Kürtaj Nedir, Teknikleri Nelerdir?

  • KADIN SAĞLIĞI
  • Kürtaj Nedir, Teknikleri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.653 kez görüntülendi

Kürtaj Nedir, Teknikleri Nelerdir?

Kürtaj nedir?
Kısaca plansız ve istenmeyen gebeliği sonlandırma işlemine kürtaj denir. Erken ve uygun şartlarda uzman bir hekim tarafından yapıldığında işlemin riski düşüktür. Kürtaj yaptırmak, ciddi düşünülmesi gereken bir karardır. Özellikle eşinizle ve aile fertlerinizle değerlendirmeniz gerekmektedir. Kürtajı gerçekleştirecek doktorun deneyimli bir uzman doktor olması, kürtaja bağlı olabilecek riskleri en aza indirecek ve güvenli bir şekilde operasyonun tamamlanmasını sağlayacaktır.

Kürtaj yöntemleri ve kürtaj teknikleri nelerdir?
Kürtaj bir çok yolla yapılabilir.Günümüzde uygulanan, daha kolay ve daha az riskli olduğu kabul edilen vakum aspirasyon tekniği kullanılır.Bir kez kullanılıp atılan plastik kanüller ile yapılan kürtaj kısa sürmekte ve hasta kısa bir sürede gebelik sonlandırma işlemine bağlı şikayetlerden bir an önce kurtulup normal yaşama dönmektedir.

Gebelikte kürtaj ne kadar geciktirilir ise o kadar karmaşık ve riskli olur.Kürtajın ülkemizdeki yasal sınırı on gebelik haftasıdır. Kürtaj mutlaka hastanın rızası ile yapılmalıdır. 18 yaşından küçüklerin kürtajı kanunen yasaktır. Veli onayı ile yapılabilir. Hastanın hakları gizli tutulur.

Kürtaj nasıl başlar, kürtaj nasıl yapılır?
Kürtaj jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile başlar. Kişi idrarını yaptıktan sonra muayene odasına geçilir.Özel masada hasta için en uygun pozisyon olan litotomi pozisyonuna geçilir. Kürtaj genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Lokal anestezide rahim ağzının her iki yanına ilaç enjekte edilir. Lokal anestezide acı duyulabilir. Genel anestezide hasta acı duymaz. Komplikasyon riski azalır. Hasta görmediği için psikolojik olarak etkilenmez.

Genel anestezide ince kateter ile damar yolu açılır. Anestezi uzmanı tarafından ilaç verilir. Hasta uyuduktan sonra spekulum yerleştirilir. Rahim ağzı görünür hale gelir. Rahim ağzı tek diş denilen alet ile tutulur. Tek dişli çekilerek rahimin düz hale getirilmesi sağlanır. Buji adı verilen aletle rahim ağzı genişletilir. Negatif basınç sağlayan bir enjektöre monte edilen plastik kanüller rahim ağzından geçirilerek boşluğa bırakılır.

Kanül yerleştikten sonra , vakum özel enjektöre bağlanır.Düğme açılarak basınç sağlanır. İleri geri hareket ettirilerek rahim içi temizlenir. Parça kalmadığına emin olduktan sonra kanüller çıkarılır. Kanama varsa baskı uygulanarak durdurulur. Antiseptik solüsyonlar ile rahim yıkanır. Hasta uyandırılır. Gebeliğin tamamen sonlandırıldığından emin olmak için ultrason ile kontrol edilir.

Kürtaj sonrası gebelik, hamilelik
Kürtaj yaptıran birinin ileri ki dönemlerde hamile kalmama olasılığı çok düşüktür.Ancak kürtaj esnasında eğer rahimde bir delinme olduysa, kürtajdan sonra bir enfeksiyon ortaya çıktıysa, ve bu enfeksiyona bağlı olarak tüplerinde bir tıkanıklık, rahim içerisinde bir yapışma gibi problemler ortaya çıktıysa, daha ileri ki dönemlerde hamile kalmakta zorluklar yaşanabilir. Bu tip durumlarda da tedavi sonrasında hamilelik mümkün olacaktır.

Kürtajı yaptırmadan önce ve yaptırdıktan sonra..
Hastaya antibiyotik ağrı kesici ve kanama durdurucu ilaçlar verilebilir. Hasta yedi ya da on gün sonra kontrole çağırılır. Kürtajın yapılacağı merkeze eşiniz veya bir yakınınızla gidin. Beş saat öncesinden bir şey yemeyin. Kullandğınız ilaçlar ve kronik hastalığınız var ise doktorunuzu bilgilendirin. Sağlıklı günler dileriz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.