Kumlama Makinası

  • TANITIM
  • Kumlama Makinası için yorumlar kapalı
  • 471 kez görüntülendi

Kumlama Makinası

Kumlama işlemi en basit ifade ile boya sökme, yüzey temizleme ya da yüzey pürüzlendirme işlemleri için kullanılan bir yöntemdir.

Metaller zaman içerisinde pas ve aşınmaya maruz kalmaktadır. Uygulanacak boya işlemi öncesinde, metal üzerinde biriken kir, yağ, pas, ve korozyonu temizleyerek metalin ömrünün uzatılmasının sağlanması ve boya işlemine hazır hale getirilmesini sağlayan yöntemin adı kumlamadır.

Bu işlem, özel olarak imal edilen grit adındaki çeşitli aşındırıcılar ile yapılmaktadır.

Kumlama işlemi sonucunda, metalin en kısa sürede korunması sağlanmalı ve boya işlemi uygulanarak hava ile teması kesilmelidir. Bu yapılmadığı takdirde, aşındırılarak temizlenen metal kısa sürede paslanmaya maruz kalarak renk değişimi yaşayacaktır.

Kumlama işlemi; kumlama makinası adı verilen cihazlar yardımı ile yapılmaktadır. Oldukça fazla çeşide sahip olan bu cihazların hepsinde amaç aynıdır.  

Kumlama Makinesi ile İşlemler Nasıl Gerçekleştirilir?

Kumlama, kumun yüksek basınçlı hava yardımı ile temizlenmesi istenen yüzeye çarptırılması işlemidir. Bu çarptırma işlemi ile istenilen yüzey tamamen temizlenmiş ve boya işlemine hazırlanmış olur. Gemilerin ve büyük konstüriksiyonların kumlanması işlemleri için kumlama kazanları kullanılmaktadır. Ayrıca gerekli önlemlerin alındığı kumlama odalarında da yine büyük parçaların kumlama işlemi yapılmaktadır. Özel ve hassas parçaların kumlama işlemleri için ise kumlama kabinleri uygundur.

Kumlama Kullanılan Malzemeler

Öncelikle kumlama çalışanının güvenliğini sağlamak için; nozul, nozul tutucu, kumlama maskesi, kumlama eldiveni gibi çeşitli ekipmanlar kullanılmaktadır.

Kumlama makinası ile yapılacak işlem öncesinde doğru aşındırıcıların seçilmesi oldukça önemlidir. Bu aşındırıcılar; metal esaslı, cam esaslı ve mineral esaslı olabilmektedir. Kumlama sarf malzemeleri olarak da cam kürecik, paslanmaz bilye, alüminyum bilye, çelik grid, bazalt, kuvars ve silis kullanılmaktadır.

Kumlama Makinesi Nedir?

En basit ifade ile kumlama makinesikumlamada kullanılan aşındırıcıların istenen yüzeye yüksek hızda atılmasını sağlayan cihazlar olarak adlandırılmaktadır.

Kumlama Makinesi Çeşitleri

Kullanım alanlarına göre cihazlar çeşitlilik göstermektedir. Bu sebeple yapı sahalarında manuel olarak ifade edilen basınçlı kumlama makinesi kullanılmaktadır. Kesimi yapılmamış ya da küçük boyutlu metallerde otomatik kumlama makinesi kullanılmaktadır. Kullanım alanına göre doğru cihazın seçilmesi son derece önemlidir.

Kumlamada kullanılacak makine türleri;

  • Basınçlı kumlama kabini.
  • Vakumlu kumlama kabini.
  • Seyyar kumlama makinesi.
  • Sulu kumlama makinesi.
  • Cam kumlama makinesi.
  • Otomatik kumlama makinesi.
  • Medikal kumlama makinesi.
  • Askılı kumlama makinesi.
  • Tamburlu kumlama makinesi.
  • Sac, profil ve metal kumlama makinesi.
  • Mermer ve diğer maden çeşitlerini kumlama makinesi.

Kumlama Makinası ile Yapılan Yöntemler

Basınçlı kumlama yöntemi, türbinli kumlama yöntemi, ıslak basınçlı kumlama yöntemi ve enjektörlü kumlama yöntemi gibi 4 farklı yöntem mevcuttur. Yöntemlerin tümü kullanılacak makineler ile doğrudan ilişkilidir.

Kumlama Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kumlama işleminin yapılacağı alan ve uygulanacak yöntem hepsi farklılık göstermektedir. Dolayısı ile doğru cihaz seçimi de son derece önemlidir. https://www.sanayiden.com/seyyar-kumlama-makinesi  Web sayfasınıı ziyaret ederek gerekli bilgiye ulaşabilir ve dilerseniz uygun ödeme koşulları ile satın alabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.