Kan Pıhtılaşması Nedir Nedenleri Tedavisi
Çok kişinin merak ettiği kan pıhtılaşması hakkında a’dan z’ya bilgi veren bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Kan pıhtılaşmasının nedenlerinden tedavisine kadar birçok sorunun cevabı bu yazıda mevcut.
Kan Pıhtılaşması
Yaralanma, ezilme, kesik gibi herhangi nedenlerle vücutta baş gösteren kanama durumlarında kanın akış hızın önlemek için vücut sisteminin ortaya koyduğu savunma biçimlerinin hepsine birden pıhtılaşma denir. Kan pıhtılaşmasının gerçekleşmediği durumlarda en ufak kanama durumlarının bile önü alınamaz ve kişi kan kaybından yaşamını yitirebilir.
Kan Pıhtılaşması Nedenleri
Trombosit çeşidi olan trombin adlı madde kanın pıhtılaşmasını sağlamaya yarayan bir protein formudur. Trombin vücudun ihtiyacı oranında üretilmektedir. Trombin kanama durumlarında suda bir çözelti oluşturmayacak forma evrilir. Bu durum da kanın durdurulması yönündeki bir adımdır. Yeni oluşan ve kanın pıhtılaşmasına yarayan bu maddeye Fibronojen adı verilmektedir. Fibronojen pıhtılaşma pratiklerini arttırarak kanın durağan hale gelmesine izin verir ve yarada tampon uygulanana dek zaman kazanılmasını sağlar. Bu proteinin dış çeperlerinde yapışkan özellikli maddeler bulunmaktadır. Bu yapışma özelliği sayesinde pıhtılaşma zincirleme bir hal alır ve yaranın etkin olmadığı bölgelerdeki kan da yara kısmını tutmaya yarar. Yaranın yüzeyinde ise pıhtılaşma bir ağ gibi yayılarak vücutta kalan kanın dışarı çıkmasını engeller.
Kan Pıhtılaşması Belirtileri
Yaralanma durumlarında duyulan acı sinir sisteminin çalışmasının bir sonucudur. Sinir sisteminin pıhtılaşma disiplinini harekete geçirmesi uzun sürmez ve bu iletişim vücudun kan miktarının korunmasına yardımcı olur. Bu şekilde yara mümkün olan en kısa sürede onarılmaya çalışılır. Kan pıhtılaşması sadece kan akışının gerçekleştiği yaralarda değil bir ezilme durumunda vücudun içerisinde de gerçekleşir. Ezilen bölgenin ezikliği sonucu oluşan kızarıklık ya da morluk deri altındaki kılcal damarların parçalanmasının bir sonucudur. Bu parçalanma sonucu iç kanama meydana gelir ve eğer pıhtılaşma yeterlilik sağlayamaz ise iç kanamalar hayati önem taşırlar.
Kan Pıhtılaşması Hastalığı
Kan pıhtılaşması oranı ve yeterliliği her kişide farklı oranlarda gerçekleşmektedir. Bir hastanın kan pıhtılaşma seyri hakkında bilgi edinmek ameliyat öncesi için gereklidir. Bunun için doktorlar hastanın ameliyat işlemine geçmeden önce hastadan bir miktar kan alırlar. Bu alınan kan bazı testlere tabi tutularak kanın donma süresi hesaplanır. Çünkü bazı hastaların kanı çarçabuk pıhtılaşmaz ve ameliyat sırasında kanı durdurmak için gösterilen çabalar da yeterli sonucu vermeyebilir.
Gebelikte Kan Pıhtılaşması
Kan pıhtılaşmasının yeteri kadar veya hiç gerçekleşmediği hastalar mevcuttur. Kan pıhtılaşması hakkında sıkıntı çeken kişilerin hayatları zorluklarla geçer. Bu kişiler hemen hemen hayatlarının her döneminde yara ve kesiklere karşı aşırı duyarlı bir hale gelirler. Bu hastalığa sahip kişilere hemofili teşhisi koyulur ve bu yönde tedavi uygulanır.
Bitkisel Tedavi: K vitamini, kanın pıhtılaşması için önemli olan protrombinin yapımında görevli olan bir vitamin olduğu için, kanın pıhtı üretmesini sağlar. Hayvansal ve bitkisel besinlerin birçoğu K vitaminini ihtiva etmektedir. Bunların başında ise, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve balıklar yer almaktadır.
Bu yazı kan pıhtılaşması nasıl olur, kan pıhtılaşması ne demek, kan pıhtılaşmasının nedenleri, kan pıhtılaşmasının diğer adı zararları, kan pıhtılaşmasına ne iyi gelir nasıl geçer, kan pıhtılaşması bitkisel tedavi çözüm iyi gelen şifalı bitkiler konusunda yazılmıştır.
kan pıhtılaşması nasıl gecer, kan pıhtılaşmasına ne iyi gelir, kan pıhtılaşmasının zararları, kan pihtilasmasi belirtileri, kan pıhtılaşmasının nedenleri, kan pıhtısı nasıl erir, kan pıhtılaşmasına bitkisel çözüm, kan pihtilasmasinin belirtileri, kan pıhtısı nasıl geçer, kan pıhtılaşması nedir
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.