Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı nedir?

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı nedir?


İlk kez 1944 ve 1945 yılları arasında Batı Kırım bölgesinde ortaya çıkan birçok kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Kırım kongo kanamalı ateş hastalığı ne yazık ki günümüzde de ciddiyetini korumakta ve can almaya devam etmektedir. Kırım kongo kanamalı ateşi, kene ısırması sebebiyle kenede bulunan bir virüsün insan bedenine girmesi ve bağışıklık sistemi ile damar hücrelerine saldırmasıyla vücutta hasara yol açmasından husule gelir. Sadece insanlarda görülen bir hastalık olan kırım kongo kanamalı ateşi, kenenin ısırmasından 3-7 gün yani kuluçka dönemi sonrası kendini gösterir.


Kırım kongo kanamalı ateş
Kuluçka döneminden sonra kişide hastalığın belirtileri görülmeye başlanır. Kırım kongo kanamalı ateşi belirtileri ise, şiddetli yüksek ateş, karın ağrısı, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Bu belirtilerin yanı sıra kırım kongo kanamalı ateş hastalığı yüz, boyun ve göğüs bölgesinde kızarıklığa ve göz iltihabına da yol açmaktadır.

Kene ısırmasının ardından kuluçka dönemi bittikten sonra kanamalar başlar. Bu kanamalar ağız içinde dişlerde ve dudaklarda husule gelir. Ama en çok da, sindirim sistemi, cinsel organlar, idrar yolları ve solunum yollarında kanamalar gözlenmektedir.

Kırım kongo kanamalı ateş hastalığında en çok, çiftçiler ve çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, mezbaha da çalışanlar, et ve et ürünleri market işçileri gibi ve hayvancılık ile uğraşanlar, veterinerler, hasta hayvan ile teması olan ve salgın bölgelerde görev yapan sağlık personelleri büyük risk altındadır.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.