Kulakları Temizlemek için Doğal Yöntemler

  • ALTERNATİFTIP
  • Kulakları Temizlemek için Doğal Yöntemler için yorumlar kapalı
  • 944 kez görüntülendi

Kulakları Temizlemek için Doğal Yöntemler

Kulaklar aşırı kulak kiri veya aşırı su (örn. havuzda yüzdüğünüz için) gibi çeşitli nedenlerden dolayı tıkanabilir. Bu makalede kulakları temizlemek için evde hazırlayabileceğiniz ve uyguladığınız zaman rahatsızlığı, duyma bozukluğunu, ve olası enfeksiyonları önleyen tamamen doğal yöntemleri bulacaksınız.

Kulaklar neden tıkanır?

En yaygın nedenlerden biri solunum yolları iltihabı ile bağlantılıdır. Bu durum sinüzit veya soğuk algınlığı sırasında üst-solunum yolunda oluşur. Geniz yolu ve kulak içi arasındaki bağlantıda mukus birikimi kulakların tıkanmasına sebep olur.

İkinci neden kulak kiri birikmesidir. Özellikle yoğun tıkanma çeşitli araçlar ile uzman birisi tarafından temizlenebilir. Daha önce belirttiğimiz gibi suyla temas da kulakların tıkanmasına neden olabilir. Bu yüzden yüzücüler kulak tıkacı kullanmadıkları zaman kulak içi kanallarında biriken su yüzünden bir çok problem yaşamaktadır. Bu durum insanların havuz, deniz veya derelerde yüzerken vücuda girebilecek suya (ve diğer organizmalara) dikkat etmedikleri için yaz aylarında kulaklarının tıkanmasına sebep olur.

kulak2

Eğer alışkın olduğunuzdan daha yüksek bir yere çıkarsanız kulaklarınız kolayca tıkanabilir. Bu yüzden uçakla seyahat eden bir insan özellikle kalkış sırasında kulakta rahatsızlık yaşayabilir. Bu durum ayrıca deniz seviyesinden bir kaç metre veya kilometre yukarıya doğru çıkılırken yaşanabilir.

Sebebine dayalı olarak kulakları açmanın yolları

Kulaklar tamamen kirden tıkanmadan önce evde hazırlayabileceğiniz uygulamalarla temizlenebilir.

Eşit miktarda alkol ve sirkeyi karıştırın. Kafanızı eğin ve kulak damlası pompası ile bir kaç damla damlatın. Başınızı diğer tarafa eğin ve 5 dakika bekletin. Kulağa bir pamuk yerleştirin ve dikey hale gelin.

Bir diğer yöntem ise bir kaç damla ılık suyu zeytinyağı veya bebek yağı ile karıştırmak. Başınızı eğin ve 5 dakika bekletin. Bir bez veya pamuk ile aşırı sıvıyı alın. Kulak kirini yumuşatmak için ılık su ile durulayın ve kuru bir havluyla yavaşça temizleyin. Herhangi bir durumda kulak temizleme çubuklarını kullanmayın, çünkü bu çubuklar kulak kirini sıkıştırır ve tıkanmaya neden olur.

kulak3

Kulaklar uçuş sırasında farklı basınç yüzünden tıkanırsa sakız çiğneyerek veya akide şekeri türü şekerleri emerek azaltabilirsiniz. Ağızda tükürük biriktirip bir seferde yutmak da basınç farklılıklarından doğan kulak tıkanıklığını ortadan kaldırabilir. Bir diğer olasılık ise ağzı olabildiğince açarak kendinizi esnemeye zorlamak. Hava basıncı dengeleyebilir. Ayrıca burun deliklerinizi kapayarak nefesinizi ağzınız kapalı biçimde tutabilirsiniz, ancak bununla çok zorlamayın çünkü kulak zarını incitebilirsiniz.

Eğer kulaklar sinüzit veya soğuk algınlığından dolayı tıkandıysa buhar banyosu mükemmel bir çözüm. Sadece kulaklar için değil, burnu da açmak için buharı içinize çekin. Eğer buhar banyonuza birkaç damla lavanta veya okaliptüs yağı ile bir tutam tuz eklerseniz, daha iyi sonuçlar elde edeceksiniz. Bu sırada mukusu temizleyerek genel tıkanıklığı temizlemek için birkaç kez sümkürebilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz çözümlerin yanısıra tıkanık kulağa bir kaç damla oksijenli su damlatabilirsiniz. Bu yöntemi kulağınız açıkta kalacak şekilde yana yatarak uygulamalısınız, çünkü rahatlamayı hissetmeniz birkaç dakika alacak.

kulak4

Tıkanıklık kuru havalar veya çevreden dolayı ise odanızda soğuk nemlendirici kullabilirsiniz. Bu kanallarda biriken mukusu temizler ve kulak ve burun yollarını açar.

Nesilden nesile aktarılan bir diğer yöntem ise bir şişeye sıcak su koyup kapatmak. Ayrıca sıradan bir su şişesi ya da elektrikli yastık da kullanabilirsiniz. Şişeye kulağınızı dayayarak üzerine yatın. Birkaç dakika içinde kulak kirinin akmaya başladığını fark edeceksiniz.

Son olarak; bu tedavilere rağmen kulak tıkanıklığınız devam ediyorsa doktorunuza başvurun. Aşırı veya sıkça uygulamayın, çünkü ciddi bir kulak problemi yaşıyor olabilirsiniz. En güvenlisi doktorunuzun fikrini almaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.