Kalp Spazmı Nedir, Neden Olur, Nasıl Olur, Nasıl Anlaşılır?

  • Genel Sağlık
  • Kalp Spazmı Nedir, Neden Olur, Nasıl Olur, Nasıl Anlaşılır? için yorumlar kapalı
  • 812 kez görüntülendi

Kalp Spazmı Nedir, Neden Olur, Nasıl Olur, Nasıl Anlaşılır?

Kalp spazmı koroner arterlerde (kalbi besleyen damarlardan) birinin geçici ve ani olarak daralmasıdır. Kalp spazmı, kalp damarındaki kan akışını yavaşlatır veya durdurur. Kalbin bir parçası, kanın taşıdığı oksijenden mahrum kalır. Koroner arter spazmı ve anjina olarak da bilinen kalp spazmı kalp atardamarları içindeki kaslardaki ani kasılması sonucu ortaya çıkar. Bu durumda arterlerde daralma meydana geldiğinden, kalbinize kan akışı önlenmiş olur, kalbe gelen kan miktarı azalır. Koroner arter spazmı koroner arter kasılması şeklinde de adlandırılabilir.

Kalp spazmı neden olur?

Kalp spazmına, kalp kasına giden kan akımının azalmasıyla meydana gelir. Kalp kasının fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için kan tarafından getirilen oksijene ihtiyacı vardır. Yüksek kan basıncı yani tansiyon yükselmesi ve yüksek kolesterol, kalp spazmına yol açan en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Uzmanlar sigara içme alışkanlığı, yoğun stres, yüksek tansiyon ve yüksek kolestrol gibi durumların kalp spazmını tetiklediği görüşündedirler. Kalp spazmı genelde sigara içme alışkanlığı olan, yüksek kolestrol veya yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerde meydana gelir. Kalp spazmı ayrıca hiç nedensiz de ortaya çıkabilir. Kalp spazmını tetikleyen durumlar şunlardır;

  1. Duygusal stres
  2. Soğuğa maruz kalmaz
  3. Kan damarlarının daralmasına neden olan ilaçlar (vazokonstriksiyon)
  4. Amfetamin ve kokain gibi uyarıcı ilaçlar
  5. Sigara içme alışkanlığı
  6. Migren
  7. Koroner arter spazmının damar tıkanıklığı olan kişilerde de ortaya çıkabilir. Bu durum damarlarda plaka birikip, kan akışını engelleyebilir.
  8. Kokain kullanımı ve sigara kalpteki atardamarlarda şiddetli spazmlara yol açabilir. Bu durum kalbin gerektiğinden çok çalışmasına neden olur. Birçok kişide, kalp spazmı (sigara, diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi) kalp sağlığını etkileyen risk faktörleri olmaksızın da ortaya çıkabilir.

Kalp spazmı belirtileri

Kalp spazmı hiç bir belirti vermeden veya göğüs ağrısı, anjin gibi semptomlara da yol açabilir. Anjin bir çeşit göğüs ağrısıdır ve kalp spazmının ana belirtilerinden biridir. Spazm uzun sürerse, bu durum kalp krizine bile neden olabilir. Kalp spazmının diğer belirtileri şunlardır;

  1. Göğüs ağrısı ya da göğüs bölgesinde rahatsızlık
  2. Göğüs ağrısına eşlik eden kol, boyun, çene, omuz veya sırt ağrısı
  3. Halsizlik
  4. Nefes darlığı
  5. Terlemek
  6. Baş dönmesi
  7. Mide bulantısı
  8. Damarlarda plak birikmesi

Kalp spazmı nasıl teşhis edilir?

  1. Koroner anjiyografi
  2. EKG
  3. Ekokardiyografi gibi testlerle kalp spazmı teşhis edilebilir.

Kalp spazmı nasıl tedavi edilir?

Kalp spazmı rahatsızlığınız varsa, Kalp ve Damar Cerrahisi doktoruna başvurmalısınız. Doktor size EKG (elektrokardiyogram) ve efor testi uygular. Test sonuçlarına göre teşhis gerçekleşir. Kalp spazmının neden olduğu hastalıkları tedavi etmek için doktorlar koroner anjiyogram, anjiyoplasti ya da ameliyat ile tedavi yöntemlerini uygular.

İlaçlar ile tedavi edilebilir; İlaçlar, birincil tedavi için doktorunuz aşağıdaki ilaçların kullanılmasını önerebilir. Nitrogliserin. Bu ilaç, zaten başlamış olan spazm ağrının hafiflemesine yardımcı olur.

Kalsiyum kanal blokerleri. Bu ilaç da spazmları önlemeye yardımcı olabilir. Doktorunuz uygun görürse, uzun etkili nitratlar denilen ilaçlar ile kalsiyum kanal blokerlerini birlikte kullanmanızı da tavsiye edebilir. Kalp spazmı için kesinlikle doktorunuza sormadan ilaç kullanmayın.

Yaşam değişiklikleri ile kalp spazmı riski azaltılabilir;

  1. Sigara alkolden uzak durmak
  2. Diyabet, yüksek kolestrol, yüksek kan basıncı gibi hastalıkların ihmal edilmeden tedavi edilmesi
  3. Yağlı, kızarmış, işlenmiş gıdalardan kaçınıp, sağlıklı beslenme
  4. Kilo sorununuz varsa zayıflayıp ideal kilonuza dönün.
  5. Her gün düzenli olarak yürüyün ve doktorunuzun onayladığı sporları yapın.
  6. Sigaradan uzak durun.
  7. Stresli ortamlarda bulunmayın, stresten kaçının.
  8. Yağlı, tuzlu, kızarmış yiyecekler tüketmeyin. Bol sebze ve meyveden oluşan sağlıklı bir şekilde besinin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.