Kararan Muz Yenir mi? Bilimsel Araştırma Sonuçları

  • Genel Sağlık
  • Kararan Muz Yenir mi? Bilimsel Araştırma Sonuçları için yorumlar kapalı
  • 848 kez görüntülendi

Kararmaya başlayan muzu çöpe atmadan önce, bu muzun size bildireceğimiz potansiyel beslenme yararlarını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Kabuğu kararmış muz, yeşil, sarı ve olgunlaşmamış muzdan daha fazla antioksidan içerir. İrritabl bağırsak ve fonksiyonel karın şişkinliği de dahil, sindirim rahatsızlıkları olan kişiler için de kararmış muzun sindirimi daha kolaydır.

Besin değerleri

Çok olgun, sarı veya yeşil muz, her çeşit muz, potasyum, vitamin B-6 ve lif açısından iyi bir kaynaktır. Muz, karardıkça antioksidan konsantrasyonu da artar. Antioksidanlar ise hastalığa neden olan inflamasyona karşı vücudu korumaya yardımcı olan çok önemli kimyasallardır.

Yüksek şeker

Çok olgunlaşmış muzda, dirençli nişasta neredeyse tamamen basit şekere dönüşmüştür. Kararmış muz yediğinizde, yeşil muz yemenizden daha hızlı kana karışır. Bu nedenle diyabet tip-2 hastalarına kahverengi benekli veya tamamen kahverengiye dönüşmüş muzlardan uzak durması önerilir, çünkü bu muzların şeker oranı çok artmıştır. Az olgunlaşmış muz, şekeri kesmeye çalışan kişiler için daha sağlıklıdır.

Sindirimi kolay

Kararmış muz, çoğunlukla basit şekerden oluştuğundan, sindirimi kolaydır. Irritabl bağırsak ve diğer sindirim rahatsızlıkları olan insanlar genelde kahverengi muzu kendileri için daha uygun bulurlar. Evdeki kahverengileşmeye başlamış muzu inceleyin, kötü kokuyorsa, küflüyse yahut tamamen kararmışsa, böyle muzu yemek doğru değildir.

Kanser üzerindeki etkisi

“Food Science and Technology Research” (Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırmaları) tıp dergisinde 2009 yılında yayımlanan makalede, Japon bilim adamları tarafından, sarı kabuğu üzerinde koyu lekeler, benekler bulunan tamamen olgun muzun, Tumor Necrosis Factor olarak bilinen bir madde üretmeye başladığı, bu maddenin kansere neden olanlar da dahil anormal hücreleri yok ettiği tespit edilmiştir. Kabuğu kararmış muz kanseri tedavi edemez, fakat bunu tüketmek bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olabilir. Üzerinde kahverengi benekler bulunan sarı muzun, beyaz kan hücrelerinin özelliğini artırmakta, kabuğu yeşil olan muzdan 8 kat daha etkili olduğu, her gün yarım muz yemenin bağışıklığı güçlendirdiği bildirilmiştir. Bu makale boyunca bahsettiğimiz muz çeşidi, yukarıdaki görselde olduğu gibi kabuğu sarı olup üzerinde kahverengi benekler olan kararmaya başlamış muzdur, yoksa bir muzun tamamı karardıysa bunu yemek doğru olmayabilir.

Muz Nasıl Saklanır, Nasıl Muhafaza Edilir? 8 Uzman Önerisi Tıklayınız

Muz Kilo Aldırır mı, Muz Kaç Kalori? Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız

Muz Gaz Yapar mı, Şişkinliğe Neden Olur mu? Tıklayınız

Muz Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Muz Reçeli İçin 2 Tarif Resimli Anlatım Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.