Kardeş Kıskançlığı ile İlgili Tavsiyeler

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Kardeş Kıskançlığı ile İlgili Tavsiyeler için yorumlar kapalı
  • 1.075 kez görüntülendi

Kardeş Kıskançlığı ile İlgili Tavsiyeler

Günümüzde aileler çalışma hayatının içinde oldukları için çok fazla çocuk dünyaya getirememektedirler. Evliliklerinin ilk yıllarında sahip oldukları bir çocukları ve akabinde yıllar sonra tekrar anne, baba olma özlemi ile yapılan ikinci çocuklar. Çalışan anne, babaların çocuk özlemleri genel olarak iki çocuğun üzerine çıkamamaktadır. İş hayatının içinde ki koşturmaca ailelerin çocuklarına ayırması gereken zamanı ellerinden almaktadır.Bunun sonucu olarak da ilk çocuklar her zaman için yalnız büyümek zorunda kalıyorlar. Kendilerine yaşça çok yakın bir kardeşleri olmadığı için tek çocuk duygusu ile büyümekteler.

Tek Çocuk mu ? İki Çocuk mu ?

Tek çocuk olmakta ilerleyen zamanlarda bazı handikapların doğmasına neden olmaktadır. İlk olarak tek çocuklar çok fazla paylaşma duygusunu bilmezler. Çünkü yaşadığı ortamda sürekli sevilen ve ilgi gösterilen tek varlık olarak sevgiyi paylaşamazlar. Bunun yanında evde ki tüm eşyalar, oyuncakları, annesi, babası yani her şey sadece ona aittir. İster istemez böyle bir egoya sahip olacaktır.

İki çocuk arasında ki zaman farkını açmanız sizi bu sorunlarla karşı karşıya bırakacaktır. Böyle durumlarda anne ve babaların son derece sabırlı ve çocuklarına karşı anlayışlı olmasında fayda bulunmaktadır. Anne ve babalar bu süreci iki ayrı döneme yayarak çocuğa alıştırmalıdırlar.

Hamilelik Döneminde Kardeş Kıskançlığı

Doğum öncesi yani hamile kaldığınız dönemdir. Hatta hamile kalmadan önce yeni bir çocuk yapma kararını aldığınız andan itibaren çocuğunuzu bu yeni duruma alıştırmalısınız. Çocuğunuza neler hissettiğinizi anlatın. Yeni bir kardeşin evlerinde daha güzel ve neşeli günlere yol açacağını anlatın. Bebek için alışverişe gittiğiniz zaman çocuğunuzun görüşlerine önem veriniz. Onun kardeşi için almayı arzuladığı şeyleri çok beğenmeseniz bile alın. Kardeşi için bir şeyler almayı, onunla bir şeyler paylaşma duygusunu bu şekilde aşılamış olursunuz.

Bir çocuğunun kardeşini kıskanmasının asıl nedeni Anneyi paylaşamamaktır. Bunu unutmadan ona yaklaşmanız çok önemlidir. Çünkü bir çocuk dünya üzerinde her şeyi paylaşabilir fakat annesini paylaşamaz. Çocuğunuza sizin sevginizde hiçbir şekilde eksilme olmayacağını anlatmalısınız. Hamilelik sürecinde çocuğunuzu ne kadar sakinleştirmeye çalışsanız da doğumla birlikte çocuk yepyeni bir duygu ile tanışacaktır. Bu duygu abi ya da abla olma duygusudur. Küçücük bedeni üzerinde artık bir sorumluluk duygusu yüklenmiştir. Bu sorumluluk duygusu çocukta bir bocalamaya mutlaka neden olacaktır. Hatta çok sakin bir çocuğun öfkeli bir hale dönüşmesi de sizi şaşırtmamalıdır.

Anneyi Kaybetme Korkusu

Çocuk asıl kaygısı olan ‘’Annemin sevgisini kaybedeceğim’’ kaygısı ile öfke nöbetleri yaşayacaktır. Çoğu zaman size ‘’beni artık seviyor musun? Onu mu beni mi daha çok seviyorsunuz?’’ gibi sorularla size gelecektir. Bu soruları yanıtlarken son derece sabırlı ve çocuğunuzu mutlu edecek şekilde cevap vermelisiniz. Onun sevgisinden asla eksilme olmadığını bıkmadan, usanmadan ona anlatmalısınız. Bazen sizin yeterli kalmadığınız noktalar olacaktır. O zaman da baba devreye girmelidir.

Mesela büyük çocuğu alıp gezmeye götürsün. Biz baş başa kalalım muhabbet edelim gibi sıcak, samimi bir söylemle, sizden ve kardeşinden biraz olsun uzaklaştırabilir. Bu uzaklaşmada da annesinin onu ne kadar çok sevdiğini, sevgisinde hiçbir şekilde azalma olmadığını anlatmalıdır. Bu şekilde babayla yapılan küçük kaçamak gezmeler, çocuğa çok iyi gelecektir. Eve dönerken de hadi kardeşine bir hediye alalım diyerekten onu oyuncak mağazasına sokun. Hem ona hem de kardeşine bir oyuncak alın. İkisinin de evde aynı olduğunu, birbirilerinden farkları olmadığını hissettirin.Bu süreçte çocuğunuza karşı ne kadar anlayışlı ve sabırlı olursanız, kısa bir zaman sonra iki kardeş arasında ki güzel birlikteliğin oluşmasına zemin hazırlamış olursunuz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.