Kıl Dömesi, Kıl Batması Nedir, Neden Olur, Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Kıl Dömesi, Kıl Batması Nedir, Neden Olur, Kıl Dönmesi Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.309 kez görüntülendi

Kıl Dömesi, Kıl Batması Nedir, Neden Olur, Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?

Batık yani kıl dönmesi, kıl batması (kıl dömesi) cildinizden çıkamayan kılların, tüylerin cilt altına doğru büyümeye devam etmesine denir. Özellikle kadınlarda görülen bir sorundur.  Batıklarda (kıl dönmesinde) kıllar direk deri içinde kalır yahut kılın cilt dışına çıkıp tekrar cildin içine girmesiyle batık meydana gelir. Kıl dönmeleri genellikle kılların epilasyon, jilet, ağda gibi herhangi bir tıraş yöntemiyle alınmasından bir kaç gün sonra ortaya çıkar. Erkeklerde, batık kılı genellikle tıraştan sonra yanaklar, çene ve boynu bölgesinde meydana gelirken, kadınlarda ise kıl dönmesi sorunuyla koltukaltı bölgelerinde, kasık bölgesinde ve bacaklarda karşılaşılır. Tek kıl bile kıl dönmesine yol açabilir. Kıl dönmeleri (batıklar) genellikle koltukaltı, bacaklar, yüzde, kasıkta, makatta, kuyruk sokumunda rastlanan bir cilt problemidir. 

Kıl dönmesi belirtileri nelerdir?

  1. Kılların, tüylerin ciltte gömülü kalması
  2. Ciltte kızarıklık
  3. Kıl dönmesi olan yerde ağrı ve hassasiyet
  4. Kaşıntı
  5. Ciltte yanma hissi
  6. İçi su dolu kabarcıklar, sivilce görünümlü şişlikler
  7. Ciltte koyuluk (hiperpigmentasyon)
  8. Batık (dil dönmesi) olan bölgede şişlikler
  9. Yüksek ateş
  10. Kıl dönmesi neden olur?

Kıl dönmesi nedenleri nelerdir?

  1. Kılların çok sık tıraş edilmesi
  2. Kılların yanlış tekniklerle yanlış yönden alınması, ters yönden tıraş
  3. Çok dar kıyafetler giyilmesi.
  4. Aşırı kilo.
  5. Gün içinde çok oturmak.
  6. Cilt altı dokusu yağlı olması
  7. Çok terleme.
  8. Vücutta aşırı oranda meydana gelen kıllanma.

Kıl dönmesi nasıl tedavi edilir?

Kıl dönmesinden muzdaripseniz bir Genel Cerrahi veya Cildiye doktoruna başvurmalısınız.  Kıl dönmesi çok sık görülen bir cilt problemi olduğu için ve de her türlü tedavi sonrası nüks (tekrarlama) olasılığı olduğu için sürekli arayış içerisinde olunmuş ve birçok tedavi yöntemi geliştirilmiştir.

Kıl dönmesi ileri bir seviyeye gelemeden önce uygulanabilecek tedaviler vardır. Bunlar;

  1. Özel bir cımbız yardımıyla doktor kontrolünde kılın çekilmesi
  2. Farklı yöne doğru tıraş olmak
  3. Kılların uzamasını sağlamak.
  4. Doktorun vereceği çeşitli kremleri kullanmak.

Kıl dönmesi için tedavi yöntemlerini şöylece sıralayabiliriz;

  1. Cerrahi yöntemler:

Açık bırakma tekniği, yarı kapama tekniği, tam kapalı­ pansumansız­ teknik, fleple (deri kaydırma ile) onarım teknikleri gibi yöntemler ile kıl dönmesi cerrahi olarak tedavi edilebilir.

  1.  Ameliyatsız yöntemler:

Son yıllarda kıl dönmesi için en çok tercih edilen tedavi yöntemleridir. Bunun nedeni cerrahi tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için narkoz ve yataklı tedavi kurumuna gereksinim duyulması ve cerrahi yöntemlerden sonra uzun bir süre iş gücü kaybı yaşanmasıdır. Ameliyatsız tedavinin bir diğer tercih sebebi ise; tedavi sonrası hemen günlük yaşama ve aktiviteye dönebilme imkanı sağlamasıdır. Herhangi bir yatış süresi gerektirmediği ve işgücü kaybına neden olmadığı gibi, genel anestezi (narkoz) ve infeksiyon riski de yoktur. Ameliyat sonrası ağrı ve yara olmadığı için iğne ­ilaç tedavisine ve pansumana da gerek yoktur.

  1. Fenol tedavi ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi

Fenol tedavi yöntemi uzun süredir Türkiye’de yalnızca birkaç üniversitede uygulanıyor.

  1. Lazer tedavisi ve Mikrosinüsektomi de kıl dönmesini tedavi yöntemlerindendir.

Kıl dönmesiyle (Batıkla) ilgili doktorlara sorular ve cevaplar

Sual: Birisi kıl dönmesi olursa ameliyat olmazsa ihmal ederse onu ne gibi sorunlar tehlikeler bekliyordur. birde kıl dönme dönme tarafında abse intihap gibi durumlarda ne gibi tedaviler edilir kıl dönme olan yeri çok soğuk veya çok sıcak gibi sakınca var mıdır?

CEVAP

Genel Cerrahi Prof. Dr. Gülsüm Altaca’nın cevabı (Kıl dönmesi ameliyat olmazsa ilerler ve istenmediği kadar büyür ya da derinlere inebilir. yani ameliyatı giderek daha zorlaşır. abse ya da enfeksiyon olduğunda gerekirse bu absenin açılması durumu ortaya çıkar. bunu cerrahi olarak poliklinik koşullarında yapabiliriz. Bir de devamında antibiyotik tedavisi yapılır, daha sonra da ameliyat edilir. Sıcak soğuk fark etmez.)

Sual: 9 aydır kıl dönmesi var ve yeni farkına vardım. Ameliyatı işim dolayısıyla 4 ay sonraya erteledim. Vee hiçbir zaman ağrı yada kaşıntı hissetmedim. Doktorum kıl dönmesi olduğunu söyledi, sürekli kanıyor. Ameliyatı ertelemem daha büyük sorunlara yol açar mı?

CEVAP

Genel Cerrahi Kadir Uskuay’ın cevabı: (İltihaplanma ,şişme ihtimali vardır, temiz tutarsan(çevresindeki kılları temizlenmeli ) bir problem olmaz istediğin zaman ameliyat olursun.)

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.