Kontrolsüz Tansiyon Hastalarının İlacı Huzur

  • Genel Sağlık
  • Kontrolsüz Tansiyon Hastalarının İlacı Huzur için yorumlar kapalı
  • 1.043 kez görüntülendi

Kontrolsüz Tansiyon Hastalarının İlacı Huzur

Şeker Hastası Şekerden, Tansiyon Hastası Tuzdan, Damar Hastası Sigaradan Vazgeçemiyor.

Kontrolsüz Tansiyon Hastalarının İlacı Huzur

Bacak Damarlarınızı En Az Kalp Kadar Önemseyin…
Diyabet Ve Diyabet Ayak Hakkında Her Şey…
Şeker hastalarının ayaklarında oluşan küçük yaralar ve nasırlar dikkat edilmezse damar iltihaplarına neden oluyor. Diyabetik Ayak denilen bu iltihaplar kısa sürede kangrene dönüşüyor ve bacak kesilebiliyor. Oysa her ayak kesilmemeli. Erken tanı ve zamanında doğru müdahale ile bacaklar kurtarılabilir.

Türkiye ve dünyada bir yılda gerçekleşen amputasyon rakamlarına ilişkin araştırmalar ne diyor?

Yurt dışında son yıllarda farklı diyabetik gruplar arasında yapılan çalışmalarda Diyabetik Ayakta yüzde 60 ila 95 oranlarında amputasyona gidildiği yayınlanmıştır. Türkiye’de ise rakamlara yönelik net bir bilgi şu anda yok. Fakat net olarak bildiğimiz bir istatistik bize, şeker hastalarının hayatları boyunca diyabetik ayak olma olasılığının yüzde 15 olduğunu söylüyor.Benim son 4 yılda yaptığım ameliyatlarda amputasyon rakamım ortalama 20’dir. Diğer taraftan diz altı sadece parmaklarını alarak topuktan bacağını kurtardığımız hasta sayısı da oldukça fazladır. Burada amputasyonlarda hedef her zaman mümkün olduğu kadar aşağıdan kesmek ve bacağı kurtarabilmek olmalıdır. Diyabetik hastalarda ya da bacak kesilmelerinde biz hep kangreni aşağıya doğru itmeye çalışırız. Bir parmak, iki parmak ya da en kötüsü topuğu kurtarmayı hedefliyoruz. Diz altını kullanabilmesi için amputasyonlarda diz eklemi bizim için önemlidir. Ama öyle hastalar oluyor ki, bir hafta içerisinde bacağı kalçadan kaybediyor ne yaparsanız yapın hiçbir faydası olmuyor. İş bacak kurtarmaktan hayat kurtarmaya dönüşüyor. Bazen de öyle hastalar oluyor ki, başka merkezler diz üstü amputasyon kararı vererek kalçadan amputasyon gerekli demiş fakat biz bu bacağı topuktan kurtarmayı başarmışız.

Bacakları kesilme noktasına getiren gerçekler nelerdir?

– Hastanın ve ailesinin duyarsızlığı ve vurdumduymazlığı…

– Sistemin sağlıksız çalışması ve Diyabetik Ayak vakalarına üvey evlat muamelesi yapılması.

– Zahmetli bir tedavi gerektirdiğinden; ne Genel Cerrahların, ne Kalp Damar cerrahlarının, ne Ortopedistlerin, ne de Endokrin doktorları ve Dahiliyecilerin uğraşmak istememesi.

– Hastaların yatış sürelerinin uzun ve tedavi maliyetlerinin yüksek olması.

– Sigara kullanımı.

Amputasyonun önlenmesine yönelik önlemler neler olabilir?

– Kişi uygun bir tedavi merkezine başvurarak burada düzenli kontrollerini mutlaka yaptırmalıdır.

– Damarın tıkalı olup olmadığını tespit etmek için kişi mutlaka nabız muayenesi yaptırmalıdır. Bu işlem uzuv kurtarmada hayati önem taşıyor.

– Kişinin şeker hastası olduğunu kabul etmesi ve bu hastalığın sorumluluğunu bilmesi gerekir.

– Hastanın verilen tedaviye harfiyen uyması gerekir.

– Şekerin her zaman kontrol altında tutulması gerekir. Çünkü enfeksiyonla şeker birbirini tetikler ve doğru orantılı ikisi de aynı anda hızlı ilerler.

– Şeker hastalarını aç kalmaması, sık sık, azar azar ve düzenli beslenmesi gerekir.

– Hangi yiyeceklerin zararlı olduğunu bilip buna göre onlardan kesinlikle uzak durması gerekir. ( patates, pirinç, meyveler ve beyaz undan yapılan hiçbir şeyi önermiyorum )

– Şeker hastasının ayaklarını her gün kontrol etmeyi kendine alışkanlık haline getirmesi ve nemlendirici kremlerle masaj yapması gerekir.

