Farkında olun ya da olmayın; muhtemelen hayatınızda birçok kez kakao yağı yemişsinizdir, artı cildinize de uygulamış olabilirsiniz. Kakao yağı, bazen de theobroma yağı olarak bilinen, kakao çekirdeğinden özütlenen doğal ve eriyebilen bir yağdır. Çikolata yapmak için kullanılan yağ kaynağıdır ve canlandırıcı, ağızda eriyen, ipeksi bir his vermesinden sorumludur.

Ayrıca, çiğ shea yağı veya hindistancevizi yağı gibi cilt için sağlıklı diğer yağ asit kaynaklarına benzer olarak kakao yağı da; doğal, kuru, hassas ciltleri iyileştirmek için mükemmeldir. Gerçek kakao yağı tamamen yenilebilir; tadı hafiftir ve koyu çikolataya benzer bir kokuya sahiptir. Ayrıca cilt losyonları, dudak parlatıcıları, dudak balmları ve diğer güzellik losyonlarında sıkça kullanılır.

 

Kakao Yağı Nedir?

Kakao çekirdeği, Orta ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde bulunur ve yüzlerce yıldır Mezoamerica ve Karayipler gibi yerlerde doğal cilt nemlendiricileri yapmak için hasat edilir. Kakao yağı, hafif bir kokuya, yumuşak bir dokuya ve nem verme özelliğine sahip olduğundan, günümüzde her tür ticari güzellik ürününde kullanılan çok popüler bir madde halindedir.

Kakao yağının bir diğer şaşırtıcı özelliği: Kakao çekirdeği, yüksek miktarda antioksidan bir gıdadır ve önemli miktarda polifenol ve flavanoid antioksidan içerir. Aslında, kakao çekirdeklerinin kendileri; polifenollerin en büyük tedarikçilerinden biri olarak gösterilmiştir. Bu antioksidanların bir kısmı, çekirdekten ayrıldıktan sonra bile kakao yağında kalır; bu, bağışıklığın iyileştirilmesi, iltihabı düşürme ve kalp sağlığının iyileştirilmesi için yararlı olduğu anlamına gelir.

Kakao yağı, çoğunlukla hindistancevizi yağı gibi doymuş, sağlıklı bir yağdır. İçeriğindeki doymuş yağ miktarı, türüne bağlı olarak, toplam yağ içeriğinin yüzde 57 ila 64’ü arasında bulunur. Farklı yağ asit tipleri arasında şunlar bulunur:

Stearik asit (toplam yağ içeriğinin yaklaşık yüzde 24’ü ila yüzde 37’si)

Palmitik asit (yüzde 24 ila yüzde 30)

Miristik asit (yüzde 0 ila yüzde 4)

Araşidik asit (yaklaşık yüzde 1)

Laurik asit (sadece yaklaşık yüzde 0 ila yüzde 1 arası)

 

Peki çiğ kakao yağı, ısıtılmış kakao yağından daha iyi mi? Ham kakao yağı, bazen “saf kakao yağı” olarak da etiketlenir; üretim işlemleri sırasında çok yüksek sıcaklıklarla ısıtılmaz. Sonuç olarak; kakao çekirdeğinde doğal olarak bulunan sağlıklı yağların ve diğer bileşiklerin daha fazlasını korur.

 

Cilt Kurumasını ve Soyulmasını Önler

Kakao yağı mükemmel bir cilt nemlendiricisidir. Ayrıca cildi nemlendirmekten çok daha fazlasını yapar, içten de iyileşmesine yardımcı olur. Kakao çekirdeğinde bulunan doğal antioksidanlar ve doymuş yağlar; kuru, çatlamış cildi iyileştirmek için özellikle faydalıdır, çünkü kolayca emilirler ve saatlerce deride kalırlar.

Doğal nemlendirici ürünler; çoğu ticari üründe kullanılan katkı maddeleri, koku maddeleri ve renklendirici içermediğinden, hassas ciltleri olan insanlar için daha az tahrişe neden olma eğilimindedir. Kuruluk ve soyulmayı tedavi etmek veya önlemek için kakao yağını, argan, hint veya jojoba yağı gibi diğer yararlı ürünlerle karıştırmayı deneyin.

 

Hindistancevizi yağının tropik kokusunu seviyor ve daha likit bir dokuyu tercih ediyorsanız, saf kakao yağı ve hindistancevizi yağını da birlikte harmanlayabilirsiniz. Ekstra hassas, kuru cildiniz (egzama gibi) varsa, hassasiyetiniz olmadığından emin olmak veya herhangi bir olumsuz tepkinin oluşmasını önlemek için mutlaka önce cildinizin ufak bir bölgesinde kakao yağını test edin.

Evinizde serin bir yerde depolandığından çok sertlemişse, eritmek için biraz sıcak su ile karıştırmayı deneyin. Biraz su kaynatabilir ve daha sonra sürülebilir hale getirmek için bir avuç kakao yağının üzerine dökebilirsiniz.

