Klimanın Yol Açtığı Hastalıklar & Klimadan Hasta Olmak & Lejyoner Hastalığı Nedir ?

  • HASTALIKLAR
  • Klimanın Yol Açtığı Hastalıklar & Klimadan Hasta Olmak & Lejyoner Hastalığı Nedir ? için yorumlar kapalı
  • 877 kez görüntülendi

Klimanın Yol Açtığı Hastalıklar & Klimadan Hasta Olmak & Lejyoner Hastalığı Nedir ?

Klima’nın yol açtığı hastalıklar da var mı ? derseniz evet var. Hatta klima ile özdeşleşmiş bir hastalık da var ; “Lejyoner hastalığı”.

Özellikle aşırı sıcaklarda ev ve arabalar için vazgeçilmez bir eşya olan klimalar hem serinletir hem de havayı  temizler ama bakımı iyi yapılmazsa ve dikkatli kullanılmazsa birçok rahatsızlıklara da yol açabilir.

Bir bakalım birlikte;

Yorgunluk ve hastalıklar

Sürekli klimatize bir ortamda oturmak iyidir ama  bir süre sonra  baş ağrısına ve özellikle kahvaltı veya uyanma sonrası yorgun hissetmenize neden olabilir.

Ayrıca, sürekli soğutulan bir odada çalışmak veya yaşamak nefes alma zorluklarıyla beraber mukoza tahrişine neden olabilir.

Akciğer sorunları olanlar için ölümcül olabilir, ayrıca  sağlıklı kişileri de soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara yakalanmaya karşı daha savunmasız bırakır.

Kuru Göz ve Cilt

Klima ile ilgili bir diğer önemli konu da kuru havadır. Klimalı ortamda saatler harcayanlar, cilt ve gözler üzerindeki etkilerini hissedeceklerdir.

Gözler için konuşursak klimalı bir alanda uzun süre kalma “kuru göz sendromunu” na yol açabilir.

Kişinin cildi nemini kaybeder ve kurumaya başlar. Bunu önlemek için farklı nemlendiriciler kullanılabilir. Ancak nemlendiricilerin çok fazla kullanılması cildin ürüne bağımlı hale gelmesine ve kendiliğinden nemlendirme özelliğini kaybetmesine neden olabilir.

Onun için bütün günü klimanızın altında  geçirmeyi seçerseniz bunları düşünün.

Kronik hastalıkların şiddetinde artma

Hâlihazırda herhangi bir türde kronik bir hastalığınız (özellikle solunum sistemi) varsa, birincil nedenlerden dolayı klimalı alanlardan uzak durmanızı tavsiye ederim çünkü hastalığınızın şiddeti artacaktır.

Klimalar düşük kan basıncı, artrit ve nevrit belirtilerini arttırır.

Bunun olmasını önlemek için klima kullanımını sınırlamanızı öneririm. En azından 20 dk da bir o ortamdan ayrılın ve 5-10 dk ara verin.

Isı intoleransı

Klimalı ortamda uzun süre kalmak vücudun sıcağa  toleransını düşürebilir ve bu da kişiyi üstte bahsettiğim rahatsızlıklara aday yapar.

Sıcak bir alandan serin bir ortama geçme, vücudun stres altında kalmasına neden olur. Bu stres her yıl birçok ölümle sonuçlanır ve insanlar bunun farkında değildir.

Solunum problemleri

Solunum problemlerine neden olan birçok mikrop ve spor genellikle hava ile taşınır. Klima, onların yolculuklarını kolaylaştırır ve yayılmalarına yardımcı olur.

Hava yoluyla gelen en kötü hastalıklardan biri, pnömoni ve ateş nedeniyle ölümcül olduğu bilinen Legionairre (lejyoner) Hastalığıdır.

Bu sorunun tek çözümü, temiz bir hava akışı oluşturmak (klima bakımı) ve klimalı ortamınızı her 15 ila 20 dakikada bir yenilemektir.

Klima ve Lejyoner Hastalığı

Lejyoner hastalığı yani Legionellosis, genellikle nehir, nehir ve göllerde bulunan bir bakteri olan Legionella Pneumophila ile oluşan bir hastalıktır.

Enfeksiyonun iki temel biçimi vardır:

Lejyoner Hastalığı, Legionellosis enfeksiyonunun ciddi bir şeklidir. Belirtiler titreme, ateş, öksürük, yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrısı ve iştah azalmasını içerir.

Göğüs taramaları ve röntgen filmleri genellikle pnömoni olarak görülebileceğinden, Lejyoner Hastalığını ayırt etmek zor olabilir. Kesin teşhis için ek testler gerekecektir.

Legionellosis’in hafif bir formu olan Pontiac Ateşi pnömoni benzeri semptomları içermez. Belirtiler kas ağrısı ve ateşi içerir.

Pontiac Ateşi olan hastalar tipik olarak tıbbi tedaviye gerek kalmaksızın 2-5 gün içinde iyileşirler.

Pontiac ateşinin belirtileri, maruz kalmanın 2.saati ile 2.günü arasında, Lejyoner Hastalığının ise 2-10. gününde ortaya çıkar.

Kimler Lejyonelloza daha sık yakalanır ?

Herkes Lejyoner Hastalığına yakalanabilirse de hastalık genellikle, bağışıklık sistemi bozulmuş, akciğerleri etkileyen kronik hastalıkları olan, sigara içen  orta yaşlıları etkiler.

Lejyonelloz nasıl bulaşır ?

Lejyoner Hastalığı, Legionella Pneumophila bakterisi ile kirlenmiş bir su kaynağından sis tabakasının solunması ile bulaşır.

Legionella Pneumophila’nın çoğalması için suda yosun, pas veya çamur gibi organik maddeler bulunmalıdır. Su sıcaklığı 20C-45C arasında olmalıdır.

Lejyoner Hastalığı, hastadan hastaya geçememesi nedeniyle bulaşıcı değildir.

Lejyonella bakterisi nerelerde bulunur ?

Kaplıcalar
Soğutma kuleleri
Nemlendiriciler
Sıcak su tankı tedarik eden duşlar
Bazı su soğutmalı klima sistemleri

Dolayısıyla bu gibi yerlerin özellikle su ve klima bakımları çok iyi yapılmalıdır.

Lejyonella bulaşı önlenebilir mi ?

Klima ve Lejyoner Hastalığı kontaminasyonunun birincil nedeni kötü bakımlardır.

Bu hastalıktan korunmanın en etkili araçlarından biri hava soğutmalı soğutucu kullanan bir sistem kurmaktır. Böylece su olmadığından lejyonella da bulaşamaz.

Su bazlı bir sistem kullanıldığında, sistem düzenli bakım kontrollerine tabi tutulmalı ve Lejyonella bakterileri için mükemmel ortam oluşturan yosun, pas ve çamur  birikmesini önlemek için düzenli olarak temizlenmelidir.

Klima bakımı ve temizliğinin zamanında yapılmasına özen gösterin.

Klima altında da mümkünse saatler boyunca kalmayın.

Konu ile ilgili diğer makaleler ;

“Pnömöni (Zatürre) Nedir ?”

“Grip Nedir ?”

“Ateş Nedenleri ?”

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.