Kanda Neu(Nötrofil) Nedir, Neu Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Demek?

  • Genel Sağlık
  • Kanda Neu(Nötrofil) Nedir, Neu Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Demek? için yorumlar kapalı
  • 958 kez görüntülendi

Nötrofiller, bağışıklık sistemimizde bakterilere ve vücudumuza giren diğer organizmalara karşı savaşan hücrelerdir. Nötrofiller bir akyuvar hücresi türüdür. Kemik iliği tarafından üretilir. Kanla birlikte enfeksiyon alanlarına taşınırlar ve mikroorganizmaları öldürmek için kimyasallar salarlar. Nötrofil sayısı farklı sağlık durumlarına göre çok düşük ya da çok yüksek olabilir. Normal nötrofil sayısı 1500 civarındadır. Nötrofil sayısı düştüğünde kişi hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelir. Bu durum kemoterapi veya radyasyon tedavisinden sonra, ilik veya kan naklinden sonra da gelişebilir. Fakat zaman içinde, yeni kan hücreleri oluşacağı için nötrofil sayısında artış beklenir. 

Kanda nötrofil düşüklüğü nedir, nedenleri nelerdir?

500’den az nötrofil düşük sayılır. Birçok farklı unsur nötrofil sayısının düşmesine neden olur. Bu durumda bu hastalığa nötropeni denir.

  1. B12 veya Folik Asit eksikliği
  2. Ciddi bakteriyel enfeksiyonlar
  3. Aşırı kansızlık
  4. Prelösemi ve Lösemi: Lösemi bir kanser türüdür. Kandaki akyuvar sayısı normalin üstüne çıkar. Prelösemi; nötrofil sayısında düşüş olmasına rağmen tam gelişmiş kanser oluşmamasıdır.
  5. Otoimmün Hastalıklar: Bu, vücudun antinötrofiller oluşturup asıl yararlı nötrofillere zarar vermesi durumudur. Yani bağışıklık sistemimiz kendisiyle savaşır. Buna örnek Lupus hastalığıdır.
  6. Dalak Büyümesi(Hiperslenizm): Bu durumda dalakta anormal bir büyüme ve akyuvarlarda artış görülür. Dalak, enfeksiyonları önlemeyi ve yaşlı alyuvarların parçalanmasını sağlar.
  7. Felty Sendromu: Bu sendrom bir grup anormal hücre değişimlerine neden olur ve genellikle eklem iltihabı da buna eşlik eder.
  8. Kardiyopulmoner Bypass: Bu işlem kalpteki kanın aort damarına yönlendirilmesidir. Düşük nötrofil sayısına neden olabilir. 
  9. Diyaliz: Diyaliz, böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirir. Düşük nötrofil sayısını tetikleyebilir.
  10. İlaç Etkileri: Kusma, psikoz, alerji gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar nötrofil sayısında düşüşe neden olur.

Nötrofil düşüklüğü tedavisi

  1. Akyuvar sayılarının takibi
  2. Antibiyotikler
  3. Granülosit Nakli: Granülositler çok çekirdekli bir akyuvar çeşididir. Bu nakil sistemdeki nötrofil sayısını arttırır.
  4. Kortikosteroid Tedavisi: Glukokortoid ve mineralokortoid olmak üzere iki tür hormon vardır. Böbrek üstü bezlerinde üretilir. Nötrofil sağlığı için önem taşır.
  5. Intravenöz Immunglobulin: Bağışıklık sistemine bağlı nötropeni tedavisinde kullanılır. 

Nötrofil yüksekliği nedir, neden olur?

8000 üzeri nötrofil sayısı nötrofil yüksekliği olarak kabul edilir.

  1. Aşırı Stres
  2. Ani Bakteriyel Enfeksiyon
  3. Böbrek Yetmezliği
  4. Ketoasidoz: Vücudun asit ve zehirler üretmesiyle oluşur. Bu durum kronikse, nötrofil seviyesinin yükselmesine neden olur. 
  5. Gebelik Toksemisi: Bu hastalık nadiren görülmesine rağmen ciddidir. Hamile kadınlarda, gebeliğin yarısında hafif ya da ciddi kasılmalar olur. Ani kan basıncı yükselmesi, idrarda yüksek protein ve ödem de görülür.
  6. Kanser
  7. Hemolitik Anemi: Bu durumda alyuvarlar olması gerekenden önce parçalanırlar. 
  8. Polisitemia vera: Kırmızı kan hücrelerinde artışa neden olur. Sebebi bilinmemektedir.
  9. Miyelodisplastik Sendromu: Vücudun anormal bölgelerinde kemik iliğinin büyümesine neden olur.
  10. İlaç Etkileri: Bazı ilaçlar nötrofil sayısında ani artışa neden olur.

Nötrofil (Neu) Yüksekliği Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri Tıklayınız

Nötropeni, Nötrofil Düşüklüğü Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.