Karaciğer Yağlanması İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri !
Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde biriken yağ anlamına gelir. Karaciğerde yağ olması normal, ancak yağın yüzde 5 ila 10’u yağlı karaciğer hastalığı olarak düşünülebilir. Karaciğerde yağ birikimi, iltihaplanma ve farklı rahatsızlık belirtilerine sebep olur ve vücudu savunmasız hale getirir.
Karaciğer yağlanması hastalığının iki sebebi vardır: Alkol kaynaklı olan yağlı karaciğerin arkasındaki ana neden aşırı alkol tüketimi. Karaciğerde, alkolle ilgisi olmayan nedenlerle yağ birikir.
Aşırı alkol tüketimi dışında, yağlı karaciğer hastalığı için risk faktörleri, yüksek kan kolesterolü, yüksek tansiyon, obezite, Tip 2 diyabet, viral hepatit, hızlı kilo kaybı ve yetersiz beslenme sayılabilir.
Genel olarak, karaciğer yağlanması hastalığı olan insanlarda özellikle belirtiler yoktur. Bununla birlikte, bazı insanlar karın rahatsızlığı, yorgunluk, iştahsızlığı, genel hoşnutsuz olma hissi ve bazı rahatsızlıklar yaşayabilir. Bu nedenle, herhangi bir tedaviye başlamadan önce doğru tanı konması önemlidir.
Karaciğer yağlanması hastalığı için etkili bir tedavi mevcut değildir. Genellikle basit yaşam tarzı değişiklikleri, diyet değişiklikleri ve evde uygulayabileceğiniz basit uygulamalarn ile tedavi edilebilir.
Karaciğer yağlanması hastalığı için evde uygulayabileceğiniz basit tedavi yöntemleri ise ;
1. Limon
Limon yüksek miktarda C vitamini içerir, karaciğerin glutatyon adı verilen enzimleri üretmesine yardımcı olan bir antioksidandır. Glutathione, toksinleri etkisiz hale getirir; bu nedenle limon , detoksifikasyonla karaciğere yardımcı olur .Ayrıca yayınlanan bir araştırmada, limonda bulunan ve naringenin adı verilen bir bileşiğin karaciğerdeki iltihaplanmayı azalttığı keşfedildi.
Yarım limonun suyunu bir bardak suya sıkın. Birkaç hafta boyunca günde 2 veya 3 kez için çok faydalı olacaktır.
2.Yeşil Çay
Yüksek yoğunluklu kateşinli yeşil çay, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığından muzdarip hastalarda karaciğer fonksiyonlarını ve yağ infiltrasyonunu geliştirir. Yeşil çay, karaciğerde depolanan yağ miktarını bloke etmeye yardımcı olur ve karaciğer fonksiyonunu geliştirir. Ayrıca, yeşil çay düzenli olarak alınması vücut ağırlığı ve yağ yüzdesini azaltır . Yağlı karaciğer hastalığından kurtulmak ve karaciğerinizi korumak için her gün 3-4 bardak yeşil çay için. Ayrıca yeşil çay, sıvı ve kapsüllerde ekstrakt olarak da bulunur. Fakat takviye almadan önce doktorunuza danışın.
3. Zerdeçal
Değerli antioksidanlarla dolu zerdeçal yağlı karaciğer hastalığına karşı etkili bir başka ev ilacıdır. Bir araştırmaya göre, zerdeçal yağlı karaciğer hastalığını önlemeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Zerdeçal vücudun yağları sindirme yeteneğini geliştirdiği için karaciğerde birikmez. Aynı zamanda karaciğer detoksifikasyon sürecine de yardımcı olur.
¼ çay kaşığı zerdeçal tozu 1-2 bardak suyla karıştırın ve kaynatın. Birkaç hafta boyunca günde iki kez iç.
Ayrıca yarım çay kaşığı zerdeçal tozunu bir bardak sıcak sütle karıştırıp günde bir kez içebilirsiniz.
Zerdeçal takviyelerini kapsül olarak alabilirsiniz. Durumunuz için uygun dozu belirlemek için doktorunuzla konuşun.
4.Elma Sirkesi
Elma sirkesi yağlı karaciğer hastalığının tedavisinde en iyi yollardan biridir. Karaciğerde ve çevresinde biriken yağdan kurtulmanıza yardımcı olur ve kilo kaybını teşvik eder. Üstelik, sağlıklı karaciğer fonksiyonlarını ve karaciğer iltihaplarını azaltır.
Çorbanın 1 çorba kaşığı çiğ, filtrelenmemiş elma sirkesi, bir bardak ılık suya ekleyin.
İsteğe bağlı olarak bir kaşık bal ekleyin.
Yemeklerden önce günde 2 kez için. Bu tedaviyi birkaç ay takip edin.
5.Hint Bektaşi Üzümü ( Amla )
Amla olarak da bilinen Hint bektaşi üzümü, yağlı karaciğer hastalığına faydası olan bir meyvedir. Yüksek antioksidan C vitamini içeriği, karaciğerin optimal seviyelerde tutulmasına yardımcı olur. Ayrıca karaciğerden zararlı toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olur. Dahası, amla, yüksek kan kolestrolü , yüksek tansiyon veya diyabetli insanlar için iyidir . Her gün 3-4 ham amla yiyebilir ya da yemeklerinize bu meyve dahil edebilirsiniz.Alternatif olarak, bir çay kaşığı amla tozunu bir bardak ılık suyla karıştırın ve günde iki kez içebilirsiniz.
