Kızamık Nedir Nasıl Anlaşılır Aşısı Ne Zaman Yapılır Ateş Yaparmı?

  • Genel Sağlık
  • Kızamık Nedir Nasıl Anlaşılır Aşısı Ne Zaman Yapılır Ateş Yaparmı? için yorumlar kapalı
  • 1.023 kez görüntülendi

Kızamık Nedir Nasıl Anlaşılır Aşısı Ne Zaman Yapılır Ateş Yaparmı?

Kızamık, kızamık virüsünün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Kızamık hastalığının ilk belirtileri ciltte kırmızı döküntüler, genellikle 40 ° C’nin üzerine çıkan yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık, ciltte kaşıntı ve yoğun halsizliktir. Kızamık, yetişkinlerde nadir olarak görülen çocukluk çağı hastalıklarındandır genellikle çocuklarda ve bebeklerde görülür. Kızamık “Rubeola” olarak da bilinir. Kızamık maalesef tehlikeli bir hastalıktır. Ülkemizde her 100 kızamıklı çocuktan 1’i maalesef kızamık hastalığından dolayı ölmektedir.

Kızamık Belirtileri

Kızamık belirtileri bu virüsün bulaşmasından 10-12 sonra ortaya çıkar. En sık karşılaşılan kızamık hastalığı belirtileri şunlardır;

Ciltte kırmızı renk hafif kabarık döküntüler. Ciltteki bu döküntüler öncelikle kulakların arkasında, saç çizgisi boyunca yanaklarda ve boynun yanlarında görülmeye başlanır.

  1. Öksürük
  2. Halsizlik
  3. Ciltte isilik oluşumu
  4. Gözde kızarma ve yaşarma, ışığa bakamama
  5. Burun akıntısı
  6. İştahsızlık
  7. Kuru öksürük
  8. Kendini iyi hissetmeme
  9. Boğaz ağrısı
  10. Baş ağrısı
  11. Eklem ağrısı
  12. Lenf bezlerinde şişme
  13. Yüksek ateş. Ateşin 40-40.5 dereceye yükselmesiyle birlikte kırmızı kahverengi döküntüler ortaya çıkar.
  14. Ağzın içinde koplik lekesi olarak adlandırılan beyaz lekeler. Bu lekeler kızamık teşhisinin koyulmasını sağlar ve ortalama 14 saatte kaybolur.

Kızamık Nasıl Bulaşır?

Kızamık hastalığı genellikle ilkbahar mevsimlerinde yayılır. Kızamık, kızamık hastası olan kişinin öksürmesi, hapşırması ve konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar yoluyla sağlam kişilere bulaşır. Hasta ile yakın temas durumunda da ve solunum yolu ile de hastalık bulaşabilir. Ağız ya da burun boşluğuna yerleşen kızamık virüsü burada üremeye başlar ve tüm vücuda yayılır. Virüs vücuda girdikten 10 gün sonra iyice yayılıp kızamık belirtileri ortaya çıkar. Bir odada kızamıklı bir hasta varsa 1 saat içinde oraya giren herkese kızamık hastalığı bulaşabilir. Ciltteki döküntüden 4 gün önce ve hastalık geçtikten 4 gün sonra ortalama 10 gün virüsün en bulaşıcı olduğu dönemdir. Kızamığın yayılmasının önlenmesi açısından hasta okul, kreş yuva gibi kalabalık ortamlara gönderilmemelidir.

Kızamık Hastalığı Kimlerde Ve Ne Zaman Görülür?

Çoğunlukla kış aylarında ortaya çıkan kızamık hastalığı ortalama 3-10 yaşları arasındaki çocuklarda görülmektedir. Ancak yetişkinler de kızamık hastalığına yakalanabilir.

Kızamık Nasıl Teşhis Edilir?

Kızamık hastalığı, doktorun kızamık hastasını muayene etmesi, kızamığın yol açtığı kırmızı döküntüleri görmesi, hastanın yaşadığı belirtileri dinlemesi ile teşhis edilebilir. Kızamık için özel kan testi ile kızamık hastalığı teşhisi kesinleştirilebilir. Bu test kızamık (rubeola) IgG denilen testidir. Hastanın kızamık olduğu şüphelenildiğinde hastadan kan testi, idrar testi ve boğazından sürüntü örneği alınıp sağlık müdürlüğüne gönderilir. Oradan yetkililer gelip, numuneleri alıp incelerler ve kızamık çıkarsa doktora bu durumu bildirirler. Kızamık geçiren çocuk ciltte kızarıklıklar ortaya çıktıktan en az 5 gün sonraya kadar okula gönderilmemelidir.

