Kişniş tohumu, antik zamanlardan beri yetiştirilen ve yararlı yapraklar veren bitki kaynaklı bir tohumdur. Bu tohumlar, köri ve masala baharatında bol miktarda bulunur ancak bu iki baharatı kullanmadıysanız bilindik gelmeyebilir. Bu baharatlar, bütünleyici bir bileşen olarak öğütülmüş kişniş tohumu içerir.

Kişniş yaprakları, Aşotu veya Çin maydanozu olarak da bilinen bir bitkidir. Yapraklar taze hallerinde kullanıldıklarında genellikle bu ota; aşotu yada kişniş denir. Kurutulmuş kişniş tohumları, mutfakta baharat ve gıda zehirlenmesi önleyici madde olarak kullanılmıştır. Bir baharat olarak, limon, adaçayı ve karabiber harmanın karışımına benzer bir lezzete sahiptir. İlginç geliyor değil mi?

 

Bu tohumlar sadece benzersiz ve ilginç bir lezzet profili sunmakla kalmıyor, aynı zamanda tüketimleri; kan akışı ve kalp sağlığı hastalıklarını ve aynı zamanda İrritabl Bağırsak Sendromu(IBS) gibi ciddi sindirim problemlerini de sakinleştirmeye yarıyor. İnsanlar için, antimikrobiyal, anti-epileptik, antidepresan, antimutajenik, anti-inflamatuvar ve anksiyete inhibitörü olarak görev yapabilme yeteneği de dahil olmak üzere; çok çeşitli farmakolojik aktivitelere yol açan bir çok biyoaktif madde içeriyor. Ayrıca düşük kolesterol, kan basıncı ve kan şekerine doğal olarak yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu baharatın gerçekten ne kadar şaşırtıcı olduğunu görmek için okumaya devam edin.

Kan Şekerini Düşürür

Kişniş tohumları insan vücudunda kan şekeri düşürücü etkilere sahiptir. Etki aslında çok terapötiktir; bu yüzden düşük kan şekeri olan veya kan şekeri düşürücü ilaç alan kişiler, kişniş ürünlerini kullanmaya dikkat etmeleri konusunda uyarılıyor.

 

Şeker hastalığını doğal olarak tedavi etmek ve kan şekerinizi düşürmek istiyorsanız, günlük diyetinizde daha fazla kişniş tohumu kullanmaya başlamanız gerekir. Birden fazla hayvan çalışmaları bu düşünceyi destekledi ve bunun insülinin salgılanmasına ve düşük kan şekerini uyarmasına yardımcı olabileceğini gösterdi. Bir çalışma da, kişniş tohumunun karbonhidrat metabolizmasını geliştirdiğini ve hipoglisemik eylemi artırdığını gösterdi. Yakında daha fazla insan çalışması olacaktır, ancak her iki durumda da birçok kişi bu baharatın antidiyabetik etkilerini tecrübe etmiştir.

 

Kişniş tohumunun uçucu yağı, diyabette de kan şekeri düşürücü etkilere sahiptir. Hem insülin salgısını pankreasta artırarak hem de hücresel düzeyde insülin benzeri etkinlik sergileyerek çalışır. İki ya da üç damla kişniş yağı; taşıyıcı yağlar ile bir araya getirilebilir ve günlük olarak ayak tabanlarına sürebilirsiniz. Bazı insanlar aynı karışımı geceleri sıcak kompres ile pankreas alanına da uygulamayı severler.

Sindirimi Rahatlatır

Kişniş tohumu büyük bir sindirim yardımı yapar. Araştırmacılar, İrritabl Bağırsak Sendromu rahatsızlığına ve diğer sorunlu bağırsak bozukluklarına neden olan etkenlere karşı antispazmodik bir ilaç gibi rahatlatıcı kontrendike sindirim kasları gibi çalıştığını keşfetti.

 

Sindirim Hastalıkları ve Bilimleri’nde yayınlanan bir araştırma, bugün insanların %20’sini etkileyen, kronik bir sindirim şikayeti olan İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) olan 32 kişiyi inceledi. Çalışma, kişniş içeren bir preparatın etkisini değerlendirdi. Sekiz hafta sonra, kişniş alan grubun; ciddi karın ağrısı ve rahatsızlık sıklığı daha düşüktü. Ayrıca diğer gruplara kıyasla şişmiş mide şiddeti ve sıklığı daha azdı.

