Kalp Sağlığı İle İlgili Doğru Sanılan 5 Yanlış

  • KARDİYOLOJİ
  • Kalp Sağlığı İle İlgili Doğru Sanılan 5 Yanlış için yorumlar kapalı
  • 1.156 kez görüntülendi

Kalp Sağlığı İle İlgili Doğru Sanılan 5 Yanlış

Kalp Sağlığı

Zinde ve iyi bir yaşam için kalp sağlığın korunması ve dikkat edilmesi gerekmektedir.Kalp sağlığı hakkında pek çok yanlış inanç vardır. Kalp hastaları öncelikle hastaneye giderek kontrollerini yapmalıdır. Hastalar güvenli bir şekilde egzersiz yapmak ve egzersizden en iyi şekilde yararlanmak için doktorlarına egzersiz programına danışarak başlamalıdır. Birçok kalp hastalığı özellikle koroner arter hastalığı, kalp kasının güçlenmesinde ve kapasitesini arttırmada egzersiz yapmakta önemli avantajlara sahiptir. Bununla birlikte ileri kalp yetmezliği, kalp kapak hastalığı ve şiddetli ritim bozukluklarında egzersizden kaçınılmalıdır. Hastanın göğüs kafesi açılırsa kalp ameliyatı hastanın altı hafta sırtüstü pozisyonda yatması gerekir.

Kalp Krizini Etkileyen Faktörler

Kalp krizi kalp kasını besleyen koroner damarların tıkanması ile meydana gelir. Haftada en az 5 gün özellikle gündüz yürüyüşüyle ​​günde 30 dakika aerobik egzersizin koroner arter hastalığının riskini yarıya indirdiği ve kilo vermesine yardımcı olduğunu bu sayede yaşam kalitesini ve ömrünü uzattığı bilinmektedir. Gençlerde kalp krizi ve ani kardiyak arrest yetişkinlerden daha nadir olmakla birlikte sonuçlar daha dramatik olabilir. Bu nedenle ani kardiyak ölümleri olan ailelerde 50 yaş altı gençlerin düzenli kardiyolojik muayene yaptırmaları gerekir.

Sigara Kalp Krizini Doğrudan Etkiliyor

Son yıllarda artan sigara, sedanter yaşam, obezite ve sağlıksız beslenme gibi risk faktörleri gençlerde kalp krizi geçirme riskini artırmıştır. Ailenin kardiyovasküler hastalığın varlığının kalp hastalığı riskini ikiye katladığı bilinmektedir. Bununla birlikte ailede kalp rahatsızlığı olmamasına rağmen sigara içimi, şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol, obezite ve sedatif yaşam tarzı gibi diğer risk faktörleri kalp riskini artırır. Ancak genetik yatkınlık ilk kez ortaya çıkabilir. Kardiyovasküler hastalıklar, risk faktörleri, obezite ve diyabet nedeniyle yeterince kontrol edilemediğinden kadınların sıklığında azalma eğiliminde değildir. Buna ek olarak kalp krizleri kadınlarda erkeklerden daha ölümcüldür. Sigara içenlerin sigara içmeyenlere oranla 2-5 kat daha fazla kalp hastalığı riski vardır ve bu kalp krizlerini yaşayan kişilerin yarısı sigarayı bırakır. Bu nedenle sigaranın tüm kalp krizi risk faktörlerinin en kötüsüdür. Yapılan araştırmalarda kalp krizi riskinin içilen sigara sayısı ile doğru orantılı olarak arttığı gösteriyor.

Bir önceki makalemiz olan Kalbe iyi Gelen 5 Önemli Tavsiye başlıklı yazımızıda okumanızı öneririz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.