Kulağımın Arkasında Beze Çıktı, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir?

  • Genel Sağlık
  • Kulağımın Arkasında Beze Çıktı, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir? için yorumlar kapalı
  • 930 kez görüntülendi

Enfeksiyon, kemik büyümesi, alerji, bazı kanser türleri gibi çeşitli nedenlerden dolayı, kulak arkasında şişlik ve beze meydana gelebilir. İşte kulak arkasındaki şişliğinin ve bezenin en sık karşılaşılan nedenleri ve tedavi yöntemleri

Kanser

Kulak arkasındaki bölgede ortaya çıkabilecek cilt kanseri, tükrük bezi kanseri, kan kanseri gibi çeşitli kanserler de kulak arkasında şişliğe ve bezeye yol açar. Bu kanser türleri sonrası oluşan beze genellikle ağrıya neden olmaz ve şişlik gün geçtikçe daha da büyür. 

Tedavisi: Mevcut tedavi seçenekleri arasında kimyasal veya radyasyon yoluyla kanserli hücrelerin yok edilmesi, cerrahi ile bezenin alınması veya kemoterapi yer alır. Tedavi yönteminin nasıl olacağına karar verilmesinde kanserin türü, hangi aşamada olduğu ve bezenin büyüklüğü önemli rol oynar.

Seboreik dermatit

Aşırı yağlanma ve yağ bezi sayısının en çok bulunduğu alanlardaki iltihaplanmaya denir. Bu bölgelerden biri de kulak arkasıdır. İltihap, kızarıklık, şişlik, beze seboreik dermatit belirtilerindendir. İklim değişiklikleri, stres, yorgunluk, nörolojik rahatsızlıklar veya mantar enfeksiyonları nedeniyle ortaya çıkabilir. Parkinson hastalığı, epilepsi veya AIDS olan kişiler seboreik dermatit oluşumuna daha yatkınlardır.

Tedavisi: Ciltten biyopsi yapılması ve dermatolojik incelemeler, durumun teşhisini doğrulamaya yardımcı olur. Şişliği indirmek için, doktor tarafından hidrokortizon ve betametazon gibi kortikosteroid içeren topikal kremler ve losyonlar reçete edilebilir. Keza durum mantar enfeksiyonundan kaynaklıysa doktor antifungal ilaç yazacaktır.

İyi huylu tümörü (Benign tümörü)

Benign tümörü denilen kulak arkasında bulunan yumuşak dokulardan kaynaklanan iyi huylu tümörler, beze veya şişlik şeklinde ortaya çıkabilir. “Fatty lipoma” adipoz dokuda gelişen bir tümör türüdür. Yumuşak, ağrısız ve hareketli bir yumru olarak kendini gösterir. Tükrük bezinin dokularında gelişen iyi huylu tümörler kulak arkasındaki kısımlara kadar uzanabilir ve zamanla boyutları büyüyebilir yahut aynı kalabilir.

Tedavisi: Bu tür tümör genelde ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz. Fakat doktorunuz uygun bulursa lokal anestezi altında yapılan küçük bir cerrahi işlemle çıkarılabilir.

Lenf bezlerinin şişmesi

Kulak arkasındaki lenf bezlerinin şişmesi, beyaz kan hücreleri ve bağışıklık sisteminin molekülleri ile doldurulmuş bezelye büyüklüğünde bir yumrunun oluşmasına neden olabilir. Bu yumrular yumuşaktır, kimi zaman ağrıya da neden olabilir. Bu durum vücutta enfeksiyonun varlığını gösterir. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, viral ve bakteriyel sinüzit, tüberküloz, kedi tırmığı hastalığı, tularemi gibi hastalıkların yanı sıra toksoplazmoz gibi paraziter enfeksiyonlar da kulak arkasında lenf bezlerinin şişmesine yol açabilir. 

Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlarla başa çıkmak için genellikle anti-inflamatuar ilaçlar ve analjeziklerle birlikte antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Paraziter enfeksiyonlarda ise anti-paraziter ilaçlar ve geniş spektrumlu antibiyotikler reçete edilir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Lupus ve Hashimoto hastalığı gibi bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıklar, kulak arkasındaki lenf bezlerinin çalışmasına zarar verip kulak arkasında şişliğe veya bezeye neden olabilir.

Tedavisi: Bu hastalıkların tedavi edilmesiyle kulak arkasındaki şişlik zamanla inecektir. Yahut doktorunuz uygun görürse bezeyi operasyonla da alabilir.

Sivilce

Sivilce, cilt yüzeyindeki küçük nodüllere denir. Sivilce, hormonal değişiklikler ve anormal derecede androjen seviyesi, stres, staf enfeksiyonları veya genetik yatkınlık nedeniyle ortaya çıkabilir. Kulak arkasındaki sivilce çıkması da şişliğe veya beze görünümüne yol açabilir.

Tedavisi: Kulak arkasındaki sivilce kaynaklı şişlikler zamanla iyileşebilir. Tedavisi için benzoil peroksidaz veya retinoidler gibi kimyasal maddeler içeren ilaçlar reçete edilebilir. Enfeksiyon kaynaklıysa antibiyotik reçete edilebilir. Şiddetli hormonal dengesizlik vakalarında, anti-androjenik ilaçlar veya hormonal tedavi reçete edilebilir. 

Kulak arkasında şişliğin nedenleri

  1. Boğaz enfeksiyonu
  2. Orta kulak iltihabı
  3. Bazı ilaçların yan etkisi
  4. Mononükleoz
  5. Tüberküloz
  6. Diş eti iltihabı
  7. Bademcik iltihabı
  8. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  9. Ağız yaraları
  10. Mastoidit
  11. Hemanjiyom
  12. Keloid
  13. Tiroid hastalığı veya hipertiroidizm
  14. Tekrarlayan baş derisi enfeksiyonu
  15. Paraziter enfeksiyonlar
  16. Deri, kemik ve eklem enfeksiyonu 
  17. Frengi
  18. Çeşitli şeylere karşı alerji

Kulak arkasında şişlik veya beze nasıl geçer?

Kulağınızın arkasında şişlik veya beze meydana geldiyse kulak burun boğaz doktoruna başvurun. Doktor teşhise göre yukarıda bildirdiğimiz tedavilerden birini uygulayacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.