Karaciğer (İnsan Anatomisi): Karaciğer Fonksiyonu, Koşulları, Testleri ve Tedavileri

  • Genel Sağlık
  • Karaciğer (İnsan Anatomisi): Karaciğer Fonksiyonu, Koşulları, Testleri ve Tedavileri için yorumlar kapalı
  • 2.011 kez görüntülendi

Karaciğer (İnsan Anatomisi): Karaciğer Fonksiyonu, Koşulları, Testleri ve Tedavileri

Karaciğerinizi, karnınızın sağ kısmına sıkışmış, etli, büyük bir vücut parçası olarak düşünün. En fazla 3 kilo ağırlığında, lastik benzeri bir yapıya ve kahverengimsi kırmızı bir renge sahiptir. Tamamen örten göğüs kafesi tarafından korunuyor ve bizi karaciğere dokunamıyor.

Karaciğeriniz iki büyük bölüme ayrılır ve bunlar sol ve sağ loblar olarak bilinir. Karaciğerinizin tam altına sokulmuş safra keseniz ve bağırsaklarınızın ve pankreasınızın bazı kısımları. Karaciğeriniz, bu hayati organlarla birlikte, vücudunuzun besinleri besinlerden emmesine yardımcı olur, ayrıca onu sindirir ve sağlıklı bir şekilde işler.

Karaciğere verilen asıl sorumluluk, tüm vücudunuz boyunca akmadan önce, sindirim sisteminizden atılan kanı filtrelemektir. Karaciğer ayrıca, aldığınız tüm ilaçları, toksinlerin ve kimyasalların detoksifikasyonunu metabolize etmekten de sorumludur. Ve bu işleri yaparken, karaciğer bağırsağınıza ve ardından safra kesenize doğru gönderilen safrayı oluşturur. Karaciğer ayrıca çeşitli vücut fonksiyonları için hayati öneme sahip protein üretir, örneğin kanın pıhtılaşması.

Karaciğer Koşulları

Aşağıda, karaciğerinizi saldırabilen ve çok fazla ağrıya neden olabilecek bazı rahatsızlıklar listelenmiştir. İşte, bir göz atın:

1. Siroz

Karaciğerinizi zayıflatan hasar çok uzun bir süre görülmez ve tedavi edilmezse, kalıcı hale gelen korkunç skarlara neden olur ve siroz olarak bilinen korkunç bir karaciğer rahatsızlığı şeklini alır. Bu, karaciğeri tamamen bozar ve işe yaramaz hale getirir.

2. Karaciğer Yetmezliği

Alkol yetmezliği, genetik hastalıklar ve enfeksiyonlar gibi madde kötüye kullanımı gibi karaciğer yetmezliğinin birkaç nedeni vardır.

3. Safra Taşı

Karaciğeriniz, safrayı karaciğerden boşaltan safra bağırsağına sıkışırsa karaciğeriniz korkunç bir enfeksiyon yakalayabilir. Bu, ciddi bir safra kanalı enfeksiyonu olan hepatite veya daha da kötüsü kolanjit olmasına neden olabilir.

4. Hepatit

Hepatit A, B ve C gibi enfeksiyonlar karaciğerinizde iltihaplanmalara neden olur ve bazen hepatit, şiddetli alkolizm, uyuşturucu kullanımı, obezite veya alerji gibi bulaşıcı olmayan nedenlerden kaynaklanır.

5. Ascites

Karaciğeriniz siroz geçirdiğinde, içindeki sıvıları sızdırmaya başlar ve bu sıvılar daha sonra mideye girerek doldurup ağırlaşmasına neden olur.

6. Karaciğer kanseri

Hepatoselüler karsinom, en yaygın karaciğer kanseri türüdür ve siroz varlığı tespit edildiğinde ortaya çıkma eğilimindedir.

7. Birincil sklerozan kolanjit

Bu son derece nadir görülen bir karaciğer hastalığıdır ve tıp bilimi nedenleri ve kökenleri hakkında çok fazla bilgi veremedi. Bu hastalık karaciğerdeki safra kanallarında ciddi izler ve iltihaplanmalara neden olur.

8. Hemokromatoz

Bu hastalıklar demirin karaciğerinize girmesine izin verir ve bu ciddi hasara neden olur. Ve sonra, demir vücudunuzun geri kalan kısmından geçer ve başka ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

9. Birincil biliyer siroz

Doktorlar gibi belirsiz kalan bir başka oldukça nadir karaciğer hastalığı, neyin sebep olduğu ve karaciğerinizde bulunan safra kanallarına nasıl zarar vereceği konusunda çok az şey bildiği için azdır. Karaciğerinizde temelde kalıcı izler olan siroz yaratır.

En Etkili Karaciğer Testleri

Aşağıda listelenen, karaciğerinizin işleyişinde yanlış bir şey tespit ettiğiniz anda yapmanız gereken testlerden bazılarıdır.

Kan Testleri

İşte karaciğer hasarını tespit etmeye yardımcı olan kan testleri:

1. Aspartat Aminotransferaz

AST, karaciğerinize olası herhangi bir hasarı bildiren bir testtir.

2. Alanin Aminotransferaz

Bir AST gibi yükselmiş bir ALT, alerji ve hepatit gibi çeşitli nedenlerin neden olduğu karaciğer hasarı veya enfeksiyon belirtilerini de tespit eder.

