Kanda Ferritin Nasıl Düşürülür, Hangi Doktora Gidilir?

  • Genel Sağlık
  • Kanda Ferritin Nasıl Düşürülür, Hangi Doktora Gidilir? için yorumlar kapalı
  • 1.715 kez görüntülendi

Demir, vücudun normal çalışması için çok önemli bir mineraldir. Vücuda oksijen taşınmasında görevlidir, ayrıca oksijeni enerjiye dönüştürür. Ferritin ise demir ile bağlantılı ve hem hücre içi hem de hücre dışı vazifeleri olan,kanda bulunan bir proteindir. Ferritinin işlevi demir depolamak ve demiri kontrollü bir şekilde serbest bırakmaktır. Yetişkin erkek için normal ferritin sayısı 30-300 ng / mL’ kadınlarda ise 15-200 ng / mL olmalıdır. Ferritin seviyesi kan testi ile belirlenir. Kanda normalin üstünde ferritin olmasına,ferritin yüksekliği denir. Enfeksiyonel hastalıklardan karaciğer hastalıklarına kadar pek çok nedenden dolayı ferritin seviyesinde yükselme görülebilir.

Normal ferritin değerleri

Yetişkin erkekler için 12 ila 300 ng / mL

Yetişkin dişiler için 10 ila 150 ng / mL

Yenidoğanlarda 25 ila 200 ng / mL

1 aylıkken 200 ila 600 ng / mL

2-5 aylıkken 50 ila 200 ng / mL

6 ila 15 yaş arası çocuklar için 7 ila 142 ng / mL

Ferritin yüksekliğinin nedenleri

Genetik yatkınlık, vücuttaki ferritin yüksekliğinin temel nedenidir. Bununla birlikte, birçok genetik olmayan faktörden dolayı da ferritin yükselmesi meydana gelebilir. Yüksek ferritin düzeylerinin genetik olmayan nedenleri şunları içerir:

Hepatit

İltihabik hastalıklar

Alkolik karaciğer hastalığı (Aşırı miktarda alkol tüketimi ile ortaya çıkan karaciğer hasarı)

Kan hastalıkları

Kronik hepatit

Aşırı demir alımı

Kronik kan nakli tedavisi

Alyuvar aktarımı

Karaciğer hastalığı

Megaloblastik anemi

Hodgkin lenfoma

Hemolitik anemi

Hemokromatozis

Porfiria hastalığı (cilt ve sinir sistemini etkileyen enzim eksikliğine bağlı bir bozukluk)  

Lösemi 

Tip 2 diyabet 

Hipertiroidi  

Romatoid artrit gibi kronik enflamatuar hastalıklar

Ferritin yüksekliği belirtileri

  1. Ciltte kararma
  2. Letarji (uykuya benzer derin bir uyuşukluk hali)
  3. Yorgunluk, halsizlik
  4. Karın ağrısı
  5. Cinsel performans düşüklüğü
  6. Kalp damar hastalığı sorunları
  7. Göğüs ağrısı
  8. Eklem ağrısı
  9. Kalp çarpıntısı
  10. Güçsüzlük
  11. Nedeni bilinmeyen kilo kaybı

Ferritin nasıl düşürülür?

Ferritin yüksekliğinden muzdaripseniz en kısa sürede bir Dahiliye doktoruna başvurmalısınız. Doktor size çeşitli testler uygulayacak, ferritin yüksekliğinin nedenini teşhis edip gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.

Demir alımını sınırlı tutun

Demir, kandaki ferritin düzeylerini belirleyen temel bileşendir. Kişiye yüksek ferritin seviyesi teşhisi konulduğunda, ferritin düzeylerini kontrol altına alıp daha da fazla artmasını önleyecek bazı şeyler yapmalıdır. Demir, günlük olarak tükettiğimiz gıdalarda bol miktarda bulunur. Ferritin düzeylerini düşürmek, demir alımını kontrol etmek için, demirden zengin gıdalardan kaçının. Demir miktarının yüksek olduğu gıdalardan bazıları şunlardır; yeşil yapraklı sebzeler, mısır, karpuz, brokoli, patates, fasulye türleri, kuruyemişler, kahverengi pirinç, kepekli ekmek, yulaf ezmesi, tahıllar, et ürünleri, süt ve süt ürünleri.

Uygun tıbbi müdahale

Ferritin yüksekliği teşhisi konulan kişiler mutlaka tıbbi yardım alarak gerekirse ilaç desteği ile ferritin oranlarını normal miktara düşürtmelidir. Ferritin tedavisinde kullanılan ilaçlar ayrıca vücuttaki fazla demirin atılımasına da yardımcı olurlar. Yüksek ferritin seviyesine sahip insanlar,vitamin takviyeleri ile mineral takviyelerinden ve demir içeren vitamin haplardan da uzak durmalıdır.

İlaç kullanımı

EDTA veya desferrioksamin gibi ilaçlar, fazla miktardaki demirin vücuttan atılması için kullanılır. Doktorunuz bu ilaçları önerirse, talimatlara uyulmaması takdirde zehirleme yapabileceklerinden dikkatli kullanılmalıdır.

Kan bağışı

Kan bağışı, ferritin miktarını düşürmenin kolay ve etkili yöntemlerindendir. Dartmouth-Hitchcock Norris Cotton Medical Center Dartmouth-Hitchcock Norris Cotton Tıp Merkezi’ne göre, belli miktarda kan vücuttan tahliye edildiğinde, bu durum kandaki demir içeriğini ve ferritin seviyesini de düşürür.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.