Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır

  • ALTERNATİFTIP
  • Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır için yorumlar kapalı
  • 1.094 kez görüntülendi

Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır

Kürtaj Nedir?
Rahimde bulunan bir bölümü ya da bir parçayı operasyonla kazıyarak almak jinekolojide kürtaj olarak adlandırılır. Kürtajı bir çok kadın doğum doktoru gereken durumlarda kullanmaktadır hatta en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Kürtajın bir çok çeşidi bulunmaktadır ve yapıldıkları sebebe göre çeşitlilik gösterirler.

Sağlık sorunları nedeniyle uygulanan kürtaja “tıbbi tahliye” gebe kadının doğumu istememe durumunda yapılan kürtaja “elektif kürtaj” ya da “rahim tahliyesi” rahimin ağzından ve içinden teker teker bir takım parçaların alınmasına “freksiyone kürtaj”, rahimin içinin temizlenmesine “probe kürtaj” ve gebe kadının düşük yapmasından sonra içeride bir parça kalması halinde yapılan kürtaja da “revizyon” adı verilir.

Gebe kadınlara, yasal olarak 2,5 ayını doldurmadan önce kürtaj yapılmalıdır. Ayrıca anne ve babanın izni olmadan yapılamaz. Belirtilmiş olan bu zamanı geçmiş olan hamileliklere tıbbi sorunlar dolayısıyla son vermek gerektiğinde heyet raporu almak zorunluluğu vardır. Bu zamanda yapılan operasyonlar kesinlikle bir hastane ortamında gerçekleşmektedir çünkü anne sağlığı tehlike altında olabilir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj sırasında kadın muayene durumunu alır ve rahim ağzını genişletmek için buraya buji denilen bazı araçlar konulur. Rahimin iç bölgesini kazımak için küret yerleştirilir ya da bu operasyon gebeliği sona erdirmek içinse vakum da kullanılabilir. Kanül ve bununla birlikte olan vakum ile genişletilmiş rahimdeki dokular yapışıklığı azaltarak alınır. Kürtaj oldukça acı veren bir operasyondur bu nedenle hastaya daha çok genel anestezi yapılır ama bazen lokal anestezi yapıldığı da görülmektedir.

Kürtajın yapılmasında bazı olumsuz sonuçlarla karşılaşmak mümkündür. Kürtaj yapılırken bir dikkatsizlik sonucu rahim delinebilir ama bu duruma çok az rastlanmaktadır. Böyle bir olayda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Kürtaj sonrası adet düzensizliklerinin ortaya çıkması ise rahim duvarında yapışıklığın olmasından kaynaklanıyor olabilir bu durum sonucunda kısırlık ortaya çıkabilir. Bu duruma Ashermon sendromu denilmektedir. Genelde halk arasında bilindiği gibi ilk gebeliklerde kürtaj olunduğunda kısır olma riski daha fazla değildir. Risk, bütün kürtajlarda aynıdır. Kürtaj sonrası sürekli kanamaların olması halinde ise rahimde parça kalma ihtimali olabilir. Bu sorun rest olarak adlandırılır ve bu soruna son vermek için yeniden kürtaj yapılır. Kürtaj sırasında ya da daha sonra rahimin mikrop kapması halinde bunların tüplere ulaşmasıyla yapışıklığa yol açabilir ve bunun sonunda da kısırlık ortaya çıkabilir.

Kürtaj işleminin süresi rahimin genişliğine göre değişir. Doğum yapmamış kadınlarda biraz daha uzun sürerken doğum yapmış ya da bu işlemden önce de kürtaj olmuş kadınlarda daha kısa sürmektedir. Genel olara bu süre en fazla 10 dakika sürmektedir. Operasyon sonrasında kadın bir kaç saat içinde normal yaşantısına devam edebilir. Kürtajın ardından bir süre geçtikten sonra tıbbi bir muayene sonucunda bile kürtaj olunduğu anlaşılmaz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.