Kalsiyum Faydaları, Kalsiyum İçeren Besinler, Görevleri

  • ALTERNATİFTIP
  • Kalsiyum Faydaları, Kalsiyum İçeren Besinler, Görevleri için yorumlar kapalı
  • 1.057 kez görüntülendi

Kalsiyum Faydaları, Kalsiyum İçeren Besinler, Görevleri

Uzmanların her zaman için insanları bilgilendirmek için ellerinden geleni yaptıkları önemli bir konu olan kalsiyum eksikliği özellikle gelişme çağındaki çocuklar için çok önemlidir. Kemik ve dişlerin gelişiminde çok önemli rol oynayan bu minerallar insan bedeninde en çok yer alan mineraldir ve bu sebeple eksikliği hemen belli olmaktadır. Hekimler genellikle hamile bayanlara veya bebeklere gerek görüldüğü takdirde kalsiyum takviyesi yapmaktadırlar. İnsan bedeninde yer alan kalsiyumun %99’u kemik ve dişlerde yer almaktadır.

Kalan %1’lik kısım ise kan pıhtılaşmasını sağlayan, eklemleri yapılandıran, kalp atışlarını düzenleyen ve sinir sisteminin onarılmasını sağlamakta olan özel dokuların içinde yer almaktadır. Vücut içinde çok önemli bir işlevi olan ve her zaman için takip altında olması gereken bu özel mineraller genellikle süt ve süt ürünlerinde yer aldığı için bebeklik yaşlarından itibaren bu tarz besinlere ağırlık vermek gerekmektedir.

Kalsiyumun Faydaları Nelerdir?

Diş ve kemik yapısı için son derece önemli olan kalsiyum özellikle sağlam kemik yapıları için çok önemlidir. Büyüme çağında yeteri kadar kalsiyum almış olan kişiler hem çok güçlü kemiklere hem de çok sağlıklı dişlere sahip olabilmektedirler. Bu konu hakkında yapılan araştırmalar özellikle erken diş çürümelerinin ve kemik ağrılarının temelinde aslında kalsiyum yetersizliğinin olduğunu ortaya koymuştur. Bu sebeple uzmanlar özellikle anne babalara çocuklarının bakımında bu konuya önem vermelerini önermektedirler. İnsanların kalsiyum mineraline olan ihtiyaçları daha anne karnında başlar.

Bu sebeple ihtiyaç olan kalsiyum tamamen annenin bedeninden karşılanır. Eğer anne bu mineral bakımından yetersiz ise o zaman kanında bebeğin sağlığına zararı olan maddelerin miktarı çoğalacaktır. Bu da bebeğin sağlıksız bir şekilde olmasına hatta hayatı boyunca bu durumun sonuçlarını görmesine neden olacaktır. Kadın doğum uzmanlarının sürekli olarak hamile olan bayanlara kalsiyum takviyesi yaptırmalarının da nedeni budur.

Yapılan araştırmalar göre anneler kanlarında yeteri kadar kalsiyum taşımadıkları takdirde kandaki kurşun miktarı artmaktadır. Bu maddenin insan bedeni için ne kadar zararlı olduğunu bilen kişiler özellikle bebeklere ne kadar ciddi zararlar vereceklerini de bilmektedirler. Bundan dolayı hamilelik döneminde kalsiyum alımı ve bu minerale karşı daha bilinçli olunması gerekmektedir.

Kalsiyumun Görevi

Kalsiyum insan bedeni içinde çok ciddi görevleri olan ve hem kemik hem de diş yapısı için hayati önemi olan bir mineraldir. Gerek genetik olarak gerek yiyeceklerden gerekse yapılacak ilaç takviyeleri ile istenen düzeye getirilebilmekte olan bu minerallerin tek görevleri kemik yapısını güçlendirmek değildir. Aynı zamanda kalp sağlığı, kanın pıhtılaşması, kemik erimesinin engellenmesi ve sindirim sisteminin düzenlenmesi gibi görevleri olması bu minerallerin her zaman için en önemli ve en kritik bileşenlerden biri olmasına neden olmaktadır.

Anne adayları özellikle hamileliğin ilk gününden itibaren bebeklerini daha iyi besleyebilmek için kendilerine daha iyi bakmalı ve kalsiyum alımına gerekli önemi vermelidirler. Bu sebeple hekimlerin yapacakları uyarılara kesinlikle kulak vermeli ve gerekli tedbirleri zamanında olmalıdırlar.

Kalsiyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Kalsiyum eksikliği olan kişiler genellikle kemiklerinde veya dişlerinde meydana gelen zayıflamalar ile bunun farkına varabilirler. Bu tarz bir sorun yaşayan insanlar zaman kaybetmeden doktorlardan yardım almalı ve yapılacak olan özel ölçümler ile bedenlerindeki kalsiyum miktarının yeterli olup olmadığını tespit etmelidirler.

Özellikle ilerleyen yaşlarda telafisi çok daha zor olan bu durum kemik erimesine veya eklem yerlerinin çalışamamasına kadar varan çok ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Halen insanların çok bilinçsiz olduğu bu konu çok küçük yaşlardan itibaren kazanılacak olan bilinçle sorun olmaktan çıkabilmektedir. Kişlerin hangi yiyecekleri tüketmeleri gerektiği veya kalsiyum eksikliği olduğunu düşündüklerinde neler yapmaları gerektiği hakkında bilgi sahibi olmaları her zaman için bu sorunu kısa zaman içinde yenebilmelerine olanak tanıyacaktır.

Kas kasılmaları, kas ağrıları, kalp çarpıntısı, tırnakta görülen kırılmalar, uyku sorunları, eklem ağrıları, diş çürükleri veya diş eti problemleri de her zaman için insanların sahip oldukları kalsiyum miktarının yeterli olmadığı hakkında dikkate almaları gereken belirtilerdir.

Kalsiyum İçeren Besinler Nelerdir?

İnsanların günlük kalsiyum ihtiyaçları ortalama olarak 800 – 1200 mg’dır. Bu rakam kesinlikle 1500 mg geçmemelidir. Bu miktarı nasıl alacaklarını bilmeyen kişiler kesinlikle titiz bir araştırma yapmalı ve beslenme alışkanlıklarını buna göre değiştirmelidirler. Özellikle süt ve süt ürünlerinde çok yoğun bir şekilde bulunabilmekte olan kalsiyum minerali en çokta gelişme çağında olan çocuklar için önemlidir.

Bu önemli mineral süt ürünleri, brokoli, kara lahana, tere, roka, pekmez, bamya, badem, incir, balık, ıspanak veya barbunya gibi herkesin kolay bir şekilde temin edebildiği ve lezzet bakımından da her damak tadına hitap edebilmekte olan yiyeceklerde bulunabilmektedir. Tüm bu yiyecekleri sürekli olarak tüketmelerine rağmen yine de kalsiyum eksikliği sorunu ile boğuşan kişiler en kısa zamanda doktorların kapılarını çalmalı ve konu ile alakalı olan yardım almalıdırlar. Bu durumda olan kişiler genellikle doktorların kendilerine verdikleri ilaç takviyeleri ile ihtiyaç duydukları oranda kalsiyumu alabilmektedirler.

İnsan bedeninde her yaşta çok önemli görevleri olan ve her zaman tam olarak alınması gereken kalsiyum minerali hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Kimi zaman gerekenden çok daha fazla kalsiyum alınabilmekte ve bu durum ilk anda insanları rahatsızlık etmemektedir. Ancak kişiler sürekli olarak ihtiyaçlarından daha fazla kalsiyum alırlarsa bu ilerleyen yaşlarda böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bu sebeple aşırıya kaçmadan günlük ortalama miktarları almak insan sağlığı için en doğru karar olacaktır.

Kalsiyum Eksikliğinde Risk Nedir?

Kalsiyum eksikliğinde çok ciddi riskler yoktur ancak kimi zaman bazı rahatsızlıklara sahip olan kişiler bu durumda tehlike altına girebilmektedirler. Menopoz döneminde olan bayanlar, vejeteryan kişiler, laktoz intoleransı olan kişiler ve adetleri düzensiz olan bayanlar için kalsiyum eksikliği diğer insanlar göre çok daha riskli bir durum oluşturabilmektedir. Bu sebeple bu kişiler her zaman için sahip oldukları kalsiyum miktarını takip altına almalı ve sürekli olarak uzmanların gözetiminde olmaya özen göstermelidirler.

Günlük alımların doğru miktarlarda yapmaları gereken bu kişiler mutlaka doğru beslenmeli ve gerekirse ilaçlarını düzenli olarak kullanmalıdırlar. Halsizlik, yorgunluk, eklem yeri ağrıları veya buna benzer durumları sık sık yaşayan kişilerde kalsiyum eksikliği ihtimali çok yüksek olduğu için dikkatli olup zamanında önlem almak gerekebilmektedir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.