Kaş Dökülmesi – Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Kaş Dökülmesi – Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 749 kez görüntülendi

Kaş Dökülmesi – Nedenleri ve Tedavisi

Kaş dökülmesi her 100 kişiden 1’inde görülebilen, genellikle önemsenmeyen bir problemdir. Kaş dökülmesinin tıptaki adı kaş madarozisidir. Doğuştan az veya ince kaşlarla doğan insanları değil, kaşlardaki ani bir azalmayı veya dökülmeyi ifade eder. Kaşlarda dökülme sebebine bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir.

Kaş Dökülmesi Nedenleri

Kaş dökülmesi sorununu çözmek için, arkasında yatan nedeni bulmak gereklidir. Aşağıdaki durumlar kaş dökülmesinin en yaygın sebepleridir.

Kaş Makyajı ve Fazla Kaş Aldırma
Kaş dökülmesinin ilk sebebi fazla kaş aldırma ve kaş kalemi, boyası veya tozları gibi makyaj malzemelerini aşırı kullanmadır.

Kaşlarınıza şekil vermeye çalışırken anlamanız gereken nokta, kaş aldırmanın kalıcı olarak kaşlarda eksilmeye yol açacağıdır. Bu yüzden sadece çok gerekli durumlarda bu işlemi uygulayın. Kaş kalemi kullanırken de kaşlarınızı fazla baskı uygulamaktan kaçının, çünkü bu kaş dökülmesine neden olur.

Yetersiz ve Dengesiz Beslenme
Kaş dökülmesinin ikinci sebebi kötü beslenmedir. Yiyeceklerden yeterince temel besin öğelerini almayan insanlarda, saç, kıl ve kaşların büyümesi için gerekli ortam bozulur. Protein, vitamin ve mineral eksikliği sadece kaş dökülmesine neden olmaz, vücutta genel olarak saç ve kıllar dökülür. Sülfür de kaşlar için önemli bir mineraldir. Yeterince alınmadığında kaş dökülmesi meydana gelir.

Tiroid Yetmezliği (Hipotiroidi)
Tiroid yetmezliği kaş ve saç dökülmesinin en yaygın nedenlerindendir. Tiroid yetmezliğinin ilk belirtileri kronik yorgunluk, kabızlık, kilo alma, kuru cilt ve genel zayıflıktır. Kaş dökülmesi genelde daha sonra ortaya çıkar. Tiroid yetmezliği endokrin sistemi hastalıkları veya dengesizliklerinden biridir. Bundan başka lupus eritematozus hastalığı ve vitiligo hastalığı da kaş dökülmesine neden olabilir.

Atopik Dermatit
Egzamanın bir türü olan atopik dermatit gibi deri hastalıkları kaş dökülmesine neden olabilir. Bu durum kaşıntılı kızarıklıklara sebep olur. Eğer göz çevresindeki deriyi etkilerse iltihaplanma, şişkinlik ve kaş dökülmesi görülür. Özellikle cildi hassas olanlarda kozmetik ürün kullanımıyla daha da kötüleşir.

Kemoterapi
Kemoterapi gibi kanser tedavileri kaş ve saç dökülmesine yol açabilir. İlaçları almaya başladıktan iki hafta sonra genellikle dökülmeler başlar. Cilt kanseri hastaları bu durumdan en fazla etkilenir.

Saç Kıran
Saç kıran sadece saçlarınızda değil kaş, sakal ve vücut kıllarında da dökülmeye yol açar. Bu durum bağışıklık sisteminin saç ve kıl foliküllerini enfeksiyon olarak görüp, saldırmasıyla ortaya çıkar.

Çarpma ve Yaralanmalar
Eğer kaş bölgesini bir yere çarptıysanız veya yaraladıysanız, o bölgede kaş dökülebilir ve bir daha hiç çıkmayabilir.

Kaş Bölgesindeki Çeşitli Oluşumlar
Cilt beni, siğil gibi oluşumlar kaşların doğal büyüme düzenini etkileyerek, kaş dökülmesine yol açabilir.


İlaçlar
Bazı antidepresan ve tansiyon düşürücü ilaçlar kaş dökülmesine yol açabilir. Bunun için son zamanlarda aldığınız bir ilaç varsa prospektüsü dikkatlice okuyun. Yan etkileri arasında kaş dökülmesi varsa, bu konuda doktorunuzdan yardım isteyin.

Mantar Enfeksiyonlar, Bitler
Mantar enfeksiyonları kafa derisinde ve kaş bölgesinde oluşabilir. Bunlar saç ve kaş dökülmesine yol açar. Ayrıca kaşıntıya sebep olan bitler de kaş dökülmesi ortaya çıkarabilir.

Hansen Hastalığı
Hansen hastalığı, halk arasında bilinen adıyla cüzzam kaş dökülmesinin bir nedenidir. Günümüzde çok nadir görülür ve tedavisi kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu hastalığa bir bakteri yol açar ve göz çevresindeki cildi de etkileyerek kaş dökülmesine neden olur.

Kaş Dökülmesi Tedavisi

Kaş dökülmesinin ilk tedavisi altta yatan nedeni bulup, bunu ortadan kaldırmaktır. Eğer makyaj malzemelerinin kaş dökülmesine sebep olduğunu düşünüyorsanız, kullanmayı bırakın ya da çok az kullanın. Başka hastalık veya problemlerden şüpheleniyorsanız kesin teşhis için doktorunuza başvurun.

Cildi Rahatsız Eden Ürünlerden Kaçının
Eğer atopik dermatit hastasıysanız cilde zarar veren cilt bakımı ürünlerinden ve sabunlarından uzak durum. Bu konuda bir dermotolojiste danışırsanız, hangi ürünlerin size göre olduğunu söyleyecektir.

Saç Kıran İçin İğneler
Saç kırandan muzdarip insanlar için kortikosteroid iğneleri kaş dökülmesinin olduğu bölgelere uygulandığında kaşlar yeniden çıkmaya başlayacaktır.

Kaş Çıkarıcı Ürünler
Kaş foliküllerini güçlendirerek kaşların çıkmasını sağlayan ürünleri deneyebilirsiniz.

Hormon Terapisi
Tiroid yetmezliği hastaları görecekleri hormon terapisi ile sağlıklarını kavuşabilirler. Bu da kaş dökülmesini ortadan kaldıracaktır.

Kaş Ekimi
Eğer yukarıdaki tedavi yöntemleri işe yaramazsa kaş ekimini düşünebilirsiniz. Bu operasyon kaş dökülmesinin bulunduğu yerlere mikro kıl dokuları konularak yapılır ve ekilen bu dokuların büyüyerek kaşa oluşturması hedeflenir.

Doğal Tedaviler
Kaş güçlendirici kremler veya kaş ekimi gibi tedavilere para vermeden önce bazı doğal tedavileri deneyebilirsiniz.

Hint yağı, hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı: Yatmadan önce kaşlarınıza bu yağlardan eşit oranda yaptığınız karışımdan sürün. Bütün bu yağlar kıl ve saç büyümesini artırıcı olarak bilinirler. Çuha çiçeği yağının da bu konuda etkili olduğu bilinmektedir.

Sarımsak Suyu ve Badem Yağı: Diğer bir doğal tedavi ise sarımsağı sıkarak elde ettiğiniz suyu badem yağıyla karıştırarak bir pamuk yardımıyla kaş bölgesine sürmektir. Bu tedavi sayesinde birçok insan yeni kaşlara kavuştuğunu söylemektedir. Bu suyu gözlerinize temas ettirmemeye özen gösterin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.