Seboreik dermatit olarak da bilinen kepek, yaygın bir kafa derisi sorunudur. Kuru ciltler, tahriş olmuş yağlı ciltler, kafa derisi üzerindeki bakterilerin ve mantarların büyümesi, enflamatuvar cilt rahatsızlıkları ve diğer bu tür etkenler nedeniyle oluşabilir. Saç derisinde aşırı deri kurumasıyla birlikte kaşıntıya neden olur.
Kepek sağlıklı bir saç bakım rutini takip edilerek kontrol edilebilir. Bazı basit ve doğal bitkisel yöntemleri de deneyebilirsiniz. Doğal yöntemlerin sonuç göstermesi için zaman gerekir, ancak problemi tamamen tedavi edebilirler.
Hint Leylağı / Nim
Nim olarak da bilinen Hint leylağının antifungal ve antibakteriyel özellikleri, kepeklenmenin yanı sıra kafa derisinde akne, kaşıntılı kafa derisi ve saç dökülmesi gibi birçok saç probleminin etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur.
- Dört bardak su içinde, bir avuç nim yaprağını kaynatın.
- Serinleyince, güzelce süzün.
- Bu suyu haftada iki veya üç kez saçlarınızı durulamak için kullanın.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı, antifungal özelliklerinden dolayı kepeğin giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca kuru kafa derisini nemlendirir ve kaşıntıdan kurtulma sağlar.
- Biraz hindistancevizi yağı alın ve içine yarım limon suyu sıkıp, karıştırın.
- Saç derisine sürün ve birkaç dakika masaj yapın.
- Saçlarınızda en az 20 dakika beklettikten sonra yıkayın.
- Bu yöntemi haftada iki ila üç kez yapabilirsiniz.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi ile saç derisi tedavisi, kepekten kurtulma konusunda oldukça etkilidir. Saç derisinin pH dengesini geri kazandırır, böylece mayanın büyümesini engeller. Aynı zamanda doğal bir saç temizleyici olarak çalışır ve tıkalı gözenekleri ve saç köklerini temizlemeye yardımcı olur.
- Bir kaseye iki yemek kaşığı elma sirkesi dökün.
- İçine eşit miktarda su ve 15-20 damla çay ağacı yağı katın.
- Solüsyonu iyice karıştırın.
- Saç diplerine uygulayın ve masaj yapın. Saçınızı birkaç dakika sonra durulayın.
- Bu doğal tedaviyi haftada iki veya üç kez yapabilirsiniz.
Karbonat
Hafif bir peeling etkisi olan karbonat, ölü cilt hücrelerini temizlemeye ve fazla yağı emmeye yardımcı olur. Ayrıca kafa derisindeki pH düzeylerini dengelemeye ve kepek oluşumuna neden olan mantarların büyümesini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Saçlarınızı ıslatın ve saç derisine bir avuç karbonat sürün.
- Her yere eşit şekilde sürdüğünüzden emin olun.
- Birkaç dakika sonra, saçınızı ılık su ile iyice durulayın.
- Birkaç hafta boyunca haftada bir veya iki kez tekrarlayın.
Not: Bu tedaviden sonra saçlarınızı şampuanla yıkamayın.
Beyaz Sirke
Beyaz sirke kepek için en iyi evde bakım yöntemlerinden biridir. Sirke, kafa derinizdeki mantarların büyümesini önleyen ve kaşıntıyı hafifleten asetik aside sahiptir.
- İki bardak suya yarım fincan sirke ekleyin. Saçınızı şampuanladıktan sonra bu karışımla durulayın.
- Diğer bir seçenek, iki ölçü beyaz sirke, bir ölçü zeytinyağı ve üç ölçü su karışımı ile kafa derisine masaj yapmaktır. 10 dakika sonra, durulayın ve hafif bir şampuan kullanarak saçlarınızı şampuanlayın.
- Bu yöntemlerden birini haftada bir veya iki kez uygulayın.
Zeytinyağı
Saç derisindeki kuruluk, etkili bir doğal nemlendirici olan sızma zeytinyağının düzenli kullanımıyla iyileştirilebilir.
- Ilınana kadar biraz sızma zeytinyağını ısıtın.
- Saç derisine masaj yapın ve saçlarınızı ılık bir havluyla sarın.
- En az 45 dakika ya da gece boyunca bekletin ve sonra saçınızı şampuanlayın ve bakım yapın.
- Bu yöntemi haftada birkaç kez tekrarlayın.
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı güçlü antifungal özelliklere sahiptir, bu da kepek için iyi bir tedavidir.
- Saçınızı yıkayacağınız zaman düzenli olarak kullandığınız şampuanınıza birkaç damla çay ağacı yağı ekleyin.
- Ayrıca, zeytinyağından ya da Hindistan cevizi yağından bir yemek kaşığı alın ve birkaç damla çay ağacı yağı ekleyerek yağı seyreltin. Saçınıza uygulayın, en az 30 dakika ya da gece boyunca bırakın ve sonra saçınızı yıkayın. Bunu haftada bir veya iki kez yapın.
Limon Suyu
Limon suyu kepeklenmeye neden olabilecek mantarlarla mücadele eden asitler içerir. Ayrıca kafa derisi üzerindeki kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur.
- Çeyrek fincan sade yoğurtla yarım limon suyunu karıştırın. Saçınıza ve saç derisine uygulayın. Durulamadan ve saçınızı şampuanlamadan önce yaklaşık 20 dakika bekletin.
- Alternatif olarak, kafa derisine biraz su ile karıştırılmış birkaç çay kaşığı limon suyu ile masaj yapabilirsiniz. Durulamadan ve saçınızı şampuanlamadan önce 5 dakika bekletin.
- Bu yöntemlerden birini haftada birkaç kez tekrarlayın.
Aspirin
Aspirin, saç derisine peeling yaparak kepek kontrolüne yardımcı olabilecek salisilik asit içerir.
- İki aspirini incecik toz haline getirin ve bir şişe şampuanla karıştırın. Saçlarınızı karışımla yıkayın ve saç derisine masaj yapın. Birkaç dakika bekletin ve saçlarınızı iyice durulayın. İsterseniz, tozu tamamen temizlemek için saçınızı tekrar normal şampuanla yıkayın.
- Alternatif olarak, üç aspirini ezin ve bir çorba kaşığı sirke içinde çözdürün. Karışımı kafa derinize masaj yaparak, uygulayın. Yarım saat kadar bekletin ve sonra saçınızı iyice yıkayın.
- Aspirin gibi, Listerine de antifungal özellikleri ve alkol içeriği sayesinde kepek tedavisinde kullanılabilir. Sadece haftada bir kez saçlarınızı yıkamak için Listerine kullanın.
Çemen Tohumu
Çemen otu ve tohumunun kepeği kontrol etmede büyük ölçüde yardımcı olabilecek antifungal ve yatıştırıcı özellikleri vardır.
- Geceden iki çorba kaşığı çemen tohumunu suya atın ve bırakın. Sabah, ince bir macun haline getirin. Ayrıca birkaç çay kaşığı sade yoğurt ilave edebilirsiniz.
- Karışımı kafa derisinin üzerine uygulayın ve birkaç saat bekletin.
- Durulayın ve saçlarınızı şampuanlayın.
- Bunu haftada bir veya iki kez yapabilirsiniz.
Kepek için bu doğal yöntemleri kullanırken sabırlı olmayı unutmayın. En iyi şekilde sonuç almak için sürekli olarak uygulamanız gerekir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.