Kol Ağrısının Güç Kaybı Nedenleri Kol Ağrısına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Kol Ağrısının Güç Kaybı Nedenleri Kol Ağrısına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.747 kez görüntülendi

Kol Ağrısının Güç Kaybı Nedenleri Kol Ağrısına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer?

Sağ, sol kol ağrısı ve el ağrısı kemik kanserinden romatizmaya kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir sağlık sorunudur. Kolum ağrıyor, elim ağrıyor, ne yapayım? Diyorsanız, işte bu duruma sebep olan faktörler ve tedavisi

Kol Ağrısı, El Parmak Ağrısı İçin Hangi Bölüme Hangi Doktora Gidilir?

Kol ve el ağrısından muzdaripseniz Fizik tedavi doktoruna gitmelisiniz. Doktor size çeşitli testler yapacak, bu durumun neden kaynaklandığını tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Durumunuza göre doktor ağrı kesici, kas gevşetici ilaç reçete edecek yahut fizik tedavi görmenizi bildirecektir.

Sağ Ve Sol Kolda Ağrı, Güç Kaybı Neden Olur?

Kalp Krizi

Kalp krizi, dolaşım bozukluğundan kaynaklı kalp kasının oksijenden mahrum kalıp, kalp kasındaki hücrelerin ölmesiyle meydana gelir. Bu durum koroner atardamarların birinde (yani kalpteki kan damarlarda) kan pıhtılaşması veya bu damarlarda kasılma veya şiddetli daralmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kalp krizinin en önemli belirtisi sol ve sağ kola, ellere, sırta, çeneye veya boğaza doğru yayılan göğüs ağrısıdır. Sol kol ağrısıyla beraber, soğuk ter atma, baş dönmesi, yorgunluk, nefes darlığı, mide bulantısı ve kusma da görülebilir. Kalp krizi acil müdahale gereken ölümcül olabilen ciddi bir sorundur. Kalp krizi durumunda 112 acil sağlık ekibi aranıp yardım çağrılmalıdır. Tedavi kalpteki kan dolaşımını normal hale getirmek, kan pıhtısını gidermek, kalbin çalışma işlevini iyileştirmek, kalp ağrısından kurtulmak ve anormal kalp ritmini önlemek için özel ilaçların kullanımını içerir. Bazen kalpteki dar veya tıkanmış damarları genişletmek için anjiyoplasti denilen cerrahi bir işlem uygulanabilir. Ancak ciddi, hayatı tehdit eden damar tıkanıklığının olduğu durumlarda kalp baypas ameliyatı yapılabilir.

Boyun Fıtığı

Boyun fıtığı da sol, sağ kol, el ağrısının olası nedenlerindendir.  Boynunuzdaki fıtık sinirlere baskı yapar, bunun sonucunda boyun ağrısı ve boyundan omuza, sol ve sağ kola vuran ağrı yaşayabilirsiniz. Sol kol ağrısına kolda uyuşma, karıncalanma ve yanma hissi de eşlik edebilir.

Dolaşım Bozukluğu

Sol ve sağ koldaki dolaşım bozukluğu el ve kol ağrısına neden olabilir. Dolaşım bozukluğu sigara kullanma alışkanlığı, hareketsiz yaşam, bazı ilaçların yan etkisi, yanlış uyku pozisyonu ve vitamin eksikliğinden kaynaklanabilir.

Dolaşım bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan sol, sağ kol ağrısının geçmesi için kafein, alkol veya sigara gibi kan damarlarını daraltan alışkanlıklardan uzak durun, düzenli spor yapın, sağlıklı beslenin, C vitamini gibi besleyici takviyeleri alarak kan damarlarının çalışmasını iyileştirin, dar kıyafetler giymeyin, kolunuzun soğukta cereyanda kalmamasına özen gösterin. Zeytinyağını ısıtıp yatmadan önce kolunuzu bu yağ ile ovun.

Sinir Sıkışması, Servikal Radikülopati (Boyunda Sinir Kökü Sıkışması)

Boyunda sinir kökü sıkışması da sağ ve sol kolda, ellerde uyuşma, karıncalanma, yanma hissi ve ağrı yapar. Kolunuzu hareket ettirdikçe ağrı şiddetlenir.

