir ancak Fransa öncü olmakla birlikte birçok Avrupa ülkesinde kuzu kulağı bitkisinin sera yetiştiriciliği yapılmaktadır. Tat olarak mayhoş bir tadı olan kuzu kulağı bitkisi çiğ olarak da tüketileceği gibi yemeklerde ve bunun yanında salatalarda da kullanılabilmektedir.

Kuzu kulağı hem kolay yetiştirildiği için hem de kolay bulunabildiği için günlük öğünlerimizde sıklıka tüketebileceğimiz besin grubu içerisinde yer almaktadır. Kuzu kulağı az kalorili, mideyi yormayan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir bitkidir.

Kuzu kulağı içerisinde;

  • Tanenler
  • Antrakonin türevleri
  • Reçine
  • Nişasta
  • Şeker
  • Potasyum
  • Oksalik asit
  • A, B, C vitaminlerini de barındırmaktadır.

Kuzu Kulağının Faydaları Nelerdir?

Ödem söktürücü: Boşaltım sistemini düzenleyici ve metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahip olan kuzu kulağı iyi bir idrar söktürücü olduğu için ödem atmanıza fayda sağlar.

Kabızlığı giderir: Lif yönüden zengin olan kuzu kulağı, bağırsakları temizler ve daha sağlıklı çalışmasını sağlayarak kabızlığa karşı faydalıdır.

Kanı pıhtılaştırır: Trombositleri artırıcı bir özelliğe sahip olan kuzu kulağı bitkisi, kan yapısını daha sağlıklı hale getirir ve her hangi bir nedenden dolayı olan kanamaların daha hızlı durması yönünden faydası vardır.

Sindirimi düzenler: Kuzu kulağı bitkisini kaynatıp suyunu tükettiğinizde içerisindeki antioksidanlarla diş ve diş eti problemlerini giderir, midenin besinleri daha düzenli eritmesini sağlar ve sindirim sistemi bozukluklarını giderek fayda gösterir. Ayrıca safra kesesinde görülebilecek rahatsızlıklara karşı yarar sağlar.

Cilt hastalıklarını tedavi eder: Kan içerisindeki toksinlerin daha hızlı bir şekilde temizlenmesini sağlayan kuzu kulağı ciltteki rahatsızlıkları tedavi edici özelliğe sahiptir. Cilt üzerinde oluşabilecek leke, egzama, çıban ya da sedef problemlerine karşı tedavi kuzu kulağı lapası faydalıdır.

Hepatit B virüsü ile mücadele eder: Sarılık hastalığına sebep olan virüslere karşı içerisindeki maddelerle savaş eden kuzu kulağı bitkisi düzenli tüketim sonucu sarılık riskini azaltmaktadır.

Anne sütünü artırır: Bir çok vitamin ve mineralleri içerisinde bulundurarak yeni doğum yapmış annenin bağışıklık sistemini güçlendirir, anne sütünü artırır ve vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirerek anne için vücuda kuzu kulağı fayda sağlar.

Sık görülen adeti düzenler: Kuzu kulağı çok eski zamanlardan günümüze dek kadınlar arasında adet düzenleyici olarak kullanılmaktadır. Bu özelliğinin yanı sıra kuzu kulağının cinsel gücü artırıcı etkisi bulunmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: İçerisindeki yüksek antioksidan miktarı ile vücuda giren tehlikeli virüs ya da bakteri sonucu oluşan grip, nezle ya da soğuk algınlığı hastalıklara karşı kuzu kulağı faydalıdır.

Kuzu Kulağının Zararları Nelerdir?

Kuzu kulağı yüksek besin değerleri ile vücudun bir çok vitamin ve mineral eksikliğini karşılamaktadır. Ancak her besinde olduğu gibi kuzu kulağının zararlarının görülebilmesi için gereğinden çok fazla tüketilmesi gerekmektedir. Normal insanlar kuzu kulağı bitkisini ölçülü tüketerek faydalarından yararlanabilir. Fakat özellikle de gut hastalığı, böbrek rahatsızlığı ya da romatizma problemi olan insanlar kuzu kulağını tüketmemelidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.