Kalp : Kalp Koşulları, Tıbbi Testler ve Tedaviler

  • KARDİYOLOJİ
  • Kalp : Kalp Koşulları, Tıbbi Testler ve Tedaviler için yorumlar kapalı
  • 1.649 kez görüntülendi

Kalp : Kalp Koşulları, Tıbbi Testler ve Tedaviler

Kalbiniz kaslı bir organdır, yumruğunuza sığacak büyüklüktedir. Göğüs kemiğinizin hemen arkasında, sol tarafa yerleştirilmiş. Kalbiniz, vücudunuzdaki temel damarlardan ve arterlerden oluşan bir ağ yoluyla vücudunuzdan akan kanın pompalanmasından oluşan kardiyovasküler sistemi çalıştırmaktan sorumludur .

Kalbin dört odası

Damarlar sağ atriyumunuza kan sağlar ve sağ atriyum onu ​​sağ ventriküle gönderir, bu da onu akciğerlerinize pompalar. Akciğerlerde, kan oksijenlenir ve akciğerler daha sonra damarlardan sol atriyuma geri gönderilir, bu daha sonra tekrar sol ventriküle pompalar ve tekrar döngüyü devam ettirmek için tekrar akciğerlere doğru gönderir.

Sol ventrikül, kalbin en güçlü odasıdır ve tüm vücut organlarınıza oksijenli kan pompalamaktan sorumludur. Kan basıncı seviyemizi yükselten ve düşüren sol ventrikülün hızlı kasılmalarıdır.



Koroner arterler kalbin tüm bölgelerinde dolaşır ve kalp kaslarınızı oksijenli kanla zenginleştirir. Kalbinizde ayrıca, kalbinizde uzanan bir sinir dokusu ağı vardır ve gevşeme ve kasılma mekanizmalarını kontrol eden karmaşık sinyaller üretmekle sorumludur. Kalbiniz perikard olarak bilinen bir kese benzeri kapakla çevrilidir.

Kalp İşlevi

1. Aritmi

Dusitmi olarak da bilinen bu hastalık bazı durumlarda iyi huylu, diğerlerinde ise fatalistik olabilir. Temel olarak, kalbinizde yer alan elektriksel darbelerdeki farklılıklardan kaynaklanan anormal kalp atışı ve ritmi ifade eder.

2. Atriyal fibrilasyon

Bu en yaygın aritmi türlerinden biridir ve atitinizde yürütülen tuhaf elektriksel darbeler nedeniyle kalp ritminiz düzensizleştiğinde gerçekleşir.

3. Konjestif kalp yetmezliği

Konjestif kalp yetmezliğinin en sık görülen belirtileri bacağınızdaki şişliği ve sürekli nefes darlığı hissetmenizi içerir. Kalbiniz anormal derecede zayıfladığında veya anormal derecede sertleşince oluşur ve artık vücudunuzdan etkili bir şekilde kan pompalayamaz.

4. Kardiyomiyopati

Kalbin vücuda etkili bir şekilde kan pompalama yeteneğini zayıflatan bir başka hastalık. Kalp kaslarınızı bozar, anormal şekilde yapışmasına, çok kalın veya çok büyük olmasına neden olabilir.

5. Kalp durması

Bu, ani bir spazmdır ve kalbinizi tamamen çalışabilir kılar. Kalbinizi tamamen kapatılmış olarak hayal edin.

6. Koroner arter hastalığı

Günlük diyetiniz yüksek oranda kolesterol içeriyorsa, atardamarlarınızı tıkayacak ve zamanla daralmalarına neden olacaktır. Şimdi, arterler kanı kalbinize vermekle sorumlu olduğu için, daraldıklarında, kanın kalbinize girmesini engelleyebilecek bir kan pıhtısı gelişme riskini artırır. Bu tıkanma sonunda kalp krizine yol açar.

7. Endokardit

Bu rahatsızlığa genellikle kalp kapakçıklarınızdaki şiddetli bir enfeksiyon neden olur ve kalp kapakçıklarında ya da kalbinizin iç kısmındaki iltihabın yayılmasına neden olur.

8. Kalp kapağı hastalığı

Dört çeşit kalp kapağı hastalığı vardır ve her biri ağır ve zararlıdır. Bir kalp kapağı hastalığı kontrolden fazla çıktığında, konjestif kalp yetmezliğine yol açar.

9. kalp üfürüm

Bu hastalık bazı durumlarda iyi huylu olabilir ve bazılarında kalp yetmezliğine yol açabilir. Temelde kalp atışlarınızla karışan anormal bir ses ve sadece steteskop yardımı ile duyulabilir.

