Kemik Tümörü: Dinmeyen Kemik Ağrıları Önemsenmeli

  • Genel Sağlık
  • Kemik Tümörü: Dinmeyen Kemik Ağrıları Önemsenmeli için yorumlar kapalı
  • 843 kez görüntülendi

Kemik Tümörü: Dinmeyen Kemik Ağrıları Önemsenmeli

Kemik tümörü kemik içerisindeki anormal hücre büyümeleridir. Kanser özellikleri gösteren veya yumuşak huylu kemik tümörü türleri vardır. Tedavi seçenekleri içerisinde ilk uygulanan genellikle cerrahi müdahaledir.

Kemik Tümörü Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Başlıca Belirtileri:

Tümör olan bölgede ağrı, eklemlerde tutulma, şişme, topallama, halsizlik, kilo kaybı gibi belirtiler gösterebilir.

Uzuv Kaybı Yaşanır Mı?

Eski tedavi yöntemlerinde kanserli bölge kesilerek alınıyorken şu an ki tedavi yöntemleri ile hastaların uzuvları çok büyük ölçüde korunuyor.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Kemik tümörü için Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilir.

Kemik Tümörü Belirtileri

Kemik tümörü ortaya çıktığı zaman sağlıklı kemik dokularına ve civar dokulara baskı yapabilir ve hasar verebilir. Bu durumda aşağıdaki belirtilerin görülmesi olasıdır:

Ağrı: Kemik tümörünün oluştuğu alanda ağrı hissedilebilir. Erken dönem belirtisidir. Ağrı başlangıçta gelip gidebilir, sonrasında şiddetlenir ve kalıcı olur. Hareketle birlikte şiddetlenebilir.

Eklem şişmesi ve tutulması: Eklem yakınlarında gelişen kemik tümörü eklemlerde şişmeye, sertliğe neden olabilir. Bu durumda hareket kısıtlanması ve hareket esnasında ağrı yaşanacaktır.

Aksama, topallama: Kemik tümörü nedeni ile ortaya çıkabilecek kemik kırık ve çatlakları o kemikte işlev bozukluğuna neden olacaktır. Genellikle ileri seviyelerdeki ve kanser özellikli kemik tümöründe görülür.

Diğer belirtiler: Nadiren de ateş, genel halsizlik, kilo kaybı, kansızlık gibi belirtiler görülür.

Kemik Tümörü Nedenleri

Kemik tümörüne neyin neden olduğu bilinmiyor. Genellikle kemik gelişiminin hızlı olduğu yerlerde kemik tümörü görülüyor. Olası nedenler şunlardır:

  • Önceki nesillerden aktarılan genetik faktörler
  • Radyasyon tedavisi almak
  • Yaralanmalar
  • Kemiğe yerleştirilen metal implantlar
  • Ağır kimyasallara maruz kalmak, güneş dahil olmak üzere ultraviyole ışınlara maruz kalmak ve benzeri kanser riskini artıran faktörler

Kemik Tümörü Tedavisi

A: İyi Huylu Kemik Tümörü Tedavisi

Bazı iyi huylu kemik tümörü türleri herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer.

1) Cerrahi Müdahale

Büyüme eğilimde olan kemik tümörü kemikte, eklemlerde ve civar dokularda hasar oluşturacağı için genellikle cerrahi müdahale ile alınmaları gerekmektedir. Yerinde sayan veya küçülen kemik tümöründe genellikle böyle bir müdahaleye gerek kalmaz.

2) Doğal Tedaviler

Genel kemik sağlığının artmasını sağlayacak yöntemler kemik tümörünün yok edilmesinde ve kemiklere vereceği hasarın azaltılmasında kullanışlı olacaktır:


  • Omega 3 destekleri kemiklerin yıpranmasını önler. Balık yağında bol miktarda bulunur. Omega 3 veya balık yağı içeren besin takviyeleri de kullanabilirsiniz.
  • Yeterli miktarda magnezyum, kalsiyum ve stronsiyuma erişmelisiniz.
  • Vücut ağrılarının yok olması için kemik tümörü olan bölgeye hafifçe masaj yapabilirsiniz.
  • Fazla miktarda olmamak kaydı ile güneş görmelisiniz. Bu sayede vücudunuz ihtiyacınız olan D vitaminini üretecektir.
  • Yeşil çay içmek, terlemek, kuru üzüm yemek gibi vücudunuzdaki toksinleri atmanızı sağlayacak eylemlerde bulunmalısınız.

B: Kanserli Kemik Tümörünün Tedavisi

Tedavi kanserli kemik tümörünün türüne, büyüklüğüne, bölgesine ve hastanın genel sağlık şartlarına göre değişkenlik gösterir. Tedavi seçenekleri şunlardır:

1) Cerrahi Müdahale

Cerrahi müdahale kemik tümöründe uygulanan en genel tedavidir. Operatör doktor kemik tümörünü tamamen alacaktır.
Gelişmiş cerrahi teknikler sayesinde uzvun tamamen alınmasına genellikle gerek kalmamaktadır.

Çoğu hastanın ameliyat sonrasında kemik tümörüne yakalanan uzvun fonksiyonlarını tam anlamıyla geri kazanabilmesi için rekonstrüktif (yeniden yapılandırıcı) ameliyatlar gerekmektedir.

2) Kemoterapi

Çoğu kanserli kemik tümörü vakalarında kemoterapi ilaçları gerekli olmaktadır. Bu ilaçlar sayesinde kanserin yayılması ve tekrarlaması önlenmektedir.

3) Radyasyon Tedavisi

Radyasyon tedavisinde (radyoterapi) kanserli kemik tümörünün üzerine yüksek enerjili x ışınları gönderilir. Cerrahi müdahale ile birlikte uygulanabilir. Kemoterapi ile iyileştirilemeyen kemik tümörü türlerinde de gerekli olur.

4) Kriyocerrahi

Sıfır altı ameliyatı da denilen kriyocerrahi metodunda kemik tümörü olan dokulara sıvı nitrojen şırınga edilir. Bu sayede kemik tümörü olan hücreler dondurularak öldürülür. Geleneksel cerrahi yöntemlere alternatif olarak uygulanabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.