Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen Osteoporoz, kemiklerin kalitesinin ve yoğunluğunun hızla azaldığı bir hastalıktır.

Bu tıbbi durumda, kemikler daha kırılgan hale gelir ve kırılma şansı gayet yüksektir. Kemikler zayıflar, çünkü hızla yoğunluğunu kaybederler. 40 yaş üstü Asya kökenli ve Beyaz kadınlar, osteoporoz gelişimi açısından daha büyük risk altındadır. Osteoporoz için çeşitli diğer risk faktörleri, kişisel aile öyküsü, vücut tipi ve cinsiyeti içerir. Yoga, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olan osteoporozla ilgili vücut ağrılarını gidermek için etkili bir yoldur.

Balık

Balık zengin bir kalsiyum kaynağıdır ve mükemmel bir osteoporoz diyeti balık içermelidir. Kalsiyum açısından zengin balıkların başında sardalya ve konserve somon vardır. Balık kemikleri, kalsiyumun en büyük kaynaklarından biridir. Kemiklerin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olan kalsiyum, kemik sağlığı için önemlidir.

Kalsiyum, kemik kütlesi düzeylerini korumak için önemlidir ve vücudun yapısını korumaya yardımcı olur. Çeşitli vejetaryen kalsiyum kaynakları, portakal, susam tohumu, badem, lahana, Kara Çember Pekmezleri ve beyaz fasulye sayılabilir.

 

Yoğurt

Yoğurt, osteoporoz sorunlarını azaltmaya yardımcı olan en dikkat çekici gıdalardan biridir. Sütten türetilmiştir ve hayvansal proteinin yanı sıra; B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, D vitamini, magnezyum gibi diğer bazı besin maddelerinin mükemmel bir kaynağıdır. Menopoz sırasında azalmış östrojen seviyesi, kemik kaybına neden olabilir. Vücuda öncelikle D vitamini ve kalsiyumun sağlanmasını kemik sağlığını garanti altına alabilir.

 

Yoğurtta bulunan probiyotikler bağırsak yollarını ve bağırsakları hastalıktan uzak tutmaya yardımcı olur ve aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir. Yoğurt kolon kanserini önler ve aynı zamanda yüksek tansiyonu, vajinal enfeksiyonu azaltmaya yardımcı olur ve kabızlık, diyare sorunlarını iyileştirir.

 

Yumurta

Osteoporoz için ideal bir diyet yumurta içermelidir. Yumurta D vitamini, E vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini, kalsiyum, folat, fosfor ve selenyum açısından zengindir. Yumurtalar, kemiklerimizi koruyan ve sağlıklı saç ve tırnakları teşvik eden en iyi doğal protein kaynaklarından biridir. D vitamini, östrojen yapma ile ilgili genleri kontrol eder. Östrojen, kadınlarda üreme gelişimine yardımcı olan ana cinsel hormonlardan biridir.

 

Fosfor, sağlıklı kemiklerin yapılması için önemli bir bileşendir ve kemiklerin yoğunluğu fosfor ve kalsiyum tarafından oluşturulur. Fosforun çeşitli sağlık faydaları arasında sindirim, protein oluşumu ve güçlü kemik oluşumu vardır. Birkaç doğal fosfor kaynağı fındık, peynir, balık, dana eti, soya gıdaları, fasulye ve mercimektir.

 

Lahana

Beyaz lahana çeşitleri güçlü ve sağlıklı kemikler sağladığı için kemik erimesine iyi gelen gıdalardan biridir. Lahana, manganez, demir, magnezyum, fosfor, güçlü kemikler için kalsiyum ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olan potasyum gibi vücut için gerekli minerallerin bir kısmıyla birlikte bir lif kaynağıdır. Aynı zamanda B6 vitamini, D vitamini ve folat içerir. Zengin K vitamini, kemik metabolizması sürecine yardımcı olur ve Alzheimer hastalığını engeller.

 

Muz

Muz, osteoporozu önleyen etkili gıdalardan biridir. Düzenli muz yiyerek vücuda, kalsiyum takviye edebilirsiniz. Muzlarda A Vitamini, C vitamini, E vitamini, doğal yağlar, karbonhidratlar, potasyum, çinko ve demir yüklüdür. Muz kansere karşı korur, şeker hastalığını önler, depresyonu azaltır ve sabah bulantılarını hafifletir.

 

Magnezyum varlığı, kemik yapılarının gelişimini düzenler. Yüksek tansiyon düzeyini düşürür ve kardiyovasküler hastalığı engeller. Çeşitli magnezyum kaynakları fasulye, mercimek, balık, fındık, tohum, koyu yapraklı yeşil, avokado ve kepekli tahılları içerir. Muz ayrıca güçlü saçlar ve ciltler için özellikle muhteşem bir meyvedir.