10. Mitral kapak prolapsusu

Mitral kapak arkaya doğru zorlandığında bir prolapsus ortaya çıkar ve kan bu kapak içinden geçmeye başlar.

11. Miyokard enfarktüsü

Bu kalp krizi türlerinden biridir ve bir koroner arter tıkandığında meydana gelir. Çok aniden meydana gelir, kalp kasının bir kısmı geçer ve kalp tamamen oksijenden mahrum kalır ve ölmesine neden olur.

12. Miyokardit

Miyokardit, kalp kası iltihabına neden olan şiddetli bir enfeksiyon nedeniyle oluşur.

13. Perikardit

Kalbiniz perikard olarak bilinen bir kese benzeri astarla kaplıdır. Perikardit, perikardda iltihap olduğunda oluşur ve buna otoimmün hastalık, böbrek yetmezliği veya viral bir enfeksiyon neden olabilir.

14. Perikardiyal efüzyon

Bu hastalık perikardit nedeniyle oluşur ve sıvının perikardiyumu ve nihayetinde kalbi doldurmasına neden olur.

15. Pulmoner emboli

Bu hastalık damarlarınızda dolaşan küçük bir kan pıhtısı olarak gelişir ve kalpten akciğerlere kadar uzanır.

16. Kararlı angina pektoris

Bu rahatsızlık, koroner arterleriniz daralırken ortaya çıkar ve şiddetli göğüs ağrılarıyla birlikte her egzersiz yaptığınızda büyük bir rahatsızlığa neden olur. Dar koroner arterler, düzgün çalışmasını sağlamak için oksijenli kanın kalbe gitmesini engelleyen tıkanmalara neden oldu. Belirtiler ölümcül değildir ve uygun şekilde dinlenir ve özen gösterirseniz iyileştirilebilir.

17. Kararsız angina pektoris

Genellikle kalp durması veya kalp krizi ile takip edilen ciddi bir acil durum. Kalp ritminizin ciddi bir anormal hızda atmasına neden olabilir ve göğsünüzdeki ağrı her geçen saniyede daha da kötüleşmeye meyillidir.

Kalp Testleri ve Tıbbi Muayene

1. Kardiyak stres muayenesi

Kalp, ilaçların veya egzersiz makinelerinin, örneğin bir koşu bandının yardımıyla uyarılır ve kanı maksimum kabiliyetine ve kapasitesine pompalayabildiği güce geri döner. Koroner arter hastalığı olan hastaları taramaya yardımcı olur.

2. Kardiyak kateterizasyon

Bu, doktorların koroner arterlerde mevcut herhangi bir tıkanmanın X-ışını görüntüsünü elde etmek için kullandıkları diğer olası hasarlarla birlikte kullandıkları bir testtir. Bu test kalpte cerrahi işlemler yapmak için hayati öneme sahiptir, örneğin stentleme gibi. Kasık içinde mevcut olan femoral arterin içine koroner arterlere gittiği yere bir kateter sokularak yapılır.

3. Ekokardiyogram

Daha yaygın olarak kalbin ultrasonu olarak bilinen kalp kapakçığı veya kalp kasları ile ilgili sorunların tam olarak ve doğrudan incelenmesi ve kan pompalama kabiliyeti için ekokardiyogram gereklidir.

4. Elektrokardiyogram (EKG veya EKG)

Bunlar birkaç kalp rahatsızlığını teşhis etmek için hayati öneme sahiptir ve kalp içinde gerçekleşen elektriksel faaliyetler hakkında hayati bilgiler sağlar.

5. Olay izleyicisi

Seyrek rastlanan aritmiyi teşhis etmek için, doktor temelde kalbin elektrik ritimlerini kaydeden portatif bir cihaz olan olay monitörü ile bir test yapacaktır. Semptomlar başladığında bağlanabilir ve elektrikli kalp atışlarıyla yarışabilir.

6. Holter monitörü

Aritmi tanısı koymak için doktor, yaklaşık 24 saatlik bir süre boyunca kalbin elektrik ritimlerini kaydeden taşınabilir bir kalp monitörü olan Holter monitörü yardımıyla bir test yapacaktır.

Kalp tedavileri

1. AED

Kalp durması sırasında kalp ritimlerini incelemek için otomatik bir harici defibrilatör kullanılır ve canlandırılması gerekirse kalbe elektrik çarpması göndermek için de kullanılabilir.