– Vuran bir ayakkabının yarasını ve nasırı hafife almayıp hemen doktora başvurması gerekir.

– Ortopedik ayakkabılar tercih edip dar ve rahatsız ayakkabılardan uzak durması gerekir.

– Şeker hastalarının ayağı kokmaz, bu aslında övünülecek bir durum değil tehlikeli bir durum. Bu sinir iltihabından kaynaklanmaktadır ve ayak kurumaktadır. Bu da büyük bir tehlike çanıdır.

– Ölmüş ayağı kimse diriltemez, hastaların ve hasta yakınlarının bunun bilincinde olması gerekir. Erken safhada gelmiş ya da can çekişen bacak ve parmak kurtulabilir.

Uyguladığımız ve amputasyonun önüne geçmeye yarayan teknik hakkında…

Minimal İnvaziv Damar Cerrahisi tekniğini kullanarak pek çok farklı yöntemle müdahale ediyoruz hastalara. Hasta grubumuz şeker hastalığının yanında aynı zamanda böbrek, tansiyon, kalp, akciğer rahatsızlığı gibi pek çok hastalığı da aynı anda yaşıyor. Onları bu teknikle standart cerrahinin risklerinden uzak tutmayı başarıyoruz.

Uyguladığımız yöntemlerde kombine bir tedavi ve ekip var. İşlemi yapan hekim olarak Damar Cerrahı, Enfeksiyon Hastalıkları Doktoru, Endokrin Doktoru, Plastik Cerrah, Kardiyolog gibi uzmanlar eşliğinde gerçekleşiyor tedaviler. Çünkü bunlar risk grubundaki hastalar ve aynı zamanda birçok rahatsızlığı aynı anda yaşıyorlar.

Öncelikle damarın çapı ne olursa olsun kanalı olan her bölgeye Bypass yapabiliyoruz. Fakat şeker hastalarında genelde Bypass şansımız düşük oluyor, çünkü bu hastalarda kılcal damarlar tamamen kuruyor. Bunu yapamazsak lokal anestezi ile damarın içindeki kireçleri küçük kesiler açarak temizliyoruz. Ayrıca atardamarların içine özel ilaçlar veriyoruz. Bununla da kurtaramazsak aynı seansta gerekirse amputasyon yapıyoruz. Amputasyonda parmaklardan ya da en kötüsü topuktan kurtarmaya çalışıyoruz. İlerleyen zamanda burada bir açıklık olması durumunda Hiperbarik Oksijen Tedavisinden faydalanıyoruz. Doku kaybı oluşumlarında ise Plastik Cerrahlardan faydalanıyoruz. Plastik Cerrahın da doku nakledememesi durumunda Epiteryal Büyüme hormonu denilen hormonu direkt yaraya enjekte ediyoruz. Epiteryal büyüme hormonu enjeksiyonu Türkiye’de yeni bir uygulama ve sık yapılan, herkese yapılan bir uygulama değil.

Bu hastaların ne kadarlık bölümünün bacakları kurtarılabilir?

Tüm diyabetik hastaların ayağı ya da bacağı kesinlikle kesilmemeli. Pek çok klinikte ve hastanede “Bu hastanın artık şansı yok. Hastanızı alın ve bacağını kestirecek yer bulun.” denilen ve bizim kurtardığımız çok hasta var. Ama biz bunu söylerken mucize yaratmıyoruz. Sadece hastaya biraz ilgi gösteriyoruz, hastayı hazırlıyoruz ve eksik olan şeyleri tamamlıyoruz..Bunların arasında amputasyona girenler tabii ki oluyor. Kurtardıklarımız ise sadece bizim değil hastanın da başarısı oluyor.

Bu sorunun giderilmesi için…

Erken tanı ve tedavi bu hastalarda çok çok önemli. Her şeker hastası ayağını mutlaka her gün kontrol etmeli. Şikayeti olsun ya da olmasın nemlendirici kremle her gün mutlaka masaj yapmalı. Bu hem kendi kendine tedavi, hem de ayaklarda sürekli kontrol sağlıyor. Eğer böyle olursa amputasyon oranları düşer ya da amputasyona gerek kalmaz. Erken yakalanan hastalar basit ilaç tedavisi, basit yara bakımı ya da Hiperbarik Oksijen tedavisi gibi yöntemlerle tedavi edilebiliyor.

Şeker hastalığı hastayı 20 yıl yıpratıyor. Şeker hastaları düzenli bir tedavi uygulamazsa, düzenli yaşamazsa, düzenli diyet, düzenli ilaç kullanımı, düzenli egzersiz, düzenli doktor kontrolü gibi faktörlere uymazsa 50’li, 60’lı yaşlarda enfeksiyondan, böbrek yetmezliğinden, kalp krizinden maalesef kaybediliyor. Oysa Türkiye’de yaşam beklenti süresi 85.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.