Kök Hücre Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalıdır

  • ESTETİK VE GÜZELLİK
  • Kök Hücre Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalıdır için yorumlar kapalı
  • 1.310 kez görüntülendi

Kök Hücre Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalıdır

Hastalar kök hücre tedavisinden sonra kendisine oldukça fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Bulunduğu ortamın temizliği, yaşadığı yaşam alanın kendisine uygunluğu, yediği yiyeceklere ve içeceklere dikkat etmesi gerekmektedir.

Kök Hücre Tedavisi Sonrası Ev Temizliği

Tedavi sonrasında hastanın bulunduğu evin duvarları, tavanı, radyatörler, zeminler ve pencereler olabildiğince hijyenik olmalıdır. Yerler yıkanmalı ve tertemiz edilmelidir. Banyolar, lavobalar, banyo küveti, duşakabinler, klozet gibi küflenmeye meyilli alanlarda da temizlik ve hijyen oldukça önemlidir.

Nakil öncesi ve nakil sonrası kullanılan ilaçlar hastanın vücut sistemini zayıflatır. Bunun anlamı ise; sağlıklı bireylere oranla daha hızlı enfeksiyonel hastalıklara kapılabileceğidir. Taburcu olduktan sonra hastahanedeki gibi bir ortamı evinizde sağlamalısınız.

Kök Hücre Tedavisi Görenin Yakınları

Hastanın yakınları kök hücre tedavisi sonrası olabildiğince hastaya uygun davranmalı, hijyenik ortamlar oluşturmalı ve hastaya özel oda ayrılmalıdır. Mantar riskini arttırabileceğini düşünerek böcek yuvaları ve başka türlü zararlı etkilere karşı duvarlar boyanmalı ve temizlenmelidir.

Bitkiler ve Hayvanlar

Evin içinde barındırılan hayvan ya da bitki var ise olabildiğince kök hücre tedavisi görmüş hastadan uzaklaştırılmalıdır. Çünkü hayvanlar normal insanlar için teşkil etmese de hastanın sağlığı için problemler yaratabilmektedirler. Hastanın odasında bulunan bitkiler de hastadan uzak bir noktada bulunmalı odasında yer almamalıdır.

Hastaya özel eşyalar olmalı ve hiçbir ortak eşya hasta ile birlikte kullanılmamalıdır. Yastıklar, havlular, giyecekler ve nevresim takımları tamamen hastaya özgü olmalı ve şahsi olarak ayrılmalıdır.

Kök Hücre Tedavisi Sonrası Cinsel Yaşam

Tedavi görmüş hasta nakil sonrasında fiziksel ve duygusal olarak değişimler yaşayabilir. Aldığı kemoterapi, radyoterapi ve ilaçların etkisiyle cinsel isteğinde değişiklikler olabilir. Bu değişliklerin birçoğu geçicidir. 3 ilâ 6 ay içinde geçmesi beklenir.

Eşinizde aktif bir enfeksiyonel durum var ise cinsel ilişkiden kaçınmalısınız. Genital bölgelerinizde yara, akıntı, cilt değişikliği, döküntü gibi sorunlarla karşılaştığınızda uzman desteği almalısınız.

Kadınlarda Tedavi Sonrası Cinsel Yaşam

Kadın kök hücre tedavisi görmüş hastalarda ise kemoterapiye ve radyoterapiye bağlı olarak hormonal değişiklikler ve kısırlık gözlemlenebilir. Regl periyodları düzensizleşir ve hatta kesilebilir. Menopoz benzeri sorunlar, sıcak basmaları, vajinada kuruluk görülebilir.

Erkeklerde Tedavi Sonrası Cinsel Yaşam

Erkek hastalarımızda tedavi sonrasında kemoterapi ve radyoterapiye bağlı olarak sperm üretiminde azalmalar, kısırlık ya da geçici cinsel isteksizlik baş gösterebilir.

Kök Hücre Tedavi Sonrasında Sosyal Yaşam

Hastanın kullandığı ilaçlar savunma sistemine baskı kurmaktadır. Bu sebeple hasta 3-6 aylık bir süre boyunca enfeksiyona yatkın bir durumdadır. Bu yüzden hastaya uygulanan kök hücre tedavisi sonrasında dışarı çıkarken maske kullanmalıdır. Alışveriş merkezleri, cami ve benzeri kalabalık yerlerden mümkün olduğunca kaçınmalıdır.

Diğer insanlarla birebir temaslarda bulunmamalıdırlar. Tokalaşmalar, öpüşmeler, sarılmalar olabildiğince bu süre zarfında yapılmamalıdır. Kızamık, suçiçeği ve benzeri bulaşıcı hastalık geçiren kimselerle görüşmemelidirler.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.