 

Kan Basıncını Azaltır

Hipertansiyona maruz kalan insanlar için, kişniş tohumu tüketmenin kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir. Bağırsak aktivitesini olumlu yönde etkilemekle kalmaz, aynı zamanda vücuda diüretik etkisi vardır, bu da yüksek tansiyon hastalarına çok yardımcı olur. Yüksek tansiyonu tedavi ederseniz, kan pıhtılaşması ve inme gibi ciddi ve ölümcül durum riskinizi de azaltabilirsiniz.

 

Gıda Zehirlenmesine Karşı Mücadele Eder

Birçok çalışma, kişniş tohumunun gıda kaynaklı patojenlere karşı güçlü antimikrobiyal etkilere sahip birkaç ottan biri olduğunu göstermektedir. Pişirmede kullandığınızda, aslında gıda zehirlenmesi riskine karşı ek bir koruma katmanı sağlarsınız.

 

Kişniş tohumu, özellikle Salmonella’ya karşı savaşan antibakteriyel bir bileşik içeriyor. Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde yapılan bir araştırma, Salmonella choleraesuis’e karşı antibakteriyel etkinliğini özellikle gösterdi. Kişniş, salmonella temelli hastalıkların başında gelen tedaviden iki kat daha güçlü bir antibiyotik olan dodekenal seviyesini yüksek oranda içerir. Diyetinize bu baharatı ekleyerek kendinizi rahatsız edici veya hatta ölümcül gıda zehirlenmelerine karşı koruyabilirsiniz.

Kolesterol Seviyelerinizi Geliştirir

Çalışmalar, insanların beslenme düzenine kişniş tohumu ilave ederek kötü kolesterol seviyelerini düşürebileceğini göstermiştir. Bir hayvan deneyinde, kişniş tohumları verilen kişiler arasında kötü kolesterol olan LDL’nin önemli bir oranda azaldığı ve sağlıklı kolesterol olan HDL’nin arttığı gösterildi. Dolayısıyla kolesterolü genel olarak düşürmek ve LDL – HDL düzeylerini dengelemek istiyorsanız, Kişniş tohumu bunu yapmanıza yardımcı olabilir.

 

Üriner Sistem Enfeksiyonlarına Yardım Eder

Kişniş tohumları idrar yolu enfeksiyonu ve semptomlarının hafifletilmesinde yararlıdır. 1,5 çay kaşığı kurutulmuş kişniş tohumlarını, bir gece boyunca iki bardak suda bekletin. Tohumları süzüp içebilirsiniz. İdrar yolları enfeksiyonu ile ilişkili rahatsızlığı ve ağrıyı gidermeye yardımcı olur ve genel iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur.

 

Sağlıklı Menstruasyon Fonksiyonunu Destekler

Kişniş tohumları, düzgün endokrin bezi işlevini ve menstruasyon döngülerini düzenleyen hormonları düzenlemeye yardımcı olarak aslında sağlıklı menstrüel işlevin desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca, kişniş adet süresince şişkinlik, kramplar ve ağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir. Menstruasyonu düzenlemek için kullanımı Ayurveda tıbbında yaygın bir uygulamadır.

 

Nörolojik Enflamasyon ve Hastalığı Önleyebilir

Alzheimer, Parkinson, multipl skleroz, beyin tümörleri ve menenjit gibi nörodejeneratif hastalıklar kronik inflamasyon ile ilişkilidir. Molecular Neurobiology Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, zerdeçal, biber, karanfil, zencefil, sarımsak, tarçın ve kişnişte bulunan yüksek besin içeriklerinin; iltihap yollarının hedeflenmesine ve nörodejeneratif hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğunu buldu. Araştırmacılar, bu besin maddelerinden zengin diyetler uygulayan bireylerin, nörolojik dejenerasyon olasılıklarının daha düşük olduğunu kaydetti.

Kişniş Tohumunun Besin Değerleri

Kişniş teknik olarak baharattır çünkü hem yaprakları hem de tohumları baharat olarak kullanılır. Bir çorba kaşığı kişniş tohumu aşağıdakileri içerir:

15 kalori

2.8 gram karbonhidrat

0.6 gram protein

0.9 gram yağ

2,1 gram lif

0.8 miligram demir (Günlük ihtiyacın % 4.6’sı)

16 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın %4’ü)

35 miligram kalsiyum (Günlük ihtiyacın %3,5’i)

20 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın %2’si)

1 miligram C vitamini (Günlük ihtiyacın %1.7’si)

 

Kişniş uçucu yağı ayrıca; karvon, geraniol, limonen, borneol, kafur, elemol ve linalol gibi yararlı fitotant maddeler bakımından zengindir. Ayrıca kerpetetin, kaempferol, ramnetin ve apigenin gibi flavonoidlerin yanı sıra, kafeik ve klorojenik asit gibi aktif fenolik asit bileşikleri barındırır.