Nedenleri çok farklı olsa da zaman zaman vücudumuzun bazı yerlerinde kaşıntı hissederiz ve bu hissi gidermek için kimi zaman çok şiddetli şekilde cildimizi tahrip ederiz. Cildimizde hissettiğimiz kaşıntı deriyi tahriş etmenin yanında aşırı rahatsız edici bir duruma da neden oluyor.

Kaşıntı anlık bir polen, toz, rahatsız edici bir yüzeyle temas gibi sorunlardan kaynaklanabildiği gibi, Proo-RIE-tus olarak bilinen, kaşıntılı cilt, sedef hastalığı veya dermatit döküntü veya başka bir durumun sonucu da olabiliyor. Bunun yanında özellikle kaşıntılı cilt, karaciğer hastalığı veya böbrek yetmezliği gibi bir hastalıkların da belirtisi olabilir.

Bu bağlamda ciltte hissedilen her kaşıntının altında ciddi bir problem olduğu ya da kaşıntının sıradan, önemsiz bir durum olduğu gibi bir sonuç çıkarılamaz. Durumun neden kaynaklandığı ve ne kadar önemli olduğu konusunda bilgi sahibi olmak için doktora başvurmak gerekiyor. Dolayısıyla cilt ya da deride kızarıklık, şiş veya döküntü olduğunda, kaşınma hissi de geçmiyorsa doktora başvurmak önerilir. Çünkü özellikle uzun vadeli ve kronik kaşıntıların tıbbi yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir.

Kaşıntının belirtileri nelerdir?

Daha çok kol veya bacak bölgelerinde, vücudun her yerinde ya da küçük bir kısmında bir kaşıma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Kaşıntıya sebep olan etkenler çok çeşitli olmak üzere sebebi belirlenemeyen kaşıntılar da vardır. Hemen her anlık kaşınma hissini bir kaşıntı olarak adlandırmamak gerekir. Bu bakımdan kaşıntı belirtilerini sıralayalım;

  • Ciltte kızarıklık,
  • Ciltte, deride leke, sivilce ve kabarıklık oluşması,
  • Cildin kuruması ve çatlaması,
  • Pul pul dökülen deri görüntüsü kaşıntı belirtileri olabilir.

Kimi zaman kaşıntı uzun sürebiliyor ve çok şiddetli olabiliyor.  Bu durumda aşırı kaşıma sonucu da deriye zarar vermek, kanama, kızarıklık olabiliyor. Çok uzun süren ve sürekli şiddeti artan kaşıntı durumlarda en doğru yol vakit kaybetmeden doktora başvurmaktır. Zira hem cilde zarar verebilir hem de bir enfeksiyon başlangıcı olabilir.

Kaşıntının nedenleri nelerdir?

Pek çok sağlık sorunu ya da rahatsızlık gibi kaşıntının da birçok nedeni olabilir. Kişinin iç organlardan birisinin rahatsızlığı, alerji ya da ciltte enfeksiyon olmak üzere yüzlerce kaşıntı sebebi olabilir. Zira vücudun her tarafını kaplayan en büyük organ deridir ve deride meydana gelen bu kaşıntı durumu uzmanlara göre 5 binden fazla sebepten kaynaklanıyor olabilir. Bu bakımdan en sık karşılaşılanları saymak yeterli olabilir.

  1. Cilt kuruluğu

Cildimizin doğal dengesini koruyabilmesi için yeterince nemli, esnek olması gerekiyor. Yeterince su içmediğimizde, sıvı tüketmediğimizde, kimyasal içerikli ürünlerle cildi temizlediğimizde, yeterince sağlıklı nemlendiriciler kullanmadığımızda cildimiz kurur. Kuruyan cilt, genelde parlak ve kırmızıdır. Özellikle kış aylarında kapalı ortamlarda uzun saatler boyunca kalmak, kalorifer, klima ve sobaların yakılmasıyla birlikte ortamdaki havanın kuruması cildimizin de neminin azalmasına yol açar. Böyle cilt kurumalarında kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülme görülür.

  1. Cilt hastalıkları

Kişinin cildinin kendine has özellikleri, genel sağlık durumu da kaşıntıyı tetikliyor olabilir. Bazı cilt hastalıkları deride kaşıntıya sebep olur. Özellikle egzama, kurdeşen, suçiçeği gibi hastalıklar ciltte kaşıntıya yol açar.

  1. İç hastalıklar

Bazı kaşıntılar kişinin iç organlarındaki anomalilerden, rahatsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Örneğin lösemi, karaciğer hastalıkları, böbrek yetmezliği gibi iç hastalıkları ciltte kaşıntıya neden olabiliyor. Bunlara ek olarak; kanser, tiroit bezi hastalıkları başta olmak üzere pek çok iç hastalıklar kaşıntıya yol açabilir.

