Modern yaşamın karmaşık ve stresli hayat şartları, sağlıksız beslenmenin artık sıradanlaşması, spora, egzersize ayıracak zaman bulamama ve iş, kariyer gibi önceliklerden dolayı bebek sahibi olmayı ileri yaşlara erteleme gibi daha sayılabilecek pek çok etken çiftlerin doğal yolla bebek sahibi olabilme ihtimallerini azaltmaktadır. Özellikle de sağlıksız beslenme ve yaşam koşulları erkeklerde sperm, kadınlarda yumurta sayı ve kalitesini düşürmekte, dolayısıyla da bebek sahibi olabilmek zorlaşmaktadır. Hal böyle olunca üremeye yardımcı tedaviler, ilaçlarla üreme hücrelerini artırma, bebek sahibi olabilmeyi daha mümkün hale getirme yolları aranmaktadır. Ancak kısırlığın tedavi edilebilmesi için sadece tıbbi değil, doğal, bitkisel çözümler de bulunabilmektedir. Doğanın insanlara pek çok rahatsızlığın tedavisi için sunduğu çözümlerin içinde kısırlık sorunu da yer almaktadır. İşte kadında yumurta, erkekte sperm sayısı ve kalitesini artırma gücü olan bazı bitkisel çözümleri sizler için sıraladık.

1. Karnabahar

Kısırlığı önleme, giderme hususunda B6 vitamini içeren besinlerin çok etkili olduğu bilinmektedir. Karnabahar da B6 vitamini açısından zengin sebzelerden birisi olduğundan kısırlığa karşı tüketilmesi önerilir. bununla birlikte su teresi, ıspanak, muz, bamya, soğan, brokoli, kabak, karalahana, Brüksel lahanası, bezelye ve turp da B6 vitaminini bolca içerir ve kısırlığın çözümünde etkilidir.

2. Keçiboynuzu

Keçiboynuzunun cinsel gücü ve isteği artırdığı sık bilinen bir gerçektir. Bununla birlikte keçiboynuzunun çok iyi bir sperm artırıcı özelliği de bulunmaktadır. Bunun için keçiboynuzu meyve olarak, pekmez olarak tüketilebilir, hatta özellikle kısırlığı gidermek için kaynatıp suyu içilebilir.

3. Ahududu

Kadında ve erkekte üreme organlarında oluşabilen iltihap ve enfeksiyonlardan kaynaklanan kısırlık sorunlarının çözümü için ahududu çayı önerilmektedir. Üreme organlarının sağlığını koruyan ahududu çayı, üreme yeterliliğini de artırmaktadır. Ancak ahududu çayını sadece meyvesinden değil, meyve ve yaprakların demlenmesinden elde etmek gerekiyor.

Kırmızı ve yeşil biber

Kırmızı ve yeşil biberler bizim mutfağımızda her mevsim bulunmakta ve C vitamini deposu olmalarıyla pek çok alanda fayda sağlamaktadırlar. Hem dolma yaptığımız hem de salatada, yemeklerde, kahvaltıda tükettiğimiz bu biberleri özellikle çiğ olarak tüketmek kısırlığın çözümünde önem arz ediyor. C vitamini bakımından çok zengin olan bu biberler üreme hücrelerinin kalitesi ve sayısını artırabiliyor. C vitamini deposu olan ve kısırlığa iyi gelen diğer besinlerin bazıları da; karpuz, kuşburnu, su teresi olarak sayılabilir.

5. Kuşkonmaz

A, C, B6 vitaminleri ve folik asit, fosfor, potasyum mineralleri kısırlıktan muzdarip olan kişilere önerilmektedir. Kuşkonmaz da bu besin öğeleri bakımından oldukça zengin olduğu için kısırlığın doğal ilacı olarak yemek ya da salata şeklinde tüketilebilir.

6. Zencefil

Üreme yeteneklerini artırmaya yönelik yapılan pek çok bilimsel araştırma zencefil tüketimine dikkat çekmiştir. Zencefilin kadın ve erkekte üreme hücrelerinin sayısını ve kalitesini artırdığı bilimsel bir gerçektir.

7. Ispanak

Yukarıda da söylediğimiz gibi ıspanak B6 vitamini açısından zengindir ve dolayısıyla da kısırlığın tedavisinde etkilidir. Ancak B6 vitaminin yanı sıra ıspanakta bolca çinko bulunmaktadır. Kısırlığa ve sebeplerine dair yapılan bazı araştırmalar, çinko eksikliğinin erkeklerde üreme yetisini, sperm kalitesini düşürdüğünü gösteriyor. Bu sebeple de özellikle erkek kısırlığına doğal çözüm için bolca çinko içeren ıspanak, maydanoz, Brüksel lahanası, taze fasulye, salatalık, börülce, hindiba, erik ve kuşkonmaz öneriliyor.

8. Çakşır kökü

Çok sık tüketilmeyen ve aslında pek bilinmeyen çakşır kökü kısırlığa iyi gelen bir bitkidir. Çakşır kökü tozunu balla karıştırıp sabahları birer tatlı kaşığı yemek ya da çakşır kökünü çay gibi demleyip günde bir fincan içmek erkek ve kadın kısırlığına çare olabilmektedir.