6.Meyan kökü
Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı gibi karaciğer sorunlarını tedavi etmek için meyan kökü kullanabilirsiniz. Fitoterapi araştırmasına göre, meyan kökü ekstresi, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığında ALT (alanin aminotransferaz) ve AST (aspartat aminotransferaz) enzimlerinin transaminaz aktivitelerini azaltmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda ağır metaller ve toksinler nedeniyle karaciğer hasarını önler .
Bir fincan sıcak suya yarım çay kaşığı meyan kökü ekleyin. 5 ila 10 dakika kadar demleyin. Süzün biraz bal ekleyin ve günde 2 kez bu çayı için.
Alternatif olarak, 1 çorba kaşığı meyan kökü tozunu ve 2 çay kaşığı bal ile karıştırın ve bunu birkaç hafta boyunca günde bir kez yapın.
Meyan kökü kullanmadan önce belirli kan basıncını, diyabet ve kortikosteroid ilaçlarına müdahele edebileceğinden doktorunuza danışınız.
7.Karahindiba
Karahindiba güçlü bir karaciğer toniği olarak çalışır, bu nedenle yağlı karaciğer hastalığını tedavi etmek için kullanılabilir. Karaciğerde birikmiş yağların detoksifikasyona ve metabolize edilmesine yardımcı olur ve uygun karaciğer fonksiyonunu teşvik eder.
Ayrıca, araştırmalarda arahindiba yaprağı ekstraktının obezite ile ilişkili nonalkolik yağlı karaciğer hastalığının önlenmesi ve tedavisinde yardımcı olduğu bulundu.Bir fincan sıcak suya 1 çay kaşığı kurutulmuş karahindiba kökü ekleyin. 5 ila 10 dakika boyunca demlendirin,süzün ve biraz bal ekleyip için. Birkaç hafta boyunca her gün bu bitki çayından 3 bardak içilir.
Ayrıca, taze karahindiba yapraklarını salatalara ekleyebilir veya pişmiş karahindiba yapraklarını yiyebilirsiniz.
Not: Eğer diyabetik veya hamile iseniz bu bitkiyi kullanmayın.
8. Diyet Değişiklikleri
Karaciğer fonksiyonlarınızı iyileştirmek ve yağlı karaciğer hastalığını tedavi etmek için meyveler, sebzeler, tahıllar ve sağlıklı yağlardan zengin sağlıklı bitki temelli bir diyet uygulayın. Her çeşit yüksek fruktoz mısır şurubu kullanmaktan kaçının. Beyaz unlu gıdaları yemeyin, ve tahıl ürünlerini diyetinize ekleyin.
Yağlı balık, balık yağı, keten tohumu, ceviz ve tofu gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdaları tüketin.
Brokoli, lahana, Brüksel lahanası gibi detoks ve karaciğer tamiri için faydalı gıdaları yiyin. Pişirirken sebzelerinizi az pişirerek besin değerlerini muhafaza edin.
Elma, yaban mersini vb. lif açısından zengin meyveleri yiyin. Bununla birlikte, meyvelerin çoğunda şeker oranı yüksek olduğu için fazla meyve yemeyin.
Baharatlı ve kızarmış gıdalardan ve yağlı etlerden kaçının. Diyetinize daha fazla bitki bazlı gıdalar ekleyin.
9.Papaya
Ayurveda’ya göre hem papaya meyvesi hem de tohumları yağlı karaciğer hastalığında etkili tedavilerdendir. Üstelik, papaya, yağlı karaciğer hastalığının ana nedenlerinden biri olan beslenme yağlarını hızlı bir şekilde yakmaya yardımcı olur.5 ila 6 kurutulmuş papaya tohumunu öğütün ve 1 çorba kaşığı taze limon suyu ile karıştırın. Bunu 1 ay boyunca günde 2 kez alınız. Her gün bir kez bal ile karıştırılmış olgun papaya yiyin. Ayrıca papaya salatasını diyetinize ekleyin.
10.Egzersiz Yapınız
Düzenli fiziksel egzersiz, yağlı karaciğer hastalığının tedavisinde yardımcı olabilir. Düzenli bir egzersiz programı, dengeli bir vücut ağırlığının yanı sıra obezite ile mücadelede yardımcı olacaktır. Metabolizma hızınızı da artıracak ve uygun karaciğer fonksiyonunu sürdürmeye yardımcı olacaktır. Her gün en az 30 dakika egzersiz yapın. Egzersiz yapmaya yeni başlıyorsanız, düşük etkili bir egzersiz ile başlayın ve yavaş yavaş yüksek etkili egzersizleri dahil edin. Egzersiz yapmaya bir uzman rehberliği altında başlamak en iyisidir.
Tempolu yürüme, koşu ve aerobik, karaciğeriniz için özellikle çok iyi. Yüzme, bisiklet ve diğer rekreasyonel sporlar da faydalıdır.
Ayrıca ;
Aşırı kiloluysanız, kademeli ve sürekli kilo kaybı için gerekli adımları atın . Hızlı kilo kaybı (haftada 4 veya daha fazla kilo kaybediyor) karaciğer için zararlı olabilir.
Doymuş yağlarda ve lif bakımından yüksek olan dengeli bir diyetle beslenin.
Şeker tüketimini en aza indirin ve kızarmış yiyecek alımını azaltın.
Alkol kullanmayı tamamen bırakın.
Diyabetikseniz kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmaya çalışın.
Kolestrol ve trigliseridlerinizi sağlıklı seviyelerde tutmak için gerekli tüm önlemleri alın.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.