Kemikleri güçlendirmek için ne yapmalıyız

  • Genel Sağlık
  • Kemikleri güçlendirmek için ne yapmalıyız için yorumlar kapalı
  • 969 kez görüntülendi

Kemikleri güçlendirmek için ne yapmalıyız

Yaşa ve vücudun durumuna göre kemikleri güçlendirmek için ihtiyacınız olan spor programı değişiklik gösterebilir. Bu nedenle belli zaman aralıklarıyla kemik güçlendirici egzersiz programınızı değiştirmeniz oldukça yararlıdır. 20’li yaşlarda oldukça güçlü bir kemik yapısına sahip olduğunuzda, kemiklerinizi güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmalısınız. Yeterli oranda kalsiyum almanız 20’li yaşlarda kemikleri güçlü kılmak ve osteoporoz a karşı önlem almak için oldukça önemlidir. 20’li yaşlarda yapılan en büyük hatalardan birisi, kardiyo çalışmasına ağırlık vermektir. Gereğinden fazla kardiyo çalışması yapmak, kaslarınıza zarar verebilir. Güç kaybı anlamına gelen kas kaybı, metabolizmayı yavaşlatır ve kilo almanıza neden olur. Bu yaşlarda uygulamanız gereken kardiyo programı, 30 dakika ağırlık çalışmasından sonra 20 dakika süreyle kardiyo egzersizleri yaparak denge kurmaya çalışmak olmalıdır.

Kardiyo egzersizlerinin ardından uygulayacağınız 20 dakikalık dayanıklık çalışması uygun bir egzersiz programı olacaktır. 20’li yaşlarda yapılan diğer bir egzersiz programı hatası ise ağırlık çalışmalarını gereğinden fazla yapmaktır. İleri yaşlarda doğal olarak yaşanacak kemik rahatsızlıklarından önce, erken yaşlarda kaslarınızı güçlendirmeniz, ileriki yaşlar için artı bir puan olarak geri dönecektir. Kemikleri güçlendirmek, vücudunuzu güçlendirmeye ve kilonuzu dengede tutmaya da yardımcı olmaktadır. Düşük ağırlıklarla, çok tekrar yapmak aşırı şekilde kas oluşumuna neden olmaz, sadece vücudunuzu şekillendirir. Ağırlık çalışmasında dikkat etmeniz gereken nokta az tekrarlarla yüksek ağırlık çalışmaları yapmaktır. Bu şekilde bir ağırlık çalışması, metabolizmanın birkaç saat boyunca hızlanmasını sağlayacaktır. Bu tarz programları evinizde de uygulamanız mümkün. Sporu bir hayat tarzınız haline getirebileceğiniz 20’li yaşlar, spor seanslarınızı etkin bir biçimde geçirebileceğiniz yaşlardır.

Vücudunuz ve kemiklerinizi güçlendirdiğiniz 20’li yaşların ardından gelen 30’lu yaşlarda ise, daha farklı bir egzersiz programı uygulamalısınız. 35 yaşına kadar ilerleyen vücut zindeliği, 35 yaşından sonra düşüşe geçmektedir. Yüzde beş oranında düşen doğal zindelik, bu yaşlarda uygulanacak doğru bir spor programı ile desteklenmelidir. 30’lu yaşlarda kilo vermek zorlaşır, bu nedenle spor programlarınız da buna uygun bir şekilde ayarlanmalıdır. 35 yaşına geldiğinizde, günlük olarak 25 yaşınıza göre en az 120 kalori daha az tüketmeniz gerekir. Bu yaşlarda vücudunuzun alt kısımlarını çalıştırmanız daha doğru olacaktır çünkü bu bölgeler özellikle kas kaybının en çok yaşandığı bölgedir. 30’lu yaşların başlarında, kemiklerinizin ucunda bulunan kıkırdak dokuları aşınma belirtileri göstererek, vücudunuzun esnekliğini kaybetmesine neden olur.
30’lu yaşlarda yapılan en büyük hatalardan birisi, spor yapmak için vaktinizin olmadığını düşünmektir. Evlilik veya kariyer gibi olguların ön plana çıktığı 30’lu yaşlarda kilo alımı artar, bunun nedeni spor programlarına gereken ilginin gösterilmemesidir. Bu yaşlara geldiğinizde kas yapınızı korumak oldukça önemlidir çünkü kaslar, kilo almayı engeller ve bu yaşlarda başlayan kas kaybına da engellemeye yardımcı olur. Yapılan diğer bir hata ise hep aynı egzersiz programını uygulamaktır. Hep alıştığınız tarzda egzersiz programı uygulamak yerine, egzersiz programınızı belirli aralıklarda değiştirmeyi deneyin.
Hep aynı programı uygulamak, vücudunuzda kas dengesizlikleri oluşturabilir, bu da vücudunuzda genel bir güçsüzlük hissetmenize neden olur. Bu tip durumlar, duruş bozuklukları gibi sorunlara da yol açabilir. Burada yapmanız gereken denge egzersizliklerine daha çok ağırlık vermektir. Kasılmaları engellemek için en azından 10 dakika kadar ısınma egzersizleri yapmanız, kaslarınızın spora hazır hale gelmesine yardımcı olur. 30’lu yaşlarda uygulayabileceğiniz en doğru egzersiz programı, haftada üç kez kardiyo ve ağırlık çalışmalarınızı aynı gün yapmaktır. 20 dakikalık kardiyo egzersizi dahilinde yapacağınız yürüme bandında yürüyüşün ardından, 30 dakika kadar dayanıklık çalışması yapabilirsiniz. Bacakları, vücudunuzu ve omuzlarınızı çalıştırabileceğiniz bu program, ileriki yaşlarda oluşacak kas kayıplarının oluşumunu önemli oranda erteleyecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.