Kolik Bebek: Bebeğiniz Aşırı Ağlıyor Mu?

  • Genel Sağlık
  • Kolik Bebek: Bebeğiniz Aşırı Ağlıyor Mu? için yorumlar kapalı
  • 851 kez görüntülendi

Kolik Bebek: Bebeğiniz Aşırı Ağlıyor Mu?

Bebeklerde kolik (kolik bebek), bebeğin sağlıklı olmasına rağmen aşırı derecede ağlaması ve bir türlü sakinleştirilememesini ifade etmek için kullanılır.

Bu şekilde ağlayan bir bebek sizi muhtemelen huzursuz edecektir. Avutulamayan bebeği rahata erdirmek için saatlerce uğraşmak gerçekten zor bir iştir. Bazı zamanlar çaresiz hissedebilirsiniz. Hatta sizin de gözünüzden yaş gelmeye başlayabilir. Ama siz herhangi bir yanlış yapmıyorsunuz. Çünkü bebeğiniz çoğu zaman belli bir sebepten ötürü ağlamıyor.

Bu ağlama nöbetleri oldukça yaygındır ve emin olabilirsiniz ki bu zor günler geride kalacak. Genelde 2-4 haftalıkken başlayan kolik, bebeğiniz 3-4 aylık olduğunda genellikle sona erer.

Bebeklerin %10 – %15’inde kolik görülür. Yani yalnız olduğunuzu hissetseniz de, emin olun yalnız değilsiniz.

Kolik Bebek Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Bebeklerde Kolik Nedir?

Bebeğinizin karnı tok sırtı pek herhangi bir sağlık sorunuda bulunmuyor fakat bunlara rağmen aşırı derecede ağlıyorsa muhtemelen kolik bebektir.

Endişelenmeli miyim?

Söylemesi kolay ama, çocuğunuz sağlıklı ve kolikten birkaç ay içinde kurtulacak. Kolik bebeğin gelişimine zarar vermez, hatta kolik bebeklerin daha zeki oldukları gözlemlenmiştir.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Bebeklerde kolik için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne gidilir.

Kolik Bebek Belirtileri

Kolik bebek nasıl anlaşılır? Eğer bebeğiniz sağlıklı olmasına ve sizin iyi beslemenize rağmen aşırı ağlıyorsa, muhtemelen koliktir. Bebeklerde kolik belirtileri şunlardır:

  • Sık sık yaşanan yoğun ve yatıştırılamayan ağlama nöbetleri
  • Ağlama nöbetlerinin genellikle 2-4 haftalıkken başlaması
  • Ağlarken bacaklarını vücudunun altında doğru çekmesi, ellerini de yumruk yapması
  • Özellikle ikindi ve akşam vakitlerinde ağlaması
  • Bazı bebeklerin midelerinin çok guruldaması ve bol gaz çıkarması

Kolik bebeğinizin tek rahatsızlığı olmayabilir. Eğer sürekli ağlıyorsa, ve rahatlamıyorsa, kolik olduğuna karar vermeden önce bir doktora danışın. Bağırsak düğümlenmesi, testis bükülmesi, fıtık veya diğer ağrılar bebeğin sürekli ağlamasına neden olabilir.

Bebeklerde Kolik (Kolik Bebek) Nedenleri

Bütün bebekler ağlar. Bazıları az, bazıları çok. Kolik bebek üzerine araştırma yapan uzmanlar, ağlamanın uç noktasını kolik olarak adlandırıyorlar. Bu da özellikle ilk iki ayda en üst noktada oluyor.

Doktorlar neden bazı bebeklerin çok ağladığını bulabilmiş değiller. Bazı teoriler var ama üzerinde anlaşılmış bir teori henüz yok.

Bağırsakların Çok Çalışması
En popüler teori bebeğin bağırsaklarının çok fazla çalışması ve kramp oluşturarak acıya neden olması.

Bağırsakların Az Çalışması
Bazı doktorlar da, tam tersine bağırsak hareketlerinin çok yavaş olması sebebiyle, bağırsaklarda hava birikmesini sebep olarak gösteriyor. Bu durumda bağırsakların genişlediğini ve ağrıya sebep olduğunu söylüyorlar. Bebeğin bağırsakları hala gelişme aşamasında olduğu için, henüz tam manasıyla çalışmadığını düşünüyorlar.

Sinir Sisteminin Gelişmemiş Olması
Bebeğin sinir sistemi de hala gelişme aşamasında olduğu için, bir kere başladıktan sonra ağlamayı kesmeyi henüz öğrenmemiş olduğunu söyleyen bir teori de mevcut.

Diğer Teoriler
Bazıları ise hızlı yeme, çok yeme ya da çok hava yutup, az geğirmenin arkasındaki neden olduğunu söylüyorlar. Başka bir teori ise annenin inek sütü içip, içmemesinin kolikle ilgisi olduğunu iddia ediyor.

