Kıl Kurdu Nedir Neden Olur ?

  • HASTALIKLAR
  • Kıl Kurdu Nedir Neden Olur ? için yorumlar kapalı
  • 2.790 kez görüntülendi

Kıl Kurdu Nedir Neden Olur ?

Kıl kurdu ufak ve beyaz renkli, dışkı üzerinde görüldüğünde hareketlidir. Boyu 0,4-10 mm, çapı 0,1 mm kadardır. Barsak çeperinde yapışarak yaşayan kurt, kan epitelyum hücreleri ve organik maddelerle beslenir.

Bulaşma yolu: Dişi kıl kurdu geceleri makat çevresinde yumurtlar ve kaşıntıya neden olur. Kaşıntı ile gözle görülmeyen bu yumurtalar, giysilere, yatak takımlarına ve havaya yayılır. Aynı odada yatan kişilerce bu yumurtalar solunum ve sindirim yolu ile alınır. Onların da barsaklarında kıl kurdu gelişir. Aynı yatakta yatan kişiye bulaşma ihtimali daha fazladır. Kıl kurdunu taşıyan kişide, tırnakların arasına giren, havaya, yatak takımlarına bulaşan yumurtalar tekrar ağızdan alınarak hastalık devam eder.

Ayrıca parazit yumurtaları ile bulaşmış yiyeceklerin özellikle çiğ sebze ve meyvelerin yenmesi ile de bulaşma olur.

Korunma ve öneriler:

1-Parazitli kişi ilaç kullanmalıdır. Onunla birlikte aile içinde herkesin mutlaka bu ilacı kullanması gerekir. Kaşıntı şikâyetleri geçene kadar takip edilmelidir.

2-Yatak takımı, çamaşırların ve giysilerin kaynatılıp ütülenmesi gerekir. Bu konuda ailedeki herkesin çok hassas olması gerekir.

3-Çiğ sebze ve meyvelerin yıkanmada yenmemesi gerekir. Ayrıca yıkarken sirkeli suda bekletilmelidir.

4-Sebze ve meyve üreticilerinin sulamada temiz su kullanmaları gerekir.

5-Kişisel temizlik kurallarına uyulmalıdır. Özellikle el ve tırnak temizliğine dikkat edilmelidir. Çünkü tırnak diplerine parazit yumurtaları bulaşmış olabilir.

6-Parazitli kişilerin diğer kişilerle aynı yatakta yatmamaları önerilmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.