 

Fasulye

Fasulye; D vitamini, kalsiyum, lif ve antioksidanlar ile yüklü olduğundan osteoporoz için en iyi besinlerden biridir. Fasulyedeki folat, alyuvarların gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Kemik onarımı ve kemik bakımı, DNA sentezi, amino asit metabolizması, lökositler ve eritrositler oluşumu gibi pek çok bedensel işlevin gerçekleştirilmesi için gereklidir.

 

Lif bakımından zengin fasulyelerin günlük diyet içerisine dahil edilmesi, obezitenin üstesinden gelmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda kalp rahatsızlığının yanı sıra kolon kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanserleri önler. Antioksidanların varlığı hücrelerin serbest radikallerden korunmasına yardımcı olur.

 

Badem

Badem, badem ağacının bir tohumudur ve odunsu bir yemiştir. Yiyecek ve yağ ekstraksiyonu için yaygın olarak kullanılır. Manganez, E vitamini, biyotin, bakır ve riboflavinin iyi bir kaynağıdır. Sağlıklı kemikleri teşvik eder ve ayrıca kemik yoğunluğunu artırır. Badem, osteoporoz diyet planının ayrılmaz bir parçası olarak tüketilmelidir.

 

Bademlerin çeşitli sağlık yararları, kalp krizi ihtimalini azaltmak, kolesterol seviyesini düşürmek, kan damarlarını hasardan korumaktır. Aynı zamanda, sinir sistemini besleyerek iyi bir beyin işlevine yardımcı olur ve kanser, özellikle kolon kanseri ihtimalini azaltır. Badem sütünün cilt için faydaları onu, cilt bakım ürünlerinde popüler bir bileşen haline getirir.

 

Yeşil Çay

Yeşil çay, kemik sağlığı ve dokuları alkalileştirmek için gerekli olan birçok eser element içerir. Yeşil çay tanelerini kaliteli bir şekilde demlendiğinizden emin olun. Şeker yüklü hazır yeşil çay gibi yararsız içeceklerden kaçının; çünkü onlar daha çok zarar verebilirler. Kendiniz demleyip, günde iki bardak yeşil çay tüketmeye çalışın.

 

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz, beslenme açısından en iyi dengelenmiş sebzelerden biridir ve şu an tam mevsimindedir. Kuşkonmaz, alkalize edici bir diyet ve eser elementlerin iyi bir kaynağına katkıda bulunarak, kemikleri sağlıklı ve güçlü tutmaya yardımcı olacaktır.

 

Maydanoz

K vitamini ve folat bakımından yüksek olan maydanoz, kemik sağlığını korumaya yardımcı olacak birçok yeşillikten biridir. K1 vitamini (sebzelerde bulunur) kemik hücrelerinin aşırı aktivitesini engeller. K1 vitamini sindirim sistemindeki dost bakteriler olan probiyotikleri kemikteki kalsiyum moleküllerine bağlayan osteokalsin’i aktive eden K2 vitamini haline getirilir.

 

Süt

Düzenli olarak süt içilmesi, osteoporoz belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Süt ve süt ürünleri; kalsiyum, protein, karbonhidrat, yağ, A vitamini, B vitaminleri, D vitamini, C vitamini, E vitamini, folat, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinko bakımından zengin gıdalardır. Süt, erken yaşlanmayı önlemeye, yüzdeki lekeleri gidermeye, yüzü daha parlak göstermeye, alerjik cilt reaksiyonunu azaltmaya, yaraları iyileştirmeye, cildi beslemeye ve yumuşatmaya yardımcı olur ve ölü cilt hücrelerini temizlemeye yardımcı olan doğal gıdalardan biridir.

 

Sütteki D vitamini vücuttaki kalsiyumun emilmesi için önemlidir ve aynı zamanda osteoporoz, kronik yorgunluk, depresyon, hipertansiyon, kas ağrısı ve kanseri önler. Kemik sağlığı için gereklidir ve bağışıklık sistemini artırır.

 

Soya Filizi

Diyet lifi, tiamin, bakır, demir, manganez ve fosfor ve Vitamin D’nin mükemmel bir kaynağıdır. Osteoporoz, kanser, diyabet, anemi ve artriti önler ve kalp hastalığı ve sindirim problemlerinin olasılığını azaltır. Hiçbir şekilde kolesterol içermez. Kilo kaybı için mükemmeldir. D vitamini, kemik metabolizması sürecine yardımcı olur. En iyi D vitamini besin kaynakları, yağlı balık, morina karaciğeri yağı, mantar, tofu, süt ürünleri ve havyardır.