Karaciğerin Görevleri ve Özellikleri

  • Genel Sağlık
  • Karaciğerin Görevleri ve Özellikleri için yorumlar kapalı
  • 937 kez görüntülendi

Karaciğerin Görevleri ve Özellikleri

Karaciğer vücudumuzdaki organlar içerisinde en önemlilerinden biridir. Aslında karaciğerin sadece görevlerini bile sayfalarca anlatabiliriz ama bu konuda kısaca karaciğer hakkında bilgiler vereceğiz. Ayrıca karaciğer hastalıkları ile alakalı konularada benzer yazılardan ya da arama kutusunu kullanarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Karaciğer vücudumuz için hayati önemi olan birçok alanda görev alır. Karaciğer büyüklük olarak, vücutta en büyük organ olma özelliğine sahiptir.

Karaciğerin bir kısmının alınması karaciğerin görevlerini yerine getirmesine engel teşkil etmez. Karaciğerin kendini onarma ve yenileyebilme gibi özellikleri vardır. Karaciğerde hafif sorunlar meydana geldiğinde dahi karaciğer çoğu görevini yerine getirir ve sağlıklı bir hayat yaşamamızı sağlar. Karaciğer ciddi ve büyük bir problem çıktığında ya da karaciğerin büyük bir bölümü zarar gördüğünde, görevlerini yerine getiremez.

Karaciğer, yediğimiz yiyeceklerin vücut tarafından kullanılabilir hale gelmesini sağlar. Bunu yaparken, sindirim sisteminden gelen kan içindeki karmaşık molekülleri parçalayarak kullanılabilir veya depolanabilir moleküller haline getirir. Daha sonra faydalı olanları tekrar kan yoluyla diğer hücrelere gönderir. Zararlı olanları ise, birkaç işlemden geçirerek böbreklere yollar ve oradan da süzülerek üre halinde vücuttan atılmalarını sağlar.

Karaciğerin asıl görevi kan yoluyla aldığı besin maddelerini işlemek olduğu için, yapısının kanı muhafaza etmeye uygun olması gereklidir. Nitekim karaciğer de süngerimsi bir yapıya sahiptir. Hatta insan vücudundaki toplam kanın 800-900 gramı, her zaman karaciğer tarafından emilmiş durumdadır. Bu nedenle ağırlaşan organın vücut içindeki özel konumu da, diğer organlara zarar vermeyeceği ve görevlerini yapabileceği şekilde ayarlanmıştır.

Karaciğerin diğer görev ve özelliklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz.

– Protein, yağ ve karbonhidratları metabolize eder, böylelikle enerji ve besin maddesi temin eder.
– Glikojen formunda yakıt depolar. Glikojen, özellikle beyin fonksiyonları için önemlidir ve “hızlı enerji” sağlar.
– İlaçları metabolize eder ve alkolü parçalar.
– Vitamin, mineral ve şekerleri depolar.
– Kanı süzer, zararlı kimyasalların ve bakterilerin defedilmesine yardım eder.
– Yağların parçalanmasını sağlamak için safra oluşturur.
– Bedenin pıhtılaşma kabiliyetini düzene sokar.
– Yağ stoklarının taşınmasını yönetir.
– Yağda çözünen vitaminlerin (A, E, D, K) emilimine ve depolanmasına yardım eder, demir depolar.
– Ekstra kan depolar, bu kan ihtiyaç halinde hızla salınabilir.
– Serum proteinlerini oluşturur. Bu proteinler sıvı dengesini sağlar, östrojen gibi hormonlar ve diğer maddeler için taşıyıcı görevi görür.
– Elektrolit ve su dengesini korumaya yardım eder.
– Gamma globülin gibi bağışıklık sisteminde görev yapan maddeleri oluşturur.
– Cinsiyet hormonlarının seviyelerini düzenler: Östrojen ve testosteron üretirken fazla cinsiyet hormonlarını parçalayıp atar.

Bu yazı karaciğerin görevi, karaciğerin bölümleri, karaciğerin yapısı görevleri nelerdir, karaciğer nasıl çalışır, karaciğer ne işe yarar, karaciğer ne yapar nerede, karaciğerin faydaları özellikleri görevi hastalıkları korunması konusunda yazılmıştır.

karaciğer nasıl çalışır, karacierin grevleri, karaciğer özellikleri, karaciger nerede, karaciğer spor yaparken nasıl çalışır, karaciğer çalışması ve görevleri, karaciğerin faydaları, karaciger nasil hizli calisir, vücudumuzdaki karaciğerin faydaları, karaciğer nasıl çalışır eödev

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.