9. Ayçiçeği

Kısırlık söz konusu olduğunda buna doğal çözüm arayanlara genellikle “arginin” maddesini doğal besinlerden almak önerilir. Özellikle de erkek kısırlığına “arginin” maddesini çok iyi geldiği düşünülür. Arginin bakımından en zengin besinlerden birisi kesinlikle ayçiçeğidir. Bir kişi günde bir çay bardağı kadar ayçiçeği tükettiğinde yaklaşık 4 gram arginin almış olur ve bu miktar da üreme yetisini artırmak için yeterlidir. Arginin bakımından zengin olan diğer besinler ise; keçiboynuzu, ceviz, bakla, soya fasulyesi, yerfıstığı, susam, su teresi, hardal, çemen, Frenk soğanı ve mercimek olarak sıralanabilir.

10. Çörek otu

Çörek otu, üreme hücrelerinin sayısı ve kalitesini artırıcı özelliğiyle bilinmektedir. Bunun için bal ve polen ile karıştırılan çörek otunun günde bir tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilir.

11. Yulaf

Erkek kısırlığı dendiğinde genellikle ilk olarak akla yulaf gelmektedir. Zira yulafın erkeklerde üreme yetisini artırdığı, güçlendirdiği biliniyor. Bunun için kısırlıktan muzdarip olan başta erkekler, ancak genel olarak tüm kadınlar ve erkeklerin beslenmelerinden yulafı eksik etmemeleri önerilir.

12. Frenk üzümü yağı

Hormonsal sorunlardan kaynaklanan kısırlık vakaları için hormon dengeleyici besinler önerilmektedir. Bu bakımdan Frenk üzümü yağı da özellikle kadınlarda hormonların salınımını dengeleyen, kısırlığı gidermeye yardımcı olan bir besin görevindedir.

13. Isırgan tohumu

Isırgan, bir bitki olarak faydalı vitaminler, minerallerle dolu bir besindir. Bu sebeple de ısırganın yemeğinin, böreğinin haftada bir kez tüketilmesi tavsiye edilir. Isırgan tohumu da aynı kasamda faydalı elementlerle doludur ve ısırgan tohumunun balla karıştırılıp tüketilmesinin özellikle erkek kısırlığına iyi geldiği düşünülmektedir.

14. Bol cevizli meyve salatası

Meyveler; vitaminler, mineraller, diğer faydalı elementler bakımından oldukça zengindir ve aslında kısırlık sorunlarının pek çoğu da sağlıksız, kalitesiz beslenmeden kaynaklanır. Üreme hücrelerinin sayısı ve kalitesini artırmak için bol vitaminli, mineralli beslenmek önerilir. Bunun için nar, muz, çilek, incir, yaban mersini, incir, kayısı gibi meyveleri yıkayıp doğrayıp bir kasede birleştirmek gerekiyor. Sonrasında içine iri iri doğranmış ceviz ve 1 tatlı kaşığı da bal ekleyip karıştırmak öneriliyor. Bu şekilde hazırlanan meyve salatasından her gün 1 kase tüketmek üreme yetisini artırıyor. Bu salata ile doğal bir şifa bulmak istendiği için mevsimi olan meyveler taze, diğerleri ise kuru olarak salataya katılmalıdır.

15. Bitki çayları

Vücudumuzda var olagelen her hangi bir rahatsızlığın, sağlık sorununun çaresi olabilecek bir doğal, bitkisel çözüm mutlaka bulunmaktadır. Dahası neredeyse tüm sağlık sorunlarının önlenebilmesi için de doğal, bitkisel ağırlıklı beslenmek önerilir. İşte bu bağlamda kısırlıktan muzdarip olan kadın ve erkelerin de bazı bitki çaylarını düzenli olarak tüketmeleri iyi gelebilir. Bunlar; yeşil çay, civanperçemi, aslanpençesi, hayıt tohumu gibi bitkilerin çalarıdır. Özellikle kişinin yaşadığı hormon dengesizliğinden kaynaklanan kısırlık vakaları için hayıt tohumu çayı mucizevi etki yaratabilir.

Kısırlığı doğal olarak aşmak için öneriler

  • Sigara, alkol kullanımı bırakılmalı,
  • Aşırı kilo almaktan kaçınmak için sağlıklı beslenmeye çalışılmalı, günlük düzenli olarak egzersiz yapılmalı,
  • Düzenli yaşam ve uykuya dikkat edilmeli,
  • Mümkün olduğunca doğal beslenmeli, işlenmiş, katkı maddesi eklenmiş besinlerden uzak durulmalı,
  • Düzenli olarak beslenilmeli,
  • A, B, C ve E vitaminleri ve protein bakımından zengin beslenmeli,
  • Folik asit, magnezyum, potasyum, çinko bakımından zengin beslenmeli,
  • Stres, sıkıntı ve gerginlikten uzak durmaya çalışılmalıdır.