Kivi Bebeklerde Gaz, Alerji Ve Kabızlık Yaparmı? Doktor Cevaplıyor

  • Genel Sağlık
  • Kivi Bebeklerde Gaz, Alerji Ve Kabızlık Yaparmı? Doktor Cevaplıyor için yorumlar kapalı
  • 871 kez görüntülendi

Kivi Bebeklerde Gaz, Alerji Ve Kabızlık Yaparmı? Doktor Cevaplıyor

Gaz, ishal ve kabızlık en sık karşılaşılan mide bağırsak problemlerindendir. The National Digestive Diseases Information Clearinghouse (Ulusal Sindirim Hastalıkları Bilgi Merkezi), kabızlığı haftada üçten az gerçekleşen dışkılama olarak tanımlıyor. Kabızlığın yaygın nedenlerinden biri de yetersiz lifli gıda alımıdır. Kivi dahil pek çok meyve yüksek lif içeriği ile kabızlık yapmaz, aksine kabızlıkla mücadele etmeye yardımcı olur.

Kabızlık, irritabl bağırsak sendromu hastalığının belirtilerinden biridir. İrritabl bağırsak sendromunun diğer belirtileri arasında ishal, şişkinlik, gaz, kramp ve karın ağrısı sayılabilir. Uzmanlar, irritabl bağırsak sendromunun nedenini tam olarak tespit edememişlerdir. İrritabl bağırsak sendromundan muzdarip olup kabızlık sorunu yaşayanlarda lif alımının artırılması kabızlığı azaltabilir. Taipei Tıp Üniversitesi tarafından yapılan ve 2010 yılında Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition (Asya Pasifik Klinik Beslenme Dergisi)’nde yayınlanan bir çalışmada, kronik kabızlık çekip irritabl bağırsak sendromu olan hastalar iki gruba ayrıldı, 4 hafta boyunca birinci grup beslenmesine 2 kivi dahil ederken, diğer gruba plasebo adlı bilimsel deneylerde kullanılan etkisiz bir ilaç verildi. Yapılan bu çalışmanın sonucunda kivi yiyen grubun kabızlığının geçmeye başlandığı gözlemlendi.

Sual: Bebeğim 6 aylık. Kivi bebeklerde gaz ve alerji yapar mı?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Uzunoğlu’nun cevabı: (Evet, kivi bebeklerde gaz ve alerji yapabileceği için bebeklere verilmesine 5–6. aydan sonra başlanmalıdır.)

Her ne kadar kivi kabızlığı gideren meyveler arasında yer alsa da, bazı kişilerde kivi yemek çeşitli nedenlerden dolayı kabızlığa, ishale ve gaza neden olabilmektedir. İşte bu nedenler;

Southampton Üniversitesi, kivinin alerjiye neden olan yiyecekler arasında olduğunu bildiriyor. Kivi alerjisi, bağışıklık sistemimizin kivinin içindeki proteini düşman olarak algılayıp onunla savaşmasıyla ortaya çıkar. Kiviye alerjisi olanlarda bulantı, kusma, ishal, gaz, kabızlık gibi semptomlar meydana gelebilir.

Kivi, üzüm, elma, armut, kiraz, nar ve böğürtlen, fruktoz içeren meyvelerdendir. Uzmanlar fruktozlu meyvelerin gaz ve şişkinlik gibi gastronomiyel sağlık sorunlarına neden olabileceğini bildiriyor.

Kivi dahil tüm meyveler, karbonhidrat muhtevasıyla bağırsaklar tarafından iyi sindirilemediğinden gaza yol açabilirler. Bu karbonhidratlar bağırsaklara ulaştığında, iyi bakteriler onları parçalarken gaz oluşumu gerçekleşir. Karbonhidrat oranı yüksek yiyecekler diğer gıdalardan daha fazla gaz yaparlar.

Lifli gıdalar bağırsakların çalışmasında, kabızlığın önlenmesinde çok önemli rol oynarlar. Günlük lif ihtiyacı kadınlarda 25 gr., erkeklerde ise 38 gr.’dır. 1 su bardağı dilimlenmiş kivi 5.4 gr. lif içeriği ile lif açısından zengin besinler arasında yer alır. Normalin çok üstünde kivi yemek fazla lif alımına neden olur ve bunun sonucunda gaz, ishal, kabızlık gibi çeşitli mide bağırsak sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Kahve Gaz Yaparmı? Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız

Ispanak Bebeklerde Gaz Yaparmı, Ispanağın Gaz Yapması Nasıl Önlenir? Tıklayınız

Karnabahar Gaz Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.