Kanserli Hastaların Beslenmesi

  • KANSER
  • Kanserli Hastaların Beslenmesi için yorumlar kapalı
  • 1.540 kez görüntülendi

Kanserli Hastaların Beslenmesi

Kanserli Hastaların Beslenmesi

Kanserli Kişilerin Beslenmeleri

Kanser Hastalığında Enerji ve Protein Gereksinimi

Beslenme ve kanserli hastanın doğrudan ilişkisi olduğu bilinen bir gerçektir. Kanserliler devamlı  kilo kaybedeler. Kilo kaybeden kanserliler günlük enerji ve protein ihtiyaçları normalden daha aza iner. Protein alımıyla tüm bedent potasyumunun, bütün vücut suyu ile ilişkili olduğukanıtlanmıştırr. Beden kilo kaybının yağ, su, yağsız vücut kütlesi, azot ve potasyumu yansıttığda  bilinmlidir.

Kanserli kişilerin % 50’sinde tat alma duygusunun değişikliğe uğradığı bilinmektedir. Böyle hastaların en az % 40’ının bir gıda  maddesini sevmediği ve  nefret ettiği de izlenmektedir.

Yapılan araştırmalarda  protein derecesi  içeren besinlerin  et, balık, tavuk gibi. hastalar tarafından sevilmediğ ive istenmediği gözlenmiştir. Bunların yerine alternatif olarak  yumurta ve peynir tercih edilmektedir.Kaloisi yüksek gıdalarda şekerlemeler, tatlılar gibi az tercih edilen az sevilenler arasındadır.

Çeşitli araştırmalarda tümör büyümesinde sadece bir başına  karbonhidrattan alınan  enerjinin,beslenme halini  etkilemediğini göstermiştir. Sadece bir  başına aminoasitler içinde aynı durum gözlenmiştir.

Kanser Tedavisinde Vitamin ve Minerallerin  Kullanılması

A Vitamini Ne İşe Yarar

a viatamini

Bu çağda ratinol ve analogları çeşitli kanserlerin tedbiren önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmalıdırlar. Anlatılmak  istenilen buna göre yapılan diyetle alınan vitaminlerdir. Sigaranın akciğer kanseri olma riskini çoğalttığı bilinmektedir. Kanser riskinin süt ve havuç tüketenlerde azaldığı görülür.

 Servikalin kanserin riskini düşürdüğü düşünülmektedir. Bazı kanserlerde folat kullanımının çoğaldığı bilinmektedir  ve bu hal vitaminin pürin ve primidin sentezindeki önemli rolü olduğu söylenmektedir. Tümörlü dokudaki büyüme normalden fazla olduğu için yetersizliğin büyümeyi geciktirebileceği tahmin edilmektedir.

Tiamin Ne İşe Yarar

Kanserli kişilerde tiamin yetersizliği şüphesii olduğunu ve bunun sitotosik ilaçlarla daha da arttığı bilinir. Bazı ilaçlarla birlikte vitamin verilmesi hastaların iyileşmeye cevap vermesini arttırmakta ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlamaktadır. Mesela 5-fluorouracil gibidir.

B12 Vitamini Ne İşe Yarar

B12 Vitamini

Folat yetersizliğinin tümör üzerinde oluşturduğu etki gibi B 12 vitamini analoglarının da tedavide kullanılabilecekleri öngörülmüştür. Akut B 12 Vitamini yetersizliği vitamin verileri

kullanılarak oluşmuş ve antineoplastik sonucuna ulaşılmıştır.

Mineraller Ne İşe Yarar

Vitaminler gibi minerallerinde kullanımları hala tartışma konusudur. Bazı minerallerin  verilmesi olumlu etki oluştururken, bazıminerallerse tümör-kanser gelişimini hızlandırmaktadır. Çinko bu minerallerden biridir. Çinko yetersizliği olan birçok  kanserli hastalara ameliyat sonrası çinko  mineralinin verilmesi sağlık durumunu olumlu etkilemiştir.

Diyetin Kuralları Ve Özel Gıdaları Ağızdan Alma

Yumuşak ve sulu besinler Az artık bırakan gıdalar Temel diyete bağlı olarak bazı Kimyasal olarak formüle edilmiş diyetler

Özel Beslenme Şekli:HiperalimentasyonTotal paranteral beslenmeTüp beslenme

C Vitamini, FolikAsit Etkisi

Kemik metastazlı kanserli kişilere  yüksek dozda C vitamini aldırılmasıyla hastaların kemik ağrılarının azaltılacağı söylenmektedirr. Ağrıların azalmasının C vitamininin tirozin metabolizmasındaki faaliyetinden dolayı olacağı tahmin edilmektedirr.Oral kontraseptik alan bayanlarda üç ay süreyle günde 10 mg folik asit

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.