Koltuk Altı Kaşıntısı Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Koltuk Altı Kaşıntısı Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 899 kez görüntülendi

Koltuk Altı Kaşıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Koltuk altı kaşıntısı yaygın bir sorundur. Tıp dilindeki adı ‘pruritus’ olan kaşıntının koltuk altı bölgesinde yaşanan türü çeşitli nedenlere bağlıdır. Genelde kaşıntıyla birlikte koltuk altında kızarıklık, ağrı, kabarma ve döküntü de görülebilir.

Kaşımak geçici olarak sizi rahatlatmasına rağmen tahriş olan deri aracılığıyla enfeksiyon kapmanıza neden olabilir. Enfeksiyonu önlemenin en iyi yöntemi ise kaşımayı terk ederek en kısa zamanda doktora görünmektir. Eğer koltuk altı kaşıntısı iki haftayı aşkın süredir devam ediyorsa doktora görünmeyi ihmal etmemelisiniz.

Koltuk Altı Kaşıntısı Nedenleri

Koltuk altında kaşıntı stres yada huzursuzluktan kaynaklanabileceği gibi gündelik hayatımızda karşılaştığımız sorunların üstesinden gelemediğimiz aşırı can sıkıcı durumlardan da kaynaklanabilir.

Koltuk altı kaşıntısı bazı durumlarda tıbbi tedavi dışında giderilemez. İşte, bu yüzden koltuk altı kaşıntısına neden olan kesin faktörün belirlenmesine ihtiyaç duyarız. Bu kaşıntı alerji, enfeksiyon, deride oluşan pişik yada diğer deri hastalıklarından da kaynaklanabilir.

1 Hijyenik Olmamak

Koltuk altı bölgemiz kirlenmeden ve terlemeden dolayı bakteri oluşumuna çok elverişlidir. Hatta bu kaşıntının en çok karşılaşılan nedenlerinden biri de koltuk altı bölgemizi hijyenik tutmamamızdır. Kişisel temizliğine özen göstermeyen insanlarda çok sık karşılaşılan durumlardan birisi de koltuk altı kaşıntısıdır.

2 Kandida Mantarı Enfeksiyonu

Koltuk altı mantarı koltuk altında kaşıntıya neden olabilir. Kandida mantarı insan vücudunda barınabilmesiyle bilinir. Ancak, bağışıklık sistemimizin zayıfladığı durumlarda bu mantar çeşidinin vücudumuzun terleyen kısımlarında aşırı derecede çoğaldığı da bilinmektedir. Mantar enfeksiyonları kasıklarda, koltuk altında yada ağzımızda oluşabilir.

3 Koltuk Altının Aşırı Terlemesi

Belirli bir sebepten kaynaklanmayan koltuk altındaki ter bezlerinin aşırı faaliyet gösterdiği durumdan oluşan aşırı terleme de kaşıntıya neden olacaktır. Ayrıca, giysimizin üzerinden de belli olan aşırı terleme huzursuz edebilir.

4 Miliaria Rubra

Ter bezi kanallarının tıkanması sonucu deri yüzeyinde iltihaplanma gösteren kırmızımtırak küçük veziküller oluşması olarak tanımlanır. Bu pişiklere aşırı sıcaktan ve rutubet yani terleme neden olur.

5 Ters Sedef Hastalığı

Ters sedef yaraları genelde koltuk altı, kasık, göğüs altı, göbek deliği ve cinsel organların etrafındaki deri kıvrımlarına yerleşir. Sedefin bu türünde yaralar kızarık, düz yüzeyli ve parlaktır. Yerleştiği yerler nemli olduğundan dolayı genelde üzerlerinde sedefe özgü tipik balık pulu tarzında deri katmanı bulunmaz. Yaralar terleme ve giysilerin sürtmesi nedeniyle daha fazla zarar görür, sonucunda da daha ağrılı olur. Özellikle obezite hastalarında daha sık görülür ve daha fazla şikayetlere neden olur.


6 Cilt İltihabı

Bu alerjik hastalıkların en yaygınlarından biridir. Hastanın, fazlasıyla hassas olduğu bir maddenin cildine teması sonucu oluşur. Deri iltihabı (dermatitis) belirtileri derinin kızarması ve kaşınmasıyla başlar; sonradan şişkinlikler, çatlaklar, kabuk bağlamalar ve dökülmeler meydana gelir. Bu belirtiler kendilerini bir yerde gösterebildiği gibi bütün vücudu da kaplayabilir.

7 Deodorantlar ve Terlemeyi önleyiciler

Bazen kimyevi maddeler, bitki yağları, kozmetik ürünleri, koku önleyici losyonlar, giyecekler, giysi boyaları da koltuk altında kaşıntıya neden olabilir.

Koltuk Altı Kaşıntısı Tedavisi

Koltuk altının belirgin tedavi yöntemleri arasında hijyene ve daha hijyenik olmaya özen göstermek gelir. Ancak, hijyenden kaynaklanmayan durumlarda ise doktora görünmek en iyi yöntem olacaktır. Ayrıca, koltuk altındaki aşırı terlemeyi önleyebilmek için aşırı sıcak ve rutubetten kaçınmak ve pamuklu giysileri tercih etmek te tavsiye edilir.

Özellikle bir takım deodorant ve kozmetik ürünlerine karşı olan kişilerde kaşıntı oluyorsa bunları kullanmaktan sakınmalıdır. Kesin tanı ve teşhis konulması, tedavi yönteminin belirlenmesinde önemlidir.

Uzun süren ve hijyenik olmakla üstesinden gelinemeyen koltukaltı kaşıntısı durumunda dermatoloji uzmanına görünmede yarar vardır. Farklı nedenlerden kaynaklanan koltuk altı kaşıntısının bazı tedavi yöntemleri şunlardır:

1 Antibakteriyel Sabunlar

Antibakteriyel sabun yada farklı duş jeli kullanmak faydalı olabilir.

2 Mantar Kremi

Kandida mantarı ile baş edebilmek için ağız yoluyla kullanılan ilaç yada bölgesel kullanılan kremler de bir yöntemdir.

3 Terleme Önleyici Losyonlar

Aşırı terlemeden kaynaklanan kaşıntılar ile mücadelede en etkin yöntemlerden biri de yüzde 10-25 oranında alüminyum klorür hiksahidrat içeren jel yada solüsyon kullanmaktır. Ancak belirtiler devam ediyorsa yüzde 1 hidrokortizon içeren krem günde iki kez uygulanmak üzere birkaç gün kullanılır.

4 Kalamin Losyonu ve Hidrokortizon Kremi

Ters sedef hastalığından kaynaklanan kaşıntı durumunda ise yine hidrokortizon kremi ya da kalamin losyonu önerilir.
Koltuk altı terlemesi alerjiden kaynaklanıyorsa, alerjik reaksiyon oluşturan ürün yada giysiden uzak durulur.
Ter önleyici ya da diğer deodorantlar yerine daha doğal içerikli olanlar tercih edilir..

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.