Kas Hastalığı Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Kas Hastalığı Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 967 kez görüntülendi

Miyopati (Kas hastalığı), kas liflerinin çeşitli nedenlerden dolayı işlevini yerine getiremediği, kaslarda güçsüzlüğe yol açan bir kas hastalığıdır. Diğer bir deyişle, miyopati kas dokusunu etkileyen herhangi bir kas hastalığı demektir. Kas hastalıkları,kaslarda güçsüzlük, iltihaplanma, kas kasılması veya felç ile sonuçlanabilir. Miyopati, genetik olabileceği gibi çeşitli faktörler de miyopatiye neden olabilmektedir. Hastalığın şiddetine bağlı olarak, miyopatinden muzdarip olan kişi, günlük rutin işlerini yapmakta bile çok zorlanabilir. Kas distrofisi, miyotoni ve mitokondriyal miyopatiler gibi bir takım miyopati çeşitleri vardır. Miyopati belirtileri, miyopatinin çeşidine bağlı olarak değişir. 

Çoğu miyopati vakasında, kaslardaki güçsüzlük öncelikle omuz, üst kol, uyluk ve pelvis (proksimal kaslar) kaslarında meydana gelir. Bazı durumlarda, hastalığın ileri evresi boyunca eller ve ayaklardaki distal kaslar tutulabilir.

Miyopati (Kas Hastalığı) neden olur?

Miyopati, efeksiyonel hastalıklar, kalıtım, genetik anormallikler, toksinlere maruz kalma, glikojen depo hastalığı, dehidrasyon (vücudun susuz kalması), ve inflamatuar hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Sonradan ortaya çıkmış miyopati nedenleri

Dehidrasyon (vücudun susuz kalması)

Enfeksiyonel hastalıklar

Endokrin bozukluklar

Miyozit (kas iltihabı)

Nöron bozuklukları

Kalıtsal (Genetik) miyopati nedenleri

Miyopati genetik olarak üst kuşaklardan size geçen bir hastalık olabilir. Miyopati ile sonuçlanan bazı genetik durumlar şunlardır;

Konjenital miyopatiler, (Doğumda var olan)

Kas glikojen depo hastalığı (Pompe hastalığı dahil)

Ailesel periyodik felç

Mitokondrial miyopati (mitokondriyum olarak bilinen hücresel bileşenlerin anormallikleri)

Kas distrofisi (Bir kas hastalığıdır. Bacak ve kalça bölgesinden başlayarak tüm vücut kaslarının kuvvetten düşmesi ve zarar görmesi sonucunda hasta hareket kabiliyetini kaybeder.)

Miyopati (Kas hastalığı) belirtileri

Miyopati, iltihaplanma veya hastalık nedeniyle kaslarda işlev bozukluğuna neden olur ve bir takım belirtilere yol açar. Belirtiler kişiden kişiye göre de değişebilmektedir. Miyopatinin yaygın görülen belirtileri şunlardır;

Halsizlik

Eklemlere kramp girmesi

Ağrı

Felç geçirme

Kaslarda sertleşme

Atrofi (Normal büyüklükteki bir vücudun, organın, dokunun ya da hücrenin sonradan küçülmesidir)

Oturur pozisyondan ayağa kalkarken, merdiven çıkarken hatta saçını tararken zorlanma

Miyopati nasıl teşhis edilir?

Miyopati hastalığının teşhisi ve tedavisi, Beyin ve Sinir Hastalıkları doktoru tarafından gerçekleştirilir. Miyopatiyi teşhis etmek için hastaya kan testi, elektromiyografi (EMG) – sinir sinyallerinin hızını ve kas fonksiyonunu ölçen testler uygulanır. Muayene için küçük bir kas örneğinin cerrahi olarak çıkarıldığı kas biyopsisi gerekli olabilir.

Miyopati (Kas hastalığı) nasıl tedavi edilir?

Miyopati tedavisi, bu durumun nedenine bağlı olarak değişmektedir. Miyopati tedavisinin amacı, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve belirtileri hafifletmektir.

Doktorlar, miyopatinin altta yatan, tedavi edilebilir tıbbi bir sorundan kaynaklandığını tespit ederse, öncelikle bu sorunun tedavisine odaklanacaklardır. Diğer tedaviler ve adımlar şunları içerebilir:

Kortikosteroidler ve bağışıklık sistemi tedavisi için ilaç kullanımı

Vitamin takviyeleri

Bazı ilaçlardan veya maddelerden uzak durma

Fizik tedavi

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.