Çatlamış Dudakları İyileştirir

Kakao yağını kullanmanın en popüler yollarından biri, özellikle ev yapımı dudak balsamlarında kullanmaktır. Narin ciltler için de nemlendirici olan lezzetli dudak balmı yapmak için greyfurt, vanilya, portakal veya nane yağı gibi uçucu yağlar ile kullanılabilir.

Kakao yağı bir yumuşatıcıdır, yani dudaklarınıza koruyucu bir tabaka katar, çok soğuk veya sıcakların, güneş hasarının veya iç ısının etkisini engelleyerek dudaklarınızın kurumamasına yardımcı olur.

 

Yaşlanma Belirtileri ile Savaşır

Kakao yağı, kakao kütlesi polifenolleri olarak adlandırılan bileşikler içerir. Bazı çalışmalarda bu bileşiklerin yaşlanmanın belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceği ve ayrıca deri iltihabı veya kızarıklığa maruz kalan hassas cildi yatıştırmaya yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Polifenoller hem içten hem de topikal olarak ciltte kullanıldığında sağlığı teşvik eden antioksidan tipleridir. Kakao polifenollerinin çeşitli kronik hastalıklarla, cildin dejenerasyonunda, hassasiyetlerinde ve hatta hücre mutasyonlarıyla savaştığı bulunmuştur.

Araştırmalar, polifenollerin; daha iyi cilt esnekliği ve cilt tonu, daha iyi kolajen tutma ve üretimi, daha iyi hidrasyon gibi cilt sağlığı için birkaç olumlu göstergeye sahip olduğunu gösteriyor. Piyasada bulunan ürünlere kıyasla, doğal kakao yağı önerilmekle beraber her ikisi de olumlu sonuç verdi, ancak yalnızca kakao yağı potansiyel olarak zararlı veya tahriş edici maddeler içermez.

 

Yanıklara İyi Gelir, İsilik ve Enfeksiyonları Giderir

Cildin yenilenmesine yardımcı olmak için az miktarda saf kakao yağını yanmış deriye sürün. Sadece saf olduğundan ve alkol, parfüm veya diğer katkı maddeleri içermediğinden ve cildin daha da fazla iltihaplanmasına ve hassas hale gelmesine neden olmayacağından emin olun.

Egzama ya da dermatit için doğal bir tedavi olarak kullanılabilecek kadar naziktir. Ayrıca döküntü için doğal çarelerden biridir. Kakao yağı gibi, aloe vera ve çay ağacı esans yağı da yanmış veya hassas cilde uygulanan iki önemli doğal tedavidir.

 

Mükemmel Bir Tıraş Kremi Olabilir

Cildinizi hem tıraş etmek hem nemlendirmek için kakao yağı kullanabilirsiniz. Sıcak suda kolayca erir ve lavaboyu tıkamaz. Tahrişi önlemek için tıraştan önce küçük bir avuç kullanın ve cildi hoş ve pürüzsüz yapın. Duştan sonra ısı gözenekleri açtığından ve ürünleri daha iyi absorbe etmesini sağladığı için daha etkili olacaktır.

 

 

 

Kalp Sağlığını Geliştirmeye Yardımcı Olur

Bitkisel kaynaklı doymuş yağların kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için gerçekten faydalı olduğunu biliyoruz. Kakao yağında bulunan polifenolik bileşenlerin, ateroskleroz (arterlerin sertleşmesi) ile ilişkili daha düşük enflamasyon belirteçlerine yardımcı olduğu gösterilmiştir; bu nedenle kakao şu anda anti-inflamatuar bir gıda olarak kabul edilmektedir. Kakao yağı; kalp krizi gibi vasküler olaylarda azalma ile bağlantılıdır.

Bununla birlikte, kakao yağının bazı polifenoller ve diğer antioksidanlar içerdiği halde kurutulmuş kakao tozu kadar fazla kullanılmadığını unutmamak önemlidir. Kakao tozunun, kakao yağından daha yüksek polifenol içeriğine sahip olduğu gösterilir.

 

Bağışıklığı Güçlendirir

Birçok çalışmada bitki polifenollerinin; yorgunluğa neden olabilen kardiyovasküler hastalık, kanser ve otoimmün hastalıklar gibi altta yatan nedeni iltihaplanma olan DNA hasarı ve hücresel mutasyonlar ile mücadele ederek; bağışıklık sistemi içinde antioksidan güçler uyguladığı gösterildi. Kakao yağı kullanmak, iltihaplanmayı genel olarak azaltabilir ve hormonal dengeye ve beyin sağlığına yardımcı olabilir, tüm bir bağışıklık sistemini güçlendirici olarak çalışır.

 

Çatlakları Önlemek İçin Kullanılabilir

Özellikle gebelik sırasında oluşan çatlakları önlemek veya tedavi etmek için kullanılabilir. Birçok kişi, kullandıktan sonra görünür çizgileri azalttığını bildiriyor ancak bazı çalışmalar kakao yağıyla yapılan losyonu kullanmanın aslında fazla bir etki oluşturmadığını buldu. Özellikle kuru bir cilde sahipseniz, çatlakları önlemek için denemenizde hiçbir zarar yoktur, ancak önceden oluşmuş çatlakları azaltmak gibi bir etkisi olmadığı söyleniyor.