Kızamık Nasıl Tedavi Edilir?

Kızamık tedavisi için doktor herhangi bir ilaç reçete etmez. Kızamık mikrobunu öldüren bir ilaç yok maalesef mevcut değildir. Virüs ve kızamık belirtileri genellikle iki ila üç hafta içinde kendiliğinden geçer.Bununla birlikte, doktorunuz şunları önerebilir:

  1. Yüksek ateşi düşürmek ve kas ağrılarının geçmesi için asetaminofen ilaç kullanılabilir.
  2. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bol bol dinlenin
  3. Bol sıvı (günde altı ila sekiz bardak su) için
  4. Öksürüğün ve boğaz ağrısının geçmesi için buhar makinesi kullanabilirsiniz.
  5. Hastanın odası güneş görmeli ve temiz tutulmalıdır.
  6. Hastanın temizliği ve beslenmesine önem verilmelidir.
  7. A vitamini de hastalığın daha çabuk atlatılmasına yardımcı olabilir.

Kızamık orta kulak iltihabına ve zatürreye yol açabilir. Nadiren beyin iltihabına sebep olduğu da gözlenmiştir. Bu nedenle hastalığın zamanında tedavi edilmesi önemlidir.

Kızamık Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Kızamık çok bulaşıcı bir hastalıktır. Aşı dışında korunma olanağı yoktur. Kızamık aşısı tüm dünyada 50 seneye yakın süredir uygulanmaktadır. Yılda 1 milyon çocuk aşılanmadığı için kızamık hastalığından ölmektedir. Kızamık aşısı olan ya da daha önce hastalığı geçiren bir kişi büyük ihtimalle bir daha kızamık hastalığına yakalanmaz .Kızamık aşısının koruyuculuğu ömür boyudur. Kızamık aşısı keşfedilmeden önce kızamık hastalığı kızamık çocuklarda en sık ölüm nedenlerindendi. Bebeklerde ilk kızamık aşısı 12 aylıkken yapılır. İkinci doz 5-6 yaşlardaki çocuklara uygulanır. Bazı durumlarda 12 yaşlarında üçüncü doz da yapılabilmektedir.  Aşı %100 değil %95 koruyucudur, bu nedenle aşılansa da bazı çocuklar yine de kızamık geçirebilir. Kızamık aşısının yan etkisi olarak hafif döküntü, hafif ateş görülebilir. Bu yan etkiler görüldüğünde ateş düşürücü kullanmak yeterlidir. 20 yaş üstü isteyen herkes kızamık aşısı yaptırabilir. Kızamık aşısı yaptırmak için Aile sağlığı merkezlerine başvurunuz.

Kızamık Hastalığı Ve Kızamık Aşısı İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları

Sual: Kızamık kaşıntı yapar mı?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:( Evet yapabilir)

Sual:Yeğenim şuan 10 aylık kızamık aşısı oldu fakat aşıdan 3 gün sonra ateşi yükseldi ve aşı yeri kızardı bu durum normal mi?

CEVAP

Çocuk Doktoru Tarkan Demir’in cevabı: (Öncelikle kızamık aşısı 12 aya alınmıştı. kızamık aşısı canlı aşı ve aşı reaksiyonları 3-5 gün sonra çıkabiliyor. O nedenle aşının etkileri, ateş için calpol susp veya paranox-S fitil kullanabilirisiniz. Aşı yerinde ki kızarıklık için alkollü bez veya pamukla kompres yapmanız uygun olur.)

Sual: Ben 22 yaşındayım ve kızamık hastalığı geçirmeyen kişilerin yüzde 90′ ı kısır oluyormuş. Böyle bir gerçek var mı? Kızamık hastalığı kısırlığa sebep midir? Böyle bir gerçek varsa bana ne yapmamı önerirsiniz. Kısır olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim?

CEVAP

Dr. Dolunay Kadıoğlu’nun cevabı: (Bu çok yalnış, evet kızamık hastalığı kısırlık nedeni olabilir ama bazılarında hepsinde değil, eğer her kızamık geçiren kısır olsaydı heme hemen tüm erkekler bundan etkilenirdi)

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.