Kulak ve Özellikleri

  • Genel Sağlık
  • Kulak ve Özellikleri için yorumlar kapalı
  • 1.343 kez görüntülendi

Kulak ve Özellikleri

İşitme olaylarının alıcı organı olan kulak; dışkulak, ortakulak ve içkulak olmak üzere üç bölümden oluşmuştur. Dilerseniz şimdi kulağın bölümleri ve görevleri hakkında kısa kısa bilgiler

verelim.

Dışkulak: Kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşmuştur. Kulak yolunun içinde koyu sarı renkli bir madde olan kulak kiri vardır ve görevi kulağa giren tozları yakalamaktır. Kulak yolunun sonunda, dışkulağı ortakulaktan ayıran, çok ince ve gergin kulak zarı vardır.

Ortakulak: İçi hava dolu bir boşluktur ve yutağın üst kısmından uzanan östaki borusu ile hava alır. Ortakulağın hava alması kulak zarının yırtılmasını önler. Bazı hallerde östaki borusunun içini örten zar iltihaplanırsa, bu yol kapanır ve işitme biraz güçleşir.

Ortakulakta işitme kemikleri olan çekiç, örs ve üzengi kemikleri bulunmaktadır. Çekiç kemiği kulak zarına bağlıdır, üzengi kemiğinin tabanı ise içkulağın kemik duvarı üzerindeki oval pencereye geçmiştir. Örs kemiği ise bu iki kemiğin ortasındadır. Kulak zarı ses dalgalarıyla titreştiği zaman kulak zarına bağlı olan çekiç kemiği sarsılır ve böylece işitme kemiklerinin hepsi titreşime katılarak titreşimleri içkulağa iletirler.

İçkulak: Kemik ve zar dolambaç olarak iki ye ayrılır. Zar dolambaç kemik dolambacın içine yerleşmiş durumdadır. Kemik dolambaç da kemik dalız, kemik daire kanalları ve kemik salyangoz olmak üzere üçe ayrılmıştır. Kemik dalız üzerinde biri oval, diğeri yuvarlak olan iki pencere vardır.

Oval pencereye üzengi kemiğinin tabanı geçmiştir. Yuvarlak pencere ise, ikinci kulak zarı adı verilen bir zarla örtülmüştür. Sarmal biçimdeki kemik salyangoz, bir kenarı eksen tarafındaki duvara yapışık, diğer kenarı serbest olan kemik bir perdeyle iki kanala ayrılmıştır. Zar dolambacın içi renksiz endolenf sıvısıyla doludur.

Kemik dolambaçla zar dolambacın arasında ise perilenf  sıvısı vardır. Zar dolambacın üç-parçalı zar yarım daire kanalları, tulumcuk, kesecik ve zar salyangoz adını alan dört bölümü vardır. Zar yarım daire kanalları, kemik yarım daire kanallarının, tulumcuk ve kesecik de kemik dalızın içine yerleşmiştir ve her üçü de vücut dengesiyle görevli içkulak parçalarıdır.

Bu yazı kulağın yapısı kulağın görevleri kulağın bölümleri kulağın kısımları özellikleri kulak ne işe yarar kulak nedir kısaca kulağın faydaları yararları çalışma şekli biçimi nedir nasıldır konusunda yazılmıştır.

kulagın bölümleri ve görevleri, kulağın özellikleri, kulağın özellikleri nelerdir, kulağın kısımları ve görevleri, kulak bölümleri ve görevleri, kulak özellikleri, kulagın bölümleri, kulağın bölümleri ve görevleri nelerdir, kulak bölümlerinin görevleri, kulağın bölümlerinin görevleri

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.