  1. Sinirsel bozukluklar

Pek çok kişi “sinirden kaşınıyorum” ifadesini duymuştur ya da bizzat kendisi de yaşamıştır. Multipl skleroz, diyabet, sinir sıkışması ve zona (herpes zoster) gibi sinir sistemini etkileyen hastalıklar ciltte kaşıntıya neden olabiliyor ve o durum geçmeden kaşıntı da geçmiyor.

  1. Alerjiye ve tahrişe sebep olan faktörler

Kimyasal maddelerin kullanıldığı temizlik malzemeleri, kozmetik ürünler, yünlü, tüylü giysiler ya da kullanılan araç gereçler, ilaçlar, bazı gıdalar ve bitkiler kişinin cildinde kaşıntıya neden olabiliyor. Özellikle de daha hassas cilde sahip olan kişilerde alerjik astım hastalarında böyle sorunlar sık sık görülüyor.

Kaşıntıya hangi bitkiler iyi gelir

Kaşıntı gibi bir sorununuz olduğunda ilk olarak akla gelmesi gereken yöntem elbette ki doktora başvurmaktır. Doktorun yapacağı tetkikler ve testler sayesinde kaşıntının nedeni belirlenecek ve ona göre bir tedavi uygulanacaktır. Ancak biz sizinle evde bulunan, neredeyse her mutfakta yer alan doğal çözümler üzerinde duralım.

  1. Limon

Limon; antiseptik, anestetik, anti-enflamatuar ve anti-tahriş edici özelliklere sahip olan mucizevi bir besin maddesidir. Bununla birlikte limon; sitrik asit ve asetik asit de içermekte, bundan dolayı da kaşıntı sorunları için doğal bir çözüm olabilmektedir. Bunun için limon suyunu bir pamuk yardımıyla cildin kaşınan bölgesine uygulayın. Ancak bu işlemi gece yatmadan önce yapmaya çalışın, çünkü cildinize limon suyu sürdüğünüzde kesinlikle güneşe çıkmamalısınız. Aksi halde ciltte leke oluşabilir.

  1. Elma sirkesi

Tıpkı limon gibi antiseptik, anti-kaşıntı, antifungal özelliklerinden dolayı, kaşıntıdan kurtulmak için elma sirkesinden faydalanmak mümkündür. Ancak elma sirkesini cilde direkt olarak uygulamak yerine ılık banyo suyuna bir iki bardak elma sirkesi eklemek ve pamuk yardımıyla kaşıntı olan kısımlara uygulamak daha doğru olacaktır. Ya da elma sirkesi su ile inceltilip pamukla cilde sürülebilir.

  1. Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesinin cildi rahatlatıcı, bir ferahlık verici etkisi vardır. Anti-tahriş, anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özellikler içeren yulaf ezmesini kaşıntı şikayetlerinde cilde uygulamak önerilir. Bunun için küveti su doldurup suyun içine bir miktar yulaf ezmesi katmak ve bu suyun içinde yaklaşık yarım saat kalmak önerilir. Ancak sıcak su kaşıntıyı artırıcı etki yaptığından su sıcak değil ılık olmalıdır.

  1. Soğuk su ve buz

Cilt ve deride hissedilen kaşıntıları gidermek için soğuk su ve buz pratik ve etkili alternatiflerdir. Gözler de dahil olmak üzere vücudun hemen her bölgesinde meydana gelen kaşıntılarda o bölgeye soğuk su uygulamak, buz kompresi yapmak hem kaşıntıyı hem de kaşınmanın yol açtığı sızıyı geçirir.

  1. Kekik

Kaşıntı karşıtı bitkisel, doğal ürünlerden birisi de kesinlikle kekiktir. Çünkü kekik; anestezik ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan timol adlı maddeyi bünyesinde bolca barındırmaktadır. Kekiğin içeriğinde bulunan timol, kaşınmaya sebep olan inflamasyonu azaltıcı etki gösterir. Kaşıntı durumunda kekiğin yemeklerde kullanılarak tüketilmesi ya da kekik yağının inceltilerek kaşıntı olan bölgeye sürülmesi kaşıntıyı giderecektir.

  1. Nane yağı

Ruhsal, zihinsel ve fiziksel olarak rahatlatıcı bir etkiye sahip olan nane yağı; anti-enflamatuar, antiseptik, analjezik ve dermatit özelliktedir. Bu bakımdan alerji, uyuz veya stresin neden olduğu kaşıntıyı rahatlatıcı ve tedavi edici etki gösterir. Kaşıntılardan nane yağıyla kurtulmak için ılık su ile doldurulan küvete, birkaç damla nane yağı ekleyip bu suyun içinde yaklaşık yarım saat kalmak önerilir.

  1. Karbonat

Karbonatın kaşıntılı ve döküntülü deri tedavisinde etkili olduğu tüm dünyada bilinen bir gerçektir. Kaşıntı olan kısma bir tutam karbonat dökmek ya da banyo suyuna karbonat karıştırıp bu suyun içinde bir süre kalmak kaşıntıyı giderecektir.