Bebeklerde Kolik (Kolik Bebek) Ne Zaman Geçer?

Koliğin doğası gereği bezen ne yaparsanız yapın, ağlamaya devam edecektir. Sakinleştirme yöntemlerinin bazılarının çalışıp bazılarının çalışmamasına hazırlıklı olun.

Bazen bebeğinizi beslemek ve gazını çıkarmak işe yarayacaktır. Çünkü bebekler aç olduklarında veya gaz çıkarmaya ihtiyacı olduklarında genelde ağlarlar. Bebeklerde kolik nasıl geçer? Bebeklerde kolik sorununa çözüm:

Aç Olduğunda Doyurun
Emziriyor da olsanız, biberondan besliyor da olsanız, ne zaman aç olduğunu düşünüyorsanız karnını doyurun. Beslenmesini zamanlamaya çalıştığınızda, açlıktan ağlıyor olabilir.

Gazını Çıkartın
Bebeğinizin karnını doyurduktan sonra mutlaka gazını çıkartın.


Masaj
Karnına nazikçe, saat yönünde hareketlerle masaj yapın. Bu şekilde sıkışan gazın veya dışkının hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

Emzik
Yemekler arasında bebeğiniz belki emzikle rahatlayabilir.

Dik Tutun Ki, Hava Yutmasın
Eğer bebeğinizde çok gaz oluyorsa, onu emzirirken mümkün olduğunca dik tutmaya çalışın ki, fazla hava yutmasın. Diğerine geçmeden bir memenin tamamen bittiğinden emin olun.

Diğer rahatlatma yöntemleri bebeğin rahimdeyken yaşadığı ortamı oluşturmayı içerir:

Yakın Tutun
Kendinize yakın tutun ki, kalp atışlarınızı hissedebilsin. Oturun, rahatlayın ve uzun, yavaş nefesler alın. Böylece kalp atışılarınız yavaş ve düzenli olacaktır.

Sarın
Onu güvenlice sarın. Eğer bir aydan küçükse kundaklayabilirsiniz.

Sakinlik
Ortamı sakinleştirin. Onu insandan insana geçirmek, parlak ışıklar rahatsız edebilir. Parlak ışıkta gazını çıkarmak zorlaşabilir.

Tekrar Eden Sesler
Tekrar eden sesler ve titreşimler sizin içinizdeyken duyduğu seslere benzeyebilir. Elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi, tık tak diye ses çıkaran bir saat ya da hafif ritimli bir müzik işe yarayabilir.

Araba Gezintisi
Araba gezintisi birçok bebekte işe yarayan bir metottur.

Sallayın
Bebeğinizi sallayın. Düzenli hareket duygusu onu sakinleştirebilir.

Ilık Banyo
Ilık banyoyu deneyin. Bebeğiniz aylarını ılık amniyotik sıvının içinde geçirdi. Ilık bir odadaki huzurlu bir banyo bazı ağlayan bebekleri sakinleştirebilir.

Kolik Bebek Anneleri

Bazı doktorlar eğer anne emziriyorsa ve gaz yapabilecek yiyecekler yiyorsa, koliği artırabileceğini düşünüyorlar.

Çok gaz üreten yiyecek ve içecekler şunlardır:

  • Portakal suyu
  • Sebzeler, özellikle soğan ve lahana
  • Erik ve elma gibi meyveler
  • Baharatlı gıdalar
  • Çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler
  • Çikolata

Bebeğinizde fark yaratan yiyeceği anlamak için test yapın. Diyetinizdeki değişiklikler arasına iki gün koyarak bebeğinizi daha iyi ve daha kötü yapan şeyleri anlayabilirsiniz.

Kolikle Başa Çıkmak

Bebekte kolik olduğunda aile hayatı tam tersine dönebilir. Bebeğin saatlerce ağlaması ve rahatlatılamaması aşırı stresli ve üzücü bir şeydir.

Özellikle ilk defa anne baba olanlar, bebeklerinin neşe kaynağı olmamasından ötürü şok ve hayal kırıklığı yaşayabilirler. Koliğin sebebi siz olmasanız da, suçlu hissedebilirsiniz.

Ailelerin bu zor zamanlarda kendilerine bakabilmesi çok önemlidir. Sizin ve eşinizin sırayla bebeğe bakması ve böylece dinlenebilmeniz gerekir.

Ayrıca aileden ve arkadaşlardan yardım isteyebilirsiniz. Kendinizi paralamaktansa, yardım istemek daha iyidir. Çok yorgun annelerde emzirmede sorunlar oluşabilir.

Aynı sorunu yaşayan başka ailelerle konuşmak iyi gelebilir. Bu şekilde tavsiyeler alabilir ve yalnız olmadığınızı fark edebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.