3. Alkalen fosfataz

Alkalen fosfataz, kemiklerinizde ve karaciğerinizde safra salgılayan hücrelerde bulunur. Karaciğerinizde yüksek seviyede alkalen fosfataz bulunduğunda, karaciğerinizden akan safranın engellendiği anlamına gelir.

4. Albümin

Albumin, vücudunuzda bulunan toplam protein içeriğinin yanında sayılan bir bileşendir. Karaciğer fonksiyonlarında olası herhangi bir hasar belirtisinin saptanmasına yardımcı olur.

5. Amonyak

Kanınızda bulunan yüksek miktarda amonyak, karaciğerinizin sağlıklı olmadığını ve fonksiyonlarında eksik olduğunu gösterir.

6. Bilirubin

Yüksek seviyelerde bilirubin tespit edilirse, rahatsız edici bir karaciğeri temsil ederler.

7. Hepatit A Muayenesi

Doktorunuz sizden hepatit A olduğundan şüpheleniyorsa, hepatit A’ya neden olan virüsü tespit etmenize yardımcı olacak antikorlarla birlikte bir karaciğer fonksiyon muayenesi alırsınız.

8. Hepatit B Muayenesi

Hepatit B virüsünü tespit etmek için doktor size antikor seviyelerinizi test ettirmenizi isteyecektir.

9. Hepatit C Muayenesi

Hepatit C virüsünü tespit etmek için doktor karaciğerinizin işleyişi ile birlikte kan testlerini inceleyecektir.

10. Karaciğer fonksiyon paneli

Bu test, karaciğerin işleyişini incelemeye yardımcı olur ve birkaç kan testinden oluşur.

11. Kısmi Tromboplastin Zamanı

Kanın pıhtılaşma belirtilerini tespit etmek için bir PTT yapılır.

12. Protrombin Zamanı

Vücudun doğru miktarda kan inceltici warfarin (Coumadin) alıp almadığını ve olası kan pıhtılaşması belirtilerini tespit edip etmediğini incelemek için bir PT yapılır.

Görüntüleme Testleri

Bunlar karaciğer hastalıklarını tespit etmek için yapılan görüntüleme testleridir:

1. BT taraması

Karnınız ve karaciğerinizdeki hasarın detaylı görüntüsünü almak ve karnınızdaki diğer organlarla birlikte bilgisayarlı tomografi veya BT taraması yapılır.

2. Karaciğer Biyopsisi

Bu, genellikle bir ultrason veya kan testi gibi başka bazı testler yapıldıktan sonra yapılır. Karaciğerinizi rahatsız eden sorunları tespit etmeye yardımcı olur.

3. Karaciğer ve Dalak taraması

Tümörler, apseler ve daha fazlası gibi çeşitli karaciğer hastalıklarının teşhisine yardımcı olmak için radyoaktif parçacıklar kullanan bir nükleer tarama.

4. Ultrason

Karnınızın ultrasonu, safra taşı problemleri, kanser ve siroz gibi çeşitli karaciğer koşullarının saptanmasına yardımcı olabilir.

Karaciğer Tedavileri

İşte karaciğer hastalıklarını iyileştirmek için doktorun önerdiği tedaviler:

1. Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi

ERCP, doktorların karaciğer hastalıklarını tespit etmesine, teşhis etmesine ve iyileştirmesine yardımcı olan bir tedavi yöntemidir. Kameraya sahip uzun, esnek bir tüp kullanır ve karnınızdaki karaciğer ve diğer organların görüntülerini elde etmenize yardımcı olan bazı araçlara sahiptir.

2. Karaciğer Nakli

Karaciğeriniz işlevlerini yerine getiremediğinde, karaciğer nakli gerektirir ve birkaç karaciğer rahatsızlığı için yapılabilir.

3. Parasentez

Assit geliştirdiğinizde karnınız şişmeye başlar ve karaciğeriniz görevlerini yerine getiremez. Size şiddetli ağrı ve rahatsızlığa neden olmaya başlar. Bu tedavi, karnınıza bir iğne sokulması ve biriken ve şişmeye neden olan tüm sıvının boşaltılmasını içerir.

4. Hepatit A tedavisi

Hepatit A ilaçla tedavi edilir ve zaman geçtikçe semptomları ortadan kalkar.

5. Hepatit B tedavisi

Durumunuz kronik ise, doktorunuz belirtileri ortadan kaldırmak için size antiviral ilaçlar reçete edecektir.

6. Hepatit C tedavisi

Hepatit C tedavisiniz hastalığınızın çeşitli yönlerine ve semptomlarına bağlı olacaktır.

Karaciğer kanseri için 7. Tedavi

Bazı durumlarda, doktorlar karaciğer nakli veya cerrahi rezeksiyon gerçekleştirir. Karaciğer kanserini ortadan kaldırmak çok zordur ve tedavi genellikle radyasyon ve kemoterapiden oluşur.

Karaciğerinizin sağlığında bir düşüş olduğunu belirten semptom ve bulgulara göz kulak olmamak önemlidir, çünkü gerçekten, korunma, sağlıklı kalmak ve sağlıklı yaşamak için en iyi yoldur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.