Kulak Tıkanması Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Kulak Tıkanması Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 889 kez görüntülendi

Kulak Tıkanması Nedenleri ve Tedavisi

Kulak tıkanması, kulak kanalının kapanmasıyla ortaya çıkan, yaygın görülen bir sorundur. Kulak tıkanmasının kulak kirinin birikmesi, ani yükseklik (rakım) değişiklikleri ve enfeksiyonlar gibi birçok nedeni vardır.

Kulak tıkanması boğaz enfeksiyonları, burun akıntısı, geniz yolunun tıkanması ve sinüzit gibi diğer tıbbi durumların bir yan ürünü olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu, insan kulağının, burnunun, sinüslerinin ve boğazının birbirleriyle içten bağlantılı olmasının bir sonucudur. Dolayısıyla herhangi birinde ortaya çıkan bir durum diğerlerini de etkileyebilmektedir.

Kulak Tıkanması Belirtileri

Kulak tıkanmasının sık görülen belirtileri şunlardır:

  • kulak içinde doluluk ya da basınç
  • kulaktan soluk sarımsı bir akıntı
  • hafif geçici bir duyma kaybı

Kulak tıkanmasında genelde hafif nadiren de şiddetli ağrılar görülür hatta bazen de kulak içinde bir çatırdama sesi duyulur. Kulak tıkanmasının nedeni sinüs enfeksiyonu ise hasta çok kötü bir baş ağrısıyla da karşılaşabilir.

Kulak Tıkanması Nedenleri

Şimdi kulak tıkanmasının nedenlerine bakalım:

1. Kulak Çubuğuyla Kulak Temizleme

Kulak kiri sanılanın aksine temizlenmeye ihtiyaç duymaz. Dışarıdan gelen bakteri ve diğer yabancı maddeleri temizleme görevini üstlenir. Sürekli kulak çubuğu kullananlar bu kulak kirinin orta kulağa doğru birikmesine neden olabilirler. Böylece kulak tıkanması ortaya çıkar.

2. Enfeksiyonlar ve Alerjiler

Östaki tüpü burunun en arka kısmından başlayıp kulağın orta tabakasında sona erer. Orta kulak bir tarafta duyma aparatlarını diğer tarafta kulak zarını içeren içi boş bir kısımdır. Östaki tüpü enfeksiyon veya alerjiler nedeniyle tıkanabilir. Bu durumda kulak içi basıncı düşer ve sonuçta kulak içinde bir vakumun oluşmasına neden olur. Bu vakumdan dolayı geniz yolundaki ya da sinüslerdeki mukus orta kulağa doğru akar ve kulakta tıkanma ortaya çıkar.

3. Hava Basıncı Değişiklikleri

Hava basıncı değişiklikleri kulak tıkanmasının en sık görülen nedenlerinden biridir. Özellikle ani hava basıncı değişimleri östaki tüpünün tıkanmasına neden olur. Östaki borusundaki tıkanmadan dolayı dış kulakla iç kulak arasında bir basınç farkı ortaya çıkar. Bu basınç farkını dengelemek için kulak zarı iç kulakla dış kulak arasında şişkinlik yapar bu da kulaklarda doluluğa neden olur.

4. İkinci Derece nedenler

Bu kategori diğer küçük, ama muhtemel kulak tıkanması nedenlerini içerir. Bu nedenler şunlardır:

  • Orta kulakta tıkanmaya neden olan küçük bir kist
  • İç kulağı beyne bağlayan sinirlerde kanserojen olmayan tümörler
  • Sinüzit, sinüslerin enfeksiyonu
  • İç kulaktaki mukus ya da kulaktaki sulu atıklarla beraber ortaya çıkan mantar enfeksiyonları
  • Burunun ara sıra akması ve iç kulak kanalının tıkanmasına neden olması
  • Kulak tıkanması suyun kulağa girmesiyle de hissedilebilir

Kulak Tıkanması Tedavisi

Kulak tıkanmasının başlangıcına ve nedenine göre iyi gelen birçok tedavi yöntemi vardır. Bunlara geçmeden önce kulak tıkanmasını kısmen önlemek için esnemek, sakız çiğnemek gibi basit yöntemlerin iyi geldiğini belirtmek gerek.

