Kimyasal Hadım Nedir?Nasıl Yapılır?

  • ALTERNATİFTIP
  • Kimyasal Hadım Nedir?Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 1.252 kez görüntülendi

Kimyasal Hadım Nedir?Nasıl Yapılır?

Son yıllarda artış gösteren istismar olaylarının cezalandırılması için tercih edilen bir yöntem olarak sunulan kimyasal hadım nedir sorusunun cevabını birçok kişi merak etti. Caydırıcı olması için tercih edilmesi önerilen kimyasal hadım, kişinin cinsel arzularının bastırılması ve azaltılması olarak biliniyor.

Birçok uzmanın eleştirisine neden olan bu cezai yaptırımın bir işe yaramayacağı düşünülürken, tarihte de harem ağalarına uygulandığı bilinen hadımın gerçekte ne olduğu konusunda bilgi edinmenizi sağlayacağınız. Genel olarak kastrasyon adı verilen durum, organın ortadan kaldırılmasıdır. Ancak bu söz konusu olan kimyasal hadım kastrasyonun tam karşılığı değildir.

Kimyasal Hadım Nedir?

Bir diğer adı kastrasyon olan kimyasal hadım, her iki yumurtalık ve testisin çıkarılması sonucu hormon salgısının durdurulmasıdır. Eski çağlardan veri uygulanan ve kellerin melez ırklar yaratmaması için kısırlaştırılmasını sağlayan bu yöntem özellikle orta doğu ülkelerinde kullanılıyordu. Gerçek adımda testislerin kesilmesi söz konusu olurken kimyasal hadımda sadece işlevin kaybedilmesi sağlanmaktadır.

Kimyasal Hadım Kullanan Ülkeler

Çeşitli ilaçlar verilerek kişinin cinsel dürtülerinin ortadan kaldırılmasını sağlayan kimyasal hadım, ABD, UK, Rusya, Güney Kore, Endonezya, Arjantin gibi ülkelerde kullanıldı. Ülkemizde ne yazık ki birçok farklı yaş grubunda  cinsel istismar suçlarına verilen cezanın azalması söz konusu oluyor. Bunun önüne geçilmesini kimyasal hadım birçok ülkede uygulanmıyor.

Kimyasal hadımın uygulanmasında yeterli ilaç verilmemesi ve güvenilir bir cezai yöntem bulunmaması söz konusu olduğundan özellikle istismar mağdurları tatmin olmuyorlar. Çünkü çocuk 12 yaşından küçükse fazla, 12-15 yaş arasındaysa orta 15-18 yaş arasındaysa daha az ceza alan suçlular yine aynı eylemlerini işleme ihtimali yüksek kişiler olarak biliniyor.

Kimyasal Hadım Nasıl Yapılıyor?

Bazı ülkelerde mahkumun rızasına bağlı olarak uygulanan kimyasal hadım, ülkemiz gibi ülkelerde muhtemelen doğru biçimde uygulanmayacak ve suçlular daha hareket etme imkanı bularak daha büyük sorunlarla karşımıza çıkacak.

Bir ilaç şeklinde uygulanan kimyasal hadım, iğne uygulanarak azar azar kişiye veriliyor. Normal hadım işlemindeki gibi kesin sonucu bulunmayan kimyasal hadım, genelde kişinin cinsel isteğini tamamen ortadan kaldırmıyor, sadece azaltıyor.

Hadım Nedir?

Arap dünyası ve Osmanlı’da çok yaygın kullanılan hadım, saray kadınlarını korumak ya da tecavüz gibi suçların karşılığında uygulanırdı. O zamanlar tıp imkanları gelişmediği için penis ve testisler tamamen kesilir, kanamayı durdurması için acı biberli su yaraya sürülürdü. Hadım olan ya ölürdü ya da yaşardı. Aslı organın kesilmesi olan hadım işlemi geri dönüşü olmayan bir yöntemdi. Ancak gündemimizde bahsi geçen kimyasal adım, testesteron seviyesinin düşmesini sağlayan, yani geri dönüşü olan bir işlemdir.

Cinsel Saldırı ve İstismara Kimyasal Hadım Çözüm Getirir Mi?

Önleyici tedbirler almak yerine kimyasal hadım konusunu gündeme getiren yasal değişiklik yukarda da bahsettiğimiz gibi sanıkların alt sınırdan ceza almasını sağlayacağı gibi, kimyasal hadım uygulanarak ceza infaz edildi denilerek işin içinden sıyrılmak bile söz konusu olabilir.

Kimyasal hadım, uzun uzun ve ciddi bir biçimde tartışılması gereken konular arasındadır. Çünkü bir kişi bir çocuğa, insana ya da hayvana cinsel tarz ya da saldırıda bulunmuşsa bunun hormonlarla bir ilgisi yoktur. Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, suç olduğu bilinerek işlenmiştir. Cezai yaptırım konusunda ise geri dönüşü yine hormonal destekle sağlanabildiği için etkisi olmayacaktır.

Suçlu cezasının caydırıcı olması ve bir daha yapmaması için ceza alır. Ancak mağdurun yaşadığı etki kalıcı olacağından, yaşadığı travmayı kolay atlatmayacaktır. Bu yüzden suçun işlenmeden önceki zamanda alınan tedbirler bu hususta caydırıcı olacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.