Kulak Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

  • KULAK BURUN BOĞAZ
  • Kulak Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.586 kez görüntülendi

Kulak Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Kulak ağrısı, daha çok çocuklarda görülse de aslında yetişkin bireylerde de sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Kulak ağrısı, bir anda ortaya çıkan, bıçak saplanması hissi vere, hiç bitmeyecekmiş gibi ağrıyan, yanmalar veya zonklamalar gibi semptomlar gösteren bir rahatsızlıktır. Kulak ağrısının ana nedeni orta kulak ile boğaz arasındaki östaki kanalında tıkanmalar yaşanmasıdır. Gün içerisinde hafif şiddette görülen kulak ağrıları uyku vaktine yakın dayanılamaz hale dönüşebilir.

Gündüz vakitlerinde, hareket halindeyken östaki kanalı ile boğaz arasında akışta her hangi bir problem görülmez. Bunun yanı sıra, yemek yemek gibi çiğneme hareketleri östaki borusu civarındaki kasları hareket ettireceğinden kulak ağrısı hafif şekilde devam eder. Gece ise, uyku esnasında hareketsiz bulunduğumuzdan dolayı östaki borusundaki akış kapanır ve kulak ağrısı dayanamayacağınız bir şekle dönüşür.

Kulak Ağrısı Neden Olur?

Alerjik vakalar

Vücut alerjik maddelerle tepkimelere girdiğinde, koruyucu etken olarak vücutta fazladan mukus üretilir. Sümüklü bir yapıya sahip mukus, zaman içerisinde kulak zarına baskı yapar ve ağrıya neden olur.

Enfeksiyonel durumlar

Sigara içilmesi ya da içilen ortamda bulunulması, grip, nezle veya sinüzit gibi enfeksiyon yaratan hastalıkların bulunması dolayısıyla orta kulak ile geniz arasındaki bağı kuran östaki borusunda tıkanmalar meydana gelir ve kulak ağrısına sebep olur.

Yüksek basınç travmaları

Örnek olarak uçak seyahatlerinde bu durumla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Ani şekilde oluşan yükseklik ve basınç değişimlerinde kulak zarına olması gerekenden daha fazla baskı uygulandığından dolayı kulak ağrısı görülebilir.

Kulak zarı hasarları

 

Kulak zarında her hangi bir delik ya da yırtık meydana geldiğinde ilk tepkime kulak ağrısı şeklinde olmaktadır. Bu nedenle örneğin kulak temizliği yapılırken kulak çubuğu kullanıyorsanız, kulağınızın çok derinlerine sokmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca kulak zarı yüksek desibele maruz kalındığında veya darbeler sonucunda da yırtılmalar gösterebilir.

Kulaktaki kirler

Uzun süre temizlenmeyen ve kirli kalan kulak içleri enfeksiyonlara açık hale gelerek önce iltihaplanır daha sonra da kulak ağrısına neden olur.

Dişte iltihaplanmalar

Diş veya diş etlerinde görülen enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan iltihap gibi durumlar kulak ağrısı yapabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda diş ve kulak ağrıları aynı anda görülebilir.

Kulak Ağrısı Evde Nasıl Geçer?

İlk olarak, iyi bir kulak burun boğaz hekimliğine başvurmak ve kulak ağrısına neden olan ana sebebibulmak en mantıklı adım olacaktır. Ancak sizin bu arada, kulak ağrısı ile baş başa kaldığınız o ilk anda, kulak ağrısına karşı evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri ile kulak ağrısının etkilerini azaltabilirsiniz. Eğer bilinçli bir şekilde doğru adımlar atarsanız ve ciddi problemler nedeniyle görülmeyen bir kulak ağrısına sahipseniz, birazdan sizlerle paylaşacağımız yöntemlerle birlikte kulak ağrısı nedeniyleyaşadığınız sevimsiz dakikaları kısa süre içerisinde atlatabilirsiniz.

  • Dik oturabilir, sakız çiğneyebilirsiniz veya bol bol esneyebilirsiniz
  • Kulaklarınızı küçük hareketlerle oynatmalısınız
  • Nefesinizi tuttuktan sonra burnunuzu elinizle sıkıştırın ve burundan üflemeye çalışın
  • Buhar ya da ütü yardımıyla ısıtılan havluya kulağınızı yaslayın
  • Kulaklarınızı rüzgardan kesinlikle koruyun
  • Kulak temizliği için hiç bir yabancı madde sokmayın
  • Sigara içmeyin ve dumanından kesinlikle sakının.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.