Kulak tıkanması nasıl geçer:

1. Kulakta Biriken Kiri Tahliye Etmek

Kulak kanalında fazla miktarda kir birikmesi de kulak tıkanmasına neden olur. Kulak kirini boşaltmanın en iyi yolu doktor yardımı almaktır fakat bu işlemi evde de yapabilirsiniz. Bu işlem için kulak kiri sökücü damlalar alın.


Bu damlayı aldıktan sonra yatağa yan yatın ve kulağınıza 2-3 damla damlatın ve 10-15 dakika bekleyin. Sonra kulağınızı pamuklu bir çubukla temizleyin. Kulak pamuğunun üzerinde sarı renkli kir görülür. Bu işlemi haftada 2 kez sorununuzu giderinceye kadar uygulayabilirsiniz.

2. Nefes Tutma Tekniği

Derin bir nefes alın, parmaklarınızla burun deliklerinizi kapatın ve belirli bir süre iç nefesinizle biraz basınç uygulayın. 15-20 saniye sonra ağzınızı açıp nefesi verin.

Bunu yaparken kulağınızdan hafif bir tıslama sesi gelebilir bu kulak tıkanıklığının giderildiğini gösteren bir sinyaldir.

Not: Yağın çok sıcak olmamasına özellikle dikkat edin aksi takdirde kulağınıza daha ciddi hasarlar verebilirsiniz.

3. Esnemek veya Sakız Çiğnemek

Esnemek ve sakız çiğnemek gibi basit şeyler de tıkalı kulağı belli ölçüde tedavi eder. Tedbirli esnemek veya sakız çiğnemek tıkanmış kulağı açar.

4. Hidrojen Peroksit Kullanmak

Eczaneden % 3’lük hidrojen peroksit damlası alın. Aynı şekilde yan uzanın ve 2-3 damla hidrojen peroksit solüsyonunu tıkanan kulağa damlatın. Damlatmadan sonra kulağınızda bir çıtırtı sesi duyarsanız endişelenmeyin.

10 dakika sonra kulağınızı aşağıya doğru tutun ya da kulak pamuğuyla kulağınızı temizleyin. Ayrıca eczacıdan isteyebileceğiniz bazı kulak damlaları da (veya diğer antibiyotik damlalar) da kullanılabilir.

5. Ilık Hardal Yağı Kullanmak

Küçük bir kaseye 2-4 çay kaşığı hardal yağı koyun. Hardal yağı yoksa zeytin yağı da kullanabilirsiniz. Daha sonra bu kaseyi 30 saniye kadar yağ ılık hale gelinceye kadar ısıtın. Sonra yan yatarak medikal bir damlatıcıyla 3-4 damla ılık yağı kulak boşluğuna damlatın. (ilk seferde sadece bir kulağa) 15 dakika sonra da aynı işlemi diğer kulağınız için uygulayın.

6. Sıcak Bir Pirinç Torbası Kullanmak

Temiz bir çorap alın, yarısını pişmemiş pirinçle doldurun, ısınıncaya kadar alevin üzerinde tutun. Sonra da belirli bir süre pirinç çorabını kulağınızın üzerinde ve etrafında tutun. Bu işlem kan damarlarınızı genişletecektir ve kulağınızda birikmiş mukus varsa bunu salacaktır.

Pirinçleri çorabın içine koymadaki mantık pirinç tanelerinin ısıyı emip yavaş yavaş salarak çorabı uzun süre sıcak tutmasıdır.

Not: Pirinç torbasının çok fazla sıcak olmamasına dikkat edin.

7. Sıcak Basınç Uygulama

Kulağa sıcak baskı uygulamak kulak tıkanmasını büyük ölçüde ortadan kaldırır. Sıcak baskı östaki tüpündeki kan damarlarını genişletir böylece tıkanmayı temizler.

Sıcak basınç uygulamak için kalın bir el bezi alın. Üzerini biraz nemlendirmek için hafifçe ıslatın. Sonra küçük bir tavanın altını 1-2 dakika kadar ısıtın ve bezin üzerine 5-10 saniye bastırın. Isınan bezi kulağınızın üzerine koyarak belirli bir süre basınç uygulayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.