KULAK ÇINLAMASI

KULAK ÇINLAMASI

Kulak çınlaması olanlar bu çınlamadan oldukça şikayetçi olurlar çünkü bu çınlama fazlasıyla rahatsız edici bir durumdur.Arada bir olan kulak çınlamasına ”biri beni andı”deriz fakat bu çınlamaların altında farklı sebepler olabilir.Tekrar eden kulak çınlamalarında mutlaka bir hekime gidilmelidir.Kulak çınlamasının bir çok nedeni vardır bunlar arasında:Kulak kiri,Kulağı etkileyen hastalıklar,Kulak kemiğindeki değişimler,Meniere Hastalığı.anemi(kansızlık),Yüksek tansiyon,Hipertiroid,Baş ve boyun tümörleri,cep telefonu,işitme kaybı gibi unsurlar yer almaktadır..

Kulak çınlamasından şikayetçi olan kişiler çınlamayı farklı şekillerde, ancak kendilerine göre tarif edebilirler çünkü çoğunlukla bu ses dışarıdan duyulamaz. Uğuldama, vınlama, vızıltı, çınlama şeklinde, şiddeti kişiden kişiye değişen ve kulakta veya bazen de ‘kafanın içinde’ duyulan bir ses olarak tanımlandığı olur. Kulak çınlaması genel olarak başkaları tarafından duyulamaz ancak ender de olsa, dışarıdan da duyulabilen çınlamalar vardır. Sıra kulak çınlamasının neden kaynaklandığına geldiğinde, sayılabilecek belli başlı nedenler olmasına karşın, bazı çınlamaların kaynağının belirlenemediği de olur.

İşitme Kaybı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte doğal olarak ortaya çıkan işitme kaybı, işitme sinirlerinin hassasiyetinin azalmasına ve kulak çınlamasına neden olur. Gençlerde ise sürekli gürültülü ortamlarda bulunmak,yüksek sesle ve kulaklıkla müzik dinlemek ya da gürültülü iş makinelerine yakın çalışmak gibi nedenlerden kaynaklanan işitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir.

Kulak Çınlamasına Neler İyi Gelir?

– Alkollü içeceklerden ve kahve gibi kafein içeren gıdalardan uzak durmak.
– Sigara içmemek (Bunun sebebi sigaranın içerdiği nikotin maddesinin iç kulaktaki yapılara kan akışını azaltmasıdır).
– Stresten ve aşırı yordunluktan uzak durmak.
– Düzenli olarak kullanılan ilaçların kulak çınlamasına olumsuz etki edip etmediğini öğrenmek ve olumsuz bir etkisi varsa bu ilaçları azaltmak.
– Düzenli olarak egzersiz yapmak.
– Boynu gerilmiş durumda bırakan bisiklet ve at binme gibi sporlardan kaçınmak.
– Dikkati başka noktalara dağıtarak kulak çınlamasına çok fazla odaklanmamak.
– Yüksek miktarda sese maruz kalmamak, zorunlu olunan hallerde kulak tıkacı kullanmak.
– Maden suyu tüketmemek.
– Çeşitli alternatif tıp yöntemleri kulak çınlaması tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bunlar arasında denenmiş ve kulak çınlamasına olumlu etki yapmış olanlar arasında,

Kulak Çınlamasının Diğer Nedenleri
İç kulaktaki hücrelerin hasar görmesi –  İç kulakta bulunan, ince tüyler ses dalgalarına göre hareket ederler ve kulak hücrelerini, beyinde ses olarak algılanacak bir elektrik sinyali yaymaları için harekete geçirirler. Eğer kulaktaki bu tüyler zarar görmüşlerse, hücreler rastgele elektrik sinyali sızdırmaya başlarlar ve bu da bize çınlama olarak yansır.
Kulak kiri – Kulak salgısı, kirleri tutarak ve bakteri büyümesini yavaşlatarak kulak kanalını korumaya alır. Ancak doğal bir şekilde atılamayacak kadar çok kir biriktiğinde işitme kaybı ya da kulak zarı tahrişi gibi nedenlerden dolayı kulak çınlaması meydana gelebilir.
Kulağı etkileyen hastalıklar – Kulağı etkileyen her türlü enfeksiyon, orta kulak iltihabı, labirent iltihabı, sinüzit, alerji ve nezle benzeri rahatsızlıkların çınlamaya neden olduğuna sık rastlanır.
Kulak kemiğindeki değişimler – Otoskleroz denilen orta kulak içindeki kemik eklemlerinin sertleşmesi işitmeyi etkiler be kulak çınlamasına yol açabilir. Daha çok aileden gelen bir sorun olan kulak kemiği büyümesi nedeniyle bu durum ortaya çıkar.
Meniere Hastalığı – Kulak çınlaması, anormal iç kulak sıvı basıncı nedeniyle, iç kulakta oluşan Meniere hastalığının erken bir habercisi olabilir.
Anemi – Kansızlık da denilen anemide, kırmızı kan hücrelerinin azlığı nedeniyle bazı durumlarda kan incelerek oldukça hızlı akmaya ve kulakta çınlama sesine neden olabilmektedir.
Kadınlarda hormonal değişimler.

Kulak Çınlamasının Az Rastlanan Nedenleri
Baş veya boyun yaralanmaları – Kaza, çarpma, darbe benzeri sebeplerden kaynaklanan baş veya boyun travmaları iç kulağı, işitme sinirlerini ya da işitmeyle ilgili beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Bu tip travmalar daha çok tek kulakta çınlama yapar.
Akustik nöroma – Bu iyi huylu tümör, beyinden iç kulağa doğru ilerleyen, işitme ve dengeyi sağlayan, kafatası sinirinde oluşur. Akustik nörinom olarak da bilinen tümör genellikle sadece tek kulakta çınlamaya neden olur.
İlaçlar – Aspirin, romatizma ilaçları, idrar söktürücü ya da antibiyotik gibi pek çok ilacın bir yan etkisi olarak kulak çınlaması şikayeti ortaya çıkabilir. Özellikle doz aşımlarında bu etki görülür. Yüzlerce farklı ilacın çınlama yapması mümkündür.
Yüksek tansiyon – Hipertansiyon ya da stres, alkol, sigara ve kafein gibi tansiyona etki eden etmenler, kulak çınlamasının daha fark edilir olmasına yol açabilir.
Damar tıkanıklığı (Ateroskleroz) – Normalde kalp atışları sırasında esneyen damarların sertleşmesi sonucu, kalp atışları daha çok duyulur olur. Damar tıkanıklığından kaynaklanan çınlamalar her iki kulakta da duyulabilir.
Hipertiroid – Tiroid bezinin çok çalışması, çınlamaya neden olabilir.
Cep telefonu – Eğer cep telefonunuzu elinizden düşürmüyorsanız ve dört yılı aşkın bir süredir her gün en az on dakika cep telefonu kullanmaktaysanız, bu bir çınlama nedeni olabilir.
Temporomandibular eklem bozuklukları (TME) – Başın her iki yanında, kulakların önünde, alt çene kemiği ile kafatasının buluştuğu yerdeki temporomandibular eklemi ile ilgili sorunlar kulak çınlamasına neden olabilir.
Baş ve boyun tümörleri – Baş ya da boyundaki damarlara baskı yapan bir tümör çınlama ve başka belirtilerle kendini gösterebilir.
Nadir görülen ve kulakta her kalp atışıyla birlikte duyulan çınlama tipi (pulsatil kulak çınlaması), iç kulağa yakın damarlarda veya şah damarındaki anormal kan akışı nedeniyle meydana gelebilir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.