Eklemlerde Bursit İltihabı

Bursa kemikler ile eklemler arasında yer alan içi sıvı dolu kesedir. Bursanın iltihaplanması ile bursit iltihabı meydana gelir. Omuz bursitleri genellikle omuzun sürekli hareket ettirilmesi sonucu ortaya çıkar, sağ ve sol kolda ağrıya neden olur.  Bursit riski yaşla birlikte artar.Sağ ve sol kol ağrısı, ellerde ağrı ile beraber kolda yanma hissi ve karıncalanma da görülebilir.

Rotator Cuff Yırtığı

Rotator Cuff (rotator kılıf, omuz manşeti), omzu sabitlemek için birlikte çalışan kas ve tendon grubuna verilen isimdir. Kürek kemiğini üst kola bağlayan kaslardan oluşur. Herhangi bir eşyayı çekme veya kaldırma hareketleri esnasında yahut omuz üzerine düşme gibi durumlarda rotator cuff yani omuz manşetiniz yırtılabilir. Omuz manşeti yırtığının en önemli belirtisi de ellerde ağrı, sağ ve sol kol ağrısıdır.

Anjin

Anjin kalbinize yeterince kan gitmediğinde meydana gelir. Anjinkoroner kalp hastalığının bir belirtisidir .Göğüs ağrısı ve göğüsten sol kol, sol omuz, boyun, çene ve sırta yayılan ağrıya neden olur. Amerikan Kalp Derneği, anjini, koroner kalp hastalığına bağlı göğüs ağrısı ya da rahatsızlığı olarak ifade etmiştir. Anjin tehlikeli olabilir. Bu nedenle göğüs ağrısı, ve sağ, sol kola vuran ağrı durumunda mutlaka kalp doktoruna görünmelidir. Anjin kalp krizine benzer belirtilere de neden olur ancak bu belirtiler genellikle birkaç dakika sürer.

Anjinin tedavisi, kalbe giden kan dolaşımını iyileştirmek için özel ilaçların kullanılması ve yaşam tarzı değişiklikleri ile gerçekleştirilir. Anjin tedavisinde nitrat, beta-blokerler, ranolazin ve kalsiyum kanal blokerleri gibi kalbe giden oksijen miktarını artıran ilaçlar kullanılır. Ayrıca kan pıhtılarının oluşmasını önlemek için antitrombositik ilaçlar da hastaya reçete edilebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı bir beslenme programı uygulamak, düzenli egzersiz yapmak, stresten uzak durmak ve sigarayı bırakmak olmalıdır. Bununla birlikte, bazı insanlarda olası bir kalp krizini önlemek için anjiyoplasti veya koroner arter bypass cerrahisi gerekli olabilir.

Yanlış Uyku Pozisyonu

Sürekli olarak sol kol üzerine yatmak koldaki kan dolaşımını bozar, sol koldaki hücrelere oksijen gitmesini önler ve sol kolda, sol elde ağrıya neden olur. Uzmanlar en sağlıklı yatış pozisyonunun sağ avucunu sağ yanağı üzerine koyup sağ tarafa yatmak olduğunu bildiriyor.

Kemikte kırık veya çatlak

Koldaki, omuzdaki kırık da sağ ve sol kol ağrısına, ellerde ağrıya yol açabilir. Kemikte kırık, bazen doktor muayenesi olmadan fark edilmeyebilir. Kolunuzdaki, bilekteki veya eldeki kırık bir kemik,bu uvuzları hareket ettirirken ağrının artmasına neden olabilir. Kemikteki kırığın diğer belirtileri arasında şişme ve uyuşma da yer alır.

Kübital tünel sendromu

Dirsek seviyesinde ulnar sinirin sıkışması sonucu elin serçe ve yüzük parmağında uyuşukluk ve elde güç kaybı ile seyreden bir hastalıktır. Bu durum sol kolda, sağ kolda, sol elde ağrı ve uyuşmaya neden olabilir.

Tendinit

Tendonlar, kemik ve kasları birbirine bağlayan esnek doku bantlarıdır. Tendomlar iltihaplandığında buna tendinit adı verilir. Omuz veya dirseğin tendiniti kol ağrısına neden olabilir. Tendinit riski yaş ilerledikçe artar. Tendinit de sağ ve sol kolda ağrı, ellerde ağrıya neden olur.

