Kahvenin Zararları – Ölüm Riskini Artırıyor!

  • Genel Sağlık
  • Kahvenin Zararları – Ölüm Riskini Artırıyor! için yorumlar kapalı
  • 800 kez görüntülendi

Kahvenin Zararları – Ölüm Riskini Artırıyor!

Kahvenin zararları, tüketilen miktar arttıkça çok daha belirgin oluyor. Kişinin sağlık şartlarına bağlı olmak üzere, az miktarda kahvenin birçok faydası olabilir. Ancak günde iki bardaktan fazla kahve tüketmek birçok farklı soruna davetiye çıkarabiliyor. Kahvenin çoğu zararı, içerdiği yüksek miktardaki kafeinden kaynaklanıyor.

Kahvenin Zararları Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Ne Kadar Tüketmeliyim?

Aşırı kahve tüketiminin (günde 4 bardaktan fazla kahve içmenin) tüm ölüm nedenleri bir arada değerlendirildiğinde ölüm riskini %21 yükselttiği görüldü.

Hamileler Dikkat:

Hamile kişi, günde bir bardaktan fazla kahve tüketmemelidir. Fakat bir anda kesmek yerine yavaş yavaş bırakılmalıdır.

1) Yüksek Tansiyon

Kahve yüksek tansiyona neden olmaktadır. Özellikle de tansiyon problemi olanlarda ya da normal şartlarda kafein tüketmeyenlerde. Bir çalışmada yüksek tansiyon hastalarına 250 mg kafein (iki bardak kahve) verildikten 2-3 saat sonra tansiyonlarının yükseldiği görüldü. Bu yükseliş, düzenli olarak kahve tüketmeyenlerde daha belirgindi.

2) Kadınlarda Meme Kisti

Bilimsel araştırmalara göre her gün 31 – 250 miligram kafein tüketen kadınlarda fibrokistik meme hastalığı görülme riski 2.5 katına çıkıyor. Günde 500 miligramdan fazla tüketenlerde ise 3.3 katına çıkıyor. Bir fincan Türk kahvesinde 60 miligram kafein olduğunu hatırlatmakta fayda var.

3) Kalp Krizi Riskinde Artış

Dr. Lucio Mos’un yaptığı bir çalışmada, hafif yüksek tansiyon şikayeti olan genç yetişkinler 4 bardak kahveye eşdeğer nitelikte kafein aldıkları takdirde kalp krizi geçirme risklerinin 4 katına yükseldiği ortaya çıktı.

Kahvenin zararlarına aşağıdakileri de örnek verebiliriz:

İnsomnia: Uyku esnasında vücutta dolaşan kafein, insomina (uykuya dalamama, derin uykuya geçememe, uykunun sık bölünmesi; kalitesiz uyku) belirtilerini taklit edebiliyor. Kahve, uyku yetersizliği yüzünden daha iyi performans göstermek isteyen kişiler için sağlıklı bir sığınak değildir.

Hazımsızlık: Kahve hazımsızlık, mide ağrısı, reflü, sindirim sistemi hareketliliğinin değişmesi gibi sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Bu durum özellikle aç karnına kahve içildiğinde daha belirgin oluyor.

Baş Ağrısı: Az miktarda kahve baş ağrılarını azaltırken; miktar çoğaldıkça baş ağrısı oluşma riski artıyor.

Şeker Hastalığı: American Diabetes Association kuruluşunun yaptığı bir çalışmaya göre, kahve (kafein) tip 2 şeker hastalarında glikoz metabolizmasının kötüleşmesine yol açabiliyor.

İşitme Güçlüğünün İyileşme Sürecini Uzatabilir: Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, gürültü veya yüksek ses nedeni ile işitme kaybı yaşanan vakalarda kafeinin iyileşme sürecini uzattığını gösterdi.


Kafein Zehirlenmesi: Çok nadir görülse de, aşırı miktarda kahve ölüme kadar uzanan birçok farklı tehlikeli soruna yol açabiliyor.

4) Düşük Riski

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, bebeğin ana rahmine düşmesinden önceki birkaç hafta boyunca günde iki bardaktan fazla kahve içen çiftlerde düşük oluşması riskinin hafifçe arttığını gösteriyor. Bu durum hem anne, hem de baba için geçerli.

Dikkat: Hamilelik esnasında annenin günde 200 miligramdan fazla kafein (1,5 bardak kahve) alması, bebeğin doğum kilosunun az olmasına yol açıyor. Ayrıca bebeğin henüz gelişim aşamasında olan vücudu, kafeinin diğer zararlı etkilerinden çok daha zor kurtuluyor.

Aşağıdakiler de kahvenin zararları arasındadır:

  • Çok fazla kahve içen kadınlarda idrar tutamama riski %70 yükseliyor.
  • Gut ataklarının sıklaşmasına yol açabiliyor.
  • Bazı kişilerde alerji tetikleyebilir.
  • Menopoz belirtilerinin daha şiddetli seyretmesine neden olabilir.
  • Tüketim miktarına bağlı olmak üzere, ciltteki kollajen üretimini artırabilir.
  • Osifikasyona (kemikleşme) neden olabilir, kemik kırılması riskini artırabilir.

Birçok kişiden alınan hasta hikayeleri ve şikayetler göz önünde bulundurulduğunda, aşağıdakilerin de kahvenin zararları arasında olma riskinin olduğunu söyleyebiliriz:

  • Adrenal yorgunluğu
  • Kalp ritminin bozulması
  • Halüsinasyon görme
  • Kemik erimesinin hızlanması
  • Titremeler

5) Günde 4 Bardaktan Fazla Kahve, Ölümle Dans

Mayo Clinic görevlilerinin de katıldığı bir çalışmada, günde 4 bardaktan fazla kahve içmenin (tüm ölüm nedenleri bir arada değerlendirildiğinde) ölüm riskini %21 yükselttiği görüldü. NBC baş medikal yazarı Dr. Nancy Synderman’a göre kahve bağımlılarının aynı zamanda sigara içmesi ve hareketsiz olmaları gibi bu çalışmayı yetersiz kılan konular olsa da, kahvenin aşırı tüketilmemesi önemli.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.