2. Anjiyoplasti

Bir daralma kateterizasyonu sırasında bir stent sırasında uygulanan ve daralmadıklarından ve tıkanmalara neden olmadıklarından emin olmak için kalplerin içine bir stent yerleştirilir. Cerrah, daraltılmış veya tıkalı koroner arteri, atardamar içine bir balon şişirerek açmaya zorlar.

3. Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri

ACE inhibitörleri kan basıncı seviyelerini kontrol eden ve özellikle konjestif kalp yetmezliğinin başlamasından veya kalp krizinden sonra kalbi iyileştiren ilaçlardır.

4. Antiaritmik ilaçlar

Kalp atışının elektrik ritmini ve hızını düzenlemeye ve kontrol etmeye yardımcı olan birkaç ilaç vardır. Bunlar, çeşitli aritmi vakalarının riskini önlemek veya iyileştirmek için tavsiye edilir.

5. Aspirin

Kan pıhtılarının atardamarların içinde ortaya çıkmasını önlemek için kullanılan güçlü bir ilaçtır ve kalp krizi geçirirken veya sonrasında alınacak en iyi ilaçtır.

6. Beta blokerler

Beta-blokerleri, örneğin aritmi ve kalp yetmezliği gibi birçok kalp rahatsızlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Kalp üzerine uygulanan baskıyı azaltmaya ve kalp atış hızınızı düşürmeye çalışıyorlar.

7. Clopidogrel (Plavix)

Stent yapan kişiler için son derece gerekli bir ilaçtır, çünkü klopidogrel, trombositlerin birbirine yapışmasını ve kan pıhtılarının şeklini almasını önleyerek pıhtılaşmayı önleyen güçlü bir ilaçtır.

8. Koroner arter stenti

Kalp kateterizasyonu sırasında uygulanan ve daha sık göğüs ağrısı olarak bilinen kalp krizini ve iyileşme anjinini önleme ile birlikte kan akışında iyileşme sağlar. Tıkanmayı açmak için daralmış koroner arter içine geniş bir metal stent yerleştirilerek gerçekleştirilir.

9. Diüretikler

Su hapları olarak da bilinir, bunlar idrar yapma dahil çeşitli yollarla sıvının vücudunuzdan boşaltılmasını sağlar. Bu, kan hacminizin kalınlığında bir azalma meydana getirerek kalp yetmezliği belirtilerini azaltır.

10. Egzersiz rejimi

Sayısız kalp rahatsızlığını önlemek ve kalbinizi sağlıklı tutmak için uygun ve kapsamlı bir egzersiz rejimi hayati ve önemlidir. Bununla birlikte, ciddi bir kalp rahatsızlığından muzdaripseniz, durumunuza en uygun egzersiz veya spor rejimi hakkında doktorunuza danışmanız gerekir.

11. İmplante edilebilir kardiyoverter defibrilatör

Hasta ölümcül aritmi riski altındaysa ICD gerçekleşir. Kalbin içine kardiyoverter defibrilatörü yerleştirerek, cerrahi işlem gerektiren bir prosedür uygulayarak iletkendir ve kalbi canlandırmak için elektrik çarpması sağlamak için de kullanılabilir.

12. Lipid düşürücü ajanlar

Kalp krizi riskini artıran bir tür kolesterol olan lipid ve kalp krizlerini önlemek için lipid düşürücü ilaçlar kullanılarak statinler azalır.

13. Perkütan koroner girişim

Bir anjiyoplasti doktor tarafından önerildiği gibi perkütan bir transluminal koroner anjiyoplasti (PTCA) veya bir PCI olabilir.

14. Kalp Pili

Kalp atışını düzenlemek ve geliştirmek için kalbe elektriksel sinyaller veren bir cihaz. Kalp atış hızı ve ritmini dengelemek ve düzenlemek için kalbin içine yerleştirilir.

15. Tromboliz

Bunlar, kalp krizine neden olabilecek bir kan pıhtısını eritmek için kullanılan ilaçları içeren enjeksiyonlardır. Bunlar sadece stentlemenin artık bir seçenek olmadığı durumlarda kullanılırlar ve o kadar güçlüdürler ki Pıhtılaşma Avı ilacı olarak adlandırılırlar.

Unutmayın, sağlıklı bir kalbi korumanın en iyi yolu, sağlıklı ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, karbonhidratlara kolayca gitmek ve kolesterol seviyenizi her zaman düşürmek için etkili önlemler almaktır.

Günlük bir egzersiz rejimini takip ettiğinizden emin olun, çünkü kalbinizi sağlıklı ve zinde tutmak için en iyi yoldur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.