Kısırlık Riski Ve Faktörleri

  • Genel Sağlık
  • Kısırlık Riski Ve Faktörleri için yorumlar kapalı
  • 942 kez görüntülendi

Kısırlık Riski Ve Faktörleri

Kısırlık Riski Ve Faktörleri

Kısırlık son yıllarda sık görülen bir sorun hale geldi. Bu sorundan dolayı hastaneye gelen çiftlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu sorun ile ilgili çok önemli adımlar atılmış ve tedavi seçenekleri önemli ölçüde artmıştır. Uygun tedavi sonuçları çiftler infertilite problemlerinin üstesinden gelmekte ve çocuk sahibi olabilmektedir. Kısırlık riski ve sorunun kadın mı yoksa erkek mi olduğu testler ile anlaşılmaktadır.

Kadınlarda Kısırlık

Kadınlarda infertilitenin başlıca nedeni yumurtlama problemleridir. Başka bir deyişle, menstrüel dönem yoktur, normaldir veya düzensizdir. Eğer yumurtayı oluşturmak için gereken hormonlar doğumdan sonra eksik olursa menstruasyon ergenlik döneminden geçmez. Adet kanamalarının düzensiz ve seyrek olmasına neden olan bir başka durum da polikistik over sendromudur. Bu hastalığı olan insanlarda daha fazla yumurta vardır. Bunlar erkek hormon salgılarıdır ve yumurta normal şekle gelemez. Hormonal bozukluklara bağlı sivilce oluşumu bu insanlarda sık görülür.

Prolaktin Hormonların Salgılanması

Bir başka neden prolaktin hormonunun aşırı salgılanmasıdır. Bu tedavi edilebilir bir durumdur. Yumrular hasar görürse veya tıkanırsa döllenme olmaz ve gebelik oluşmaz. Çünkü erkeğin spermleri ve kadının yumurtaları birleşemez. Bu durumun nedenleri cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Mukus uterus ağızda salgılanır. Sperm bu mukustan geçer. Eğer bu salgı bozulursa veya servikste yapısal bir hasar varsa infertilite ortaya çıkabilir. Rahmin iç kısmını kaplayan endometrium uterusun dışındaysa endometriozis ortaya çıkacaktır. Bu hastalığı olan insanların yarısı çocuk sahibi olmak için tedavi edilebilir. Kısırlık nedeni ile doktora gelen bazı kadınlarda endometriozis vardır.

Erkeklerde Kısırlık

Erkeklerde infertilitenin nedenleri esas olarak sperm üretiminde bozulmalara ve sperm kanallarında tıkanıklığa bağlıdır. Sperm sayısı en az 20 milyon ise ve spermlerin yaklaşık yarısı hareket ediyorsa gebelik gerçekleşebilir. Hormonal bozukluklar bazı enfeksiyonlar ve ilaçlar sperm üretimini ve sayısını olumsuz etkileyebilir. Yumurtalıkların iltihabı sperm salgılayan hormonların salgılanmasının bozulması nedeniyle infertiliteye yol açabilir. Sperm üretimi normalse infertilite olabilir. Eğer sperm üretilirse; yumurtalık çıkarma konusunda bir sorun varsa kısırlık hala olabilir. Bazı infertilite vakaları bilinmemektedir. Psikolojik faktörlerin rolü henüz kanıtlanamamıştır. Stresin gebelikte etkili olduğu düşünülmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.