İlaçların Yan Etkileri

Bazı ilaçlar da yan etki olarak sağ ve sol kol ağrısına, ellerde ağrıya  neden olabilir. Günlük kullandığınız ilaçları gözden geçirin, bunlardan birisi size dokunup kol ağrısı yapabilir.

Sağ ve Sol Kol, Sağ Ve Sol El Ağrısının Güç Kaybının Diğer Nedenleri

  1. Kalp damar hastalıkları
  2. Kemik erimesi ve Osteoporoz (Kemik yoğunluğunda azalmaya neden olan kırık riskini artıran bir kemik hastalığıdır.)
  3. Gut hastalığı
  4. Karpal Tünel Sendromu
  5. Tenisci dirseği
  6. Omurga incinmesi
  7. Fibromiyalji
  8. Raşitizm (D vitamini, kalsiyum veya fosfat eksikliği nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır.)
  9. Periferik damar hastalığı (PVD) kalp ve beyin dışındaki kan damarlarını etkileyen, genellikle kol ve bacaklara giden kan damar rahatsızlığı neden olan bir dolaşım bozukluğudur.
  10. Periferik nöropati (Periferik sinirlerinizin hasar görmesi nedeniyle arızalanması durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır.)
  11. Ulnar sinir felci
  12. Koroner arter hastalığı (KAH)
  13. Kompartman sendromu
  14. Lenf tıkanıklığı, Lenfödem
  15. Ms hastalığı
  16. Kawasaki hastalığı
  17. Kemik kanseri

Kol Ağrısı Ve El Ağrısı Nasıl Geçer?

Soğuk Kompres

Soğuk kompres el ve kol ağrısının geçmesinde çok etkilidir. Soğuk kompres ağrıyı, iltihabı giderir, ağrı olan bölgedeki sinirleri uyuşturur. Temiz bir beze mesela atletin içine buz kabından çıkardığınız buz küplerini çıkarıp atlete sarın, ardından ağrıyan bölgeye 10 dk boyunca tutun. Gün boyunca bir kaç kez bunu tekrarlayın. Dilerseniz buz küpü kullanmak yerine soğuk suya bezi batırıp sıkıp bu bezi ağrayan bölgeye tutun.

Not: Bazı ağrılara soğuğu sevmez, sıcağı sever. Şayet ağrılarınıza soğuk iyi gelmiyorsa aşağıdaki sıcak kompresi uygulayabilirsiniz.

Sıcak Kompres

Soğuk kompreste olduğu gibi, sıcak kompresler de el, kol ağrısını, iltihabı ve şişliği geçirmeye yardımcı olur. Sıcak kompres kasları gevşetip ağrıyı giderir. Sıcak su torbasına sıcak su doldurup 10-15 dk boyunca ağrayan bölgeye tutun.

Epsom Tuzu

Epsom tuzu, magnezyum sülfattan oluşur, el ve kol ağrısını gidermeye yardımcı olur. Kan dolaşımını arttırır ve omuz kaslarını rahatlatır, el ve koldaki ağrıyı geçirir.  Küveti sıcak suyla doldurup 1 bardak Epsom tuzu katıp iyice karıştırın. Bu suda 20-25 dk bekleyin. Haftada 3 kez bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçalda bulunan kurkumin maddesi anti-inflamatuar özelliklerin yanı sıra antioksidan açısından zengindir. Bu özellikleri sayesinde iltihabı giderip ağrıyı geçirir. 2 yemek kaşığı zerdeçal toz ile 1-2 yemek kaşığı katı Hindistan cevizi yağını karıştırp macun yapın. Ağrıyan yerlerinize sürüp kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra suyla yıkayın. Ağrı geçene kadar günde 2 kez bu işleme devam edin.

Zencefil

Zencefil el ve kol ağrısı her türlü ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan antioksidan ve antienflamatuar özellikler içerir. Buna ek olarak, çabuk iyileşmenizi sağlamak için kan dolaşımını artırır. Her gün 2-3 bardak zencefil çayı için. Zencefil çayı yapmak için 1 yemek kaşığı taze zencefili ince ince dilimleyip 2 bardak kaynak suda 10 dk bekletin. Süzün ve bal katıp için.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.