Karpuzdaki Vitaminler Besin Değeri Karpuz Meyve Mi, Şeker Oranı Nedir?

  • Genel Sağlık
  • Karpuzdaki Vitaminler Besin Değeri Karpuz Meyve Mi, Şeker Oranı Nedir? için yorumlar kapalı
  • 864 kez görüntülendi

Karpuzdaki Vitaminler Besin Değeri Karpuz Meyve Mi, Şeker Oranı Nedir?

Karpuz yaz mevsiminin belki de en sevilen meyvesidir. Serinletici ve lezzetli olan bu meyve ayrıca hararet kesici etkisi ile liste başı olmayı hakeder. C, A ve B vitaminleri, karbonhidrat, protein ve lif açısından da zengindir. Ayrıca demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi minerallerin yanı sıra çeşitli enzimler ve doğal şeker içerir. 100 gr. karpuzda 6 gr. şeker bulunur. Yağ veya kolesterol içermeyen bu meyvenin sağlığa birçok faydası vardır. İşte karpuzu sık tüketmemiz için nedenler ve karpuzun faydaları;

Böbrek Sağlığını Korur

Doğal bir diüretik (idrar söktürücü) olan karpuz, böbrekleriniz için oldukça faydalıdır. Vücudun zararlı toksinleri boşaltmasına yardımcı olur, karaciğeri temizler, böbrek fonksiyonunu uyarır ve kandaki ürik asidi azaltır. Bu sayede vücuttan zararlı maddelerin atılımı hızlanır. Böbreklerde görülen iltihabın atılmasını kolaylaştırarak böbrek sağlığını korur. Not: İleri böbrek problemi yaşayanların karpuz tüketimi tavsiye edilmemektedir.

Yağ Yakımını Hızlandırır, Kilo Verdirir

Yağ ve kolesterol içermeyen karpuz içeriğinde bulunan sitrulin olarak adlandırılan bir bileşik sayesinde kilo vermenizde önemli rol oynar. Kandaki toksinlerin ve vücuttaki ödemin atılmasını sağlayarak hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlar.  Journal of Nutrition’da yayınlanan 2007 tarihli bir araştırmaya göre karpuzda bulunan sitrulin; vücudun yağ depolamasını yavaşlatıyor, kilo vermeyi kolaylaştırıyor ve kalp damar sağlığını koruyor.

Yüksek Tansiyona İyi Gelir

Karpuz yüksek tansiyona iyi gelen, tansiyonu dengeleyen en faydalı meyvelerdendir. Karpuzdaki potasyum, magnezyum ve amino asitler kan akışını düzenleyerek damar sağlığını korumaya yardımcı olurlar. Yüksek tansiyonunuz varsa, tansiyonunuzu kontrol altında tutmak için günlük bir dilim karpuz yemeniz önerilir. Karpuz aynı zamanda yüksek tansiyon riskini azaltıp vücudumuzda uygun elektrolit ve asit-baz dengesinin korunmasında önemli rol oynar.

Dehidrasyonu Önler (Vücudun Susuz Kalmasını Önler)

Vücudumuz susuz kaldığında (dehidrasyon durumunda) birçok sorun ve hastalık ortaya çıkar. Aslında sebebini bilemediğimiz pekçok hastalığın(baş ağrıları, cilt sorunları, mide ve bağırsak hastalıkları vs) temelinde az su tüketimi yatmaktadır. Sade su içmek kimi insanlar için önemsenmeyen veya düzene sokulamayan bir alışkanlıktır. İşte karpuz gibi meyveler su içme alışkanlığı olmayan insanlar için güzel bir alternatiftir. Karpuz vücudun ve cildin sulanması ve dehidrasyon olasılığının azaltılmasına yardımcı olan önemli rehidrasyon tuzlarını (kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum) içerir. Aberdeen Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki 2009 tarihli bir araştırmada, karpuz ve bazı diğer su açısından zengin meyve ve sebzelerde bulunan tuz, mineraller ve doğal şekerlerin vücudun su ihtiyacını sudan daha fazla karşılıyor.

Göz Sağlığını Korur

Vücutta A vitamini haline dönüştürülen mükemmel bir beta-karoten kaynağı olan karpuz göz sağlığını korumaya yardımcı olur. A vitamini, likopen ile birlikte göz retinasında pigment üretmeye yardımcı olur ve maküler dejenerasyona, gece körlüğüne ve yaşlanmaya bağlı göz problemlerine karşı koruma sağlar. Ayrıca karpuz C vitamini, lutein ve zeaksantin içerir. Bunlarda çeşitli göz enfeksiyonlarının önlenmesi ve tedavisinde fayda sağlar.

Depresyonu Önler, Mutluluk Hormonu Salgılatır

Karpuzda bol miktarda B6  ve C Vitamini bulunur.  Beyin hücreleri arasında bağlantıyı sağlamaya yardımcı olan maddelere nörotransmitter denir. B6 vitamini işte bunlardan serotonin, dopamin ve birkaç başka nerotransmitterin üretiminde görev alır. Özellikle serotonin üretimini sağlaması çok önemlidir çünkü serotonin beyinde mutluluk duygusunu kontrol eden maddedir ve bu yüzden mutluluk hormonu olarak adlandırılır. Bu yüzden B6 vitamini depresyona faydalıdır. Ayrıca karpuz yüksek C vitamini içeriği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur. Serbest radikaller, bilişsel gerileme, sinirlilik ve depresyona sebep olmaktadırlar.

Kalp Sağlığını Korur

Karpuz potasyum ihtiva etmesi sayesinde kalp hastalıklarından korunmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda kandaki kolesterol ve toksinlerin atılmasını sağlayarak kalp ve damat sağlığının düzelmesini sağlar. Purdue Üniversitesi ve “University of Kentucky’den Journal of Nutritional Biochemistry”’de yayınlanan bir araştırmada da bu meyvenin içinde bulunan sitrulinin kalp ve damar sağlığını koruduğu tespit edilmiştir. Bunu yanında, karpuzda bulunan likopen, beta-karoten ve C vitamini, kolesterolü düşürmeye ve birçok kalp sorununu önlemeye yardımcı olur.

Kanserle Mücadele Eder

Karpuz kanserle mücadele eden, kişiyi kanserden koruyan en faydalı meyvelerdendir. Likopen; domates, karpuz ve greyfurt gibi bitkilere kırmızı renk veren karotenler sınıfından bir pigmenttir. Likopen, E vitamininden on kat güçlü bir antioksidandır. Serbest radikaller hücrelere ve DNA’ya zarar vererek kansere ve yaşlanmaya yol açarlar. Antioksidanlar ise serbest radikalleri etkisiz hale getirerek hücreleri koruyan faydalı bileşiklerdir. Çeşitli araştırma çalışmalarına göre karpuz gibi çeşitli besinlerde bulunan likopen, prostat, meme ve endometrium kanserlerinin yanı sıra akciğer ve kolon kanseri riskini azaltmada etkili rol oynar.

Enerjinizi Arttırır

Kronik yorgunluk hissi günümüz insanlarında sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Karpuz B1 ve B6 vitaminleri açısından zengindir. Halk arasında mutluluk hormonu olarakta bilinen dopamin hormonunun salgılanmasını arttırır. Enerji azlığı,yorgunluk ve bitkinlik duygusu bazı hormon ve kimyasalların vücut tarafından yeterli miktarda üretilmemesinden kaynaklanır. Karpuzda bulunan B1 ve B6 vitaminleri bu hormonların doğal olarak arttırılmasını sağlar. Ayrıca magnezyum, potasyum ve C vitamini bakımından zengin olan karpuz enerjinizinde artmasını sağlar.

Güçlü Bir Antioksidandır

Karpuz vücutta bulunan zararlı atıkları, serbes radikallerin atılmasını sağlayarak hem fiziksel sağlığınızı korur hem de ruh halinize de olumlu katkıda bulunur. Karpuz likopen, beta-karoten, lutein, zeaksantin ve kriptoksantin gibi vitamin C ve flavonoidlerin, antioksidanların doğal bir kaynağıdır. Bu antioksidanlar, vücudunuzu iltihap, romatizma, astım ve bağışıklık sistemini zayıflatan serbest radikallere karşı korurlar. Güneşin zararlı etkilerinin cilde vereceği zararları minumuma indirir bu sayede cilt yaşlanmalarını ve hastalıklarını önler.

Karpuzun Zararları Nelerdir?

  1. Karpuz gaz yapabilen meyvelerdendir.
  2. Karpuzun aşırı tüketimi kan basıncı seviyesinde ani düşüşe yol açabilir.
  3. Karpuz ishale yol açabilir.
  4. Gebelikte fazla miktarda karpuz tüketimi kan şeker düzeyini artırarak gestasyonel diyabete yol açar.
  5. Şeker içerdiğinden aşırı tüketimi kilo almaya sebep olabilir. 

Karpuzun faydalarıyla ilgili önemli bilgiler

  1. Karpuz; yaz döneminde artan terleme dolayısı ile vücuttan atılan sodyum ve potasyumu takviye eder
  2. Lif kaynağı olması sebebiyle bağırsak hareketlerini düzenler, dolayısı ile bağırsak sorunlarını en aza indirir.
  3. Erken yaşlanmayı önler
  4. Ereksiyon problemlerinde faydalıdır
  5. Hazımsızlığı önler
  6. Uyku problemlerinde etkilidir
  7. Kabızlığı önler

100 gr. Karpuzda Bulunan Vitamin Ve Mineraller Şunlardır;

  1. Porsiyon Miktarı: 100 g
  2. Kalori (kcal) 30
  3. Toplam yağ 0,2 g             
  4. Kolesterol 0 mg               
  5. Sodyum 1 mg   
  6. Potasyum 112 mg          
  7. Karbonhidrat 8 g             
  8. Diyet Lifi 0,4 g   
  9. Şeker 6 g            
  10. Protein 0,6 g     
  11. A Vitamini           569 IU    C Vitamini            8,1 mg
  12. Kalsiyum             7 mg      Demir                   0,2 mg
  13. D Vitamini           0 IU        B6 Vitamini             0 mg
  14. B12 vitamini        0 µg        Magnezyum          10 mg

Karpuz Diyeti İle Haftada 4 Kilo Zayıflatan Şok Diyet Listesi Tıklayınız 

Karpuzun Zararları Nelerdir, Karpuz Yemek Gaz Yaparmı? Tıklayınız

Karpuz Zayıflatırmı, Karpuz Yiyerek Kilo Verebilir miyim? Tıklayınız

Karpuz İshal